Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ansvar for trygghet

Søkelys: Regjeringen har bedt om en ekstern evaluering av skredulykken 19. desember i fjor. FOTO: Geir Barstein

Leder:

Ansvar for trygghet

Derfor er det klokt å la eksterne, kvalifiserte krefter gjøre jobben.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.02.2016 kl 23:35

Justis- og beredskapsdepartementet kunngjorde forrige fredag at skredulykken i Longyearbyen skal evalueres. Det er Direktorartet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som har fått oppdraget, og hensikten er å «lære av hendelsen og foreta endringer og tilpasninger det det er behov». I dette ligger selvsagt et ønske om å gjøre forbedringer for å unngå at noe slikt skal kunne skje igjen. Det er ikke vanskelig å slutte seg til et slikt ønske. Forskriften om sivilbeskyttelseslovens anvendelse på Svalbard og om beredskapsplikt pålegger Longyearbyen lokalstyre å evaluere krisehåndteringen. Med et ansvar for innbyggernes sikkerhet ville det blitt helt feil dersom evalueringen skulle skje ved egen hjelp.

Derfor er det klokt å la eksterne, kvalifiserte krefter gjøre jobben, i dette tilfellet med hjelp fra Hovedredningsentralen i Sør-Norge og Politihøgskolen. Dette signaliserer at også rollen og innsatsen til lokale og regionale politiressurser og til Hovedredningssentralen i Nord-Norge skal evalueres. Også dette er viktig for at en rapport skal ha fullstendig troverdighet.

LES OGSÅ: Spørsmålene etterpå

Det er selvsagt nødvendig å evaluere innsatsen, men igjen: Hvordan kunne det vært unngått. Julaften sa skredeksperten Markus Eckerstorfer til VG at det ikke burde komme som noen overraskelse for myndighetene på Svalbard at uværet i dagene før skredet kunne føre til stor skredfare. Eckerstorfer har jobbet med kartlegging av av skredfare rundt Longyearbyen, og har en doktorgrad i emnet. Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) sa etter skredet at «ingen hadde tenkt på at det kunne komme til å gå skred». Et viktig spørsmål er om noen burde ha gjort det.

Se bildet større

Eirik Palm, redaktør

"Innbyggerne i et
hvert samfunn har
krav på trygghet"


Både Sysselmannen og departementet peker på lokalstyrets ansvar gjennom sivilbeskyttelsesloven, og Olsen har siden sagt at han ønsker en gransking. I en pressemelding sier statsråd Anders Anundsen at målet med evalueringen er å vurdere både forbedringspunkter og det forebyggende arbeidet. Her kommer DSB til å måtte forholde seg til opplysninger om at målingen av skredfaren på et tidspunkt stoppet opp. Tidspunktet er sammenfallende med opprettelsen av Longyearbyen lokalstyre. Dette er ingen jakt på syndebukker, men det er oppsiktesvekkende om ansvaret for vurdering av skredfare skal overlates til innbyggerne selv.

Innbyggerne i et hvert samfunn har krav på trygghet i rimelig grad, og resultatet må i det minste bli en klar plassering av ansvaret for framtida. Ikke minst når vi vet at vær og klima er i endring.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!