Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Bare en sel

Fra forsiden på Svalbardposten nr. 33, fredag den 21. august. FOTO: Eigil Movik, Sysselmannen

Leder:

Bare en sel

Dagens førsteside i Svalbardposten bør være til ettertanke for alle.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2015 kl 08:17

Selen vi skriver om har gjennomgått lange pinsler etter at den har viklet seg inn i plast. Plasten har strammet seg etter som dyret har forsøkt å komme seg løs, og skåret seg inn i skinnet. Hvor lenge den har ligget sånn, vet vi ikke, men da den ble funnet måtte den avlives.

Det er trist å være vitne til slike hendelser. Enda tristere er det at dette er for en trivialitet å regne, for havet fylles av søppel som utgjør en fare for livet til sjøs og i fjæra. Det er neppe å ta i å fastslå at dette er en – etterhvert – vanlig dag ute i naturen, for mengdene havsøppel er ufattelige. I forkant av årets ryddetokt anslo vi at brorparten av skrotet som ble samlet opp stammer fra fiskeriene. Det viste seg å stemme. I løpet av en kort uke ble det samlet inn omlag 100 kubikkmeter med søppel langs strendene.

Enda tristere er det at dette er for en trivialitet å regne.

Denne jobben må gjøres på nytt og på nytt, for det har etter hvert blitt vel kjent at det ikke går mer enn vel seks år før de samme strendene er fulle av dritt igjen.

Svalbardposten har i løpet av de siste to årene brukt mye plass på havsøppel. Vi har dokumentert ufattelige lidelser, og kritisert fiskerinæringen som er raus med refsen mot olje og gassnæringen, men som selv viser seg å være – eller ha vært – noen skikkelige slørvpeiser. Vi kommer til å fortsette å dokumentere, og mye verdifull hjelp får vi av lesere og forskere, som i dette tilfellet. I dagens avis forteller også Unis om 20 kursdeltakere som satte igang på ei 650 meter lang strand. På to timer hadde de samlet inn et halvt tonn søppel.

Heldigvis er det en global oppvåkning, for søpla i havet er ikke lokal. Det er den først når den nærmer seg land; et problem for både mennesker og dyr på stedet. På Svalbard, vårt nærområde, drukner sjøpattedyr, fugler og rein setter seg fast i gamle nøter og sjøfugl spiser mikroplast. Forskeren Rupert Krapp i Norsk polarinstitutt minnet meg etter ryddetoktet i sommer på isbjørnen som gikk rundt med ei løkke av blått nylontau rundt halsen for halvvannet år siden. Årsaken til dette er dumpingen av dritt fra blant annet den havgående fiskeflåten. Det gjorde trolig også plasten som selen hadde viklet seg inn i.

Jeg vet ikke, jeg, men det må være pinlig å til stadighet bli minnet på gamle synder. Ikke sant, alle som jobber i fiskerinæringa?

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!