Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alt kommer for en dag

Leder – 26.07.13.

Tekst:

Publisert:

Hemmeligheter har en lei tendens til å komme for en dag. Samme hvor mye en prøver å skjule noe, klarer sannheten som regel å trenge seg fram. Denne gang er det en 70 år gammel hemmelighet som er avslørt, eller mer nøyaktig: 24 hemmeligheter.

Tidligere denne måneden meldte en turguide fra at han hadde observert noen granat-lignende gjenstander på ryggen mellom Adventtoppen og Hiorthfjellet. Sysselmannen rykket ut et par dager etter og fant fem granater. Da Forsvarets eksperter kom opp mandag denne uka, fant de 19 til. Eksplosivene er britiske og stammer fra krigens dager. Nesten som en spenningsroman, dette.

Men bare spenning er det ikke. Granatene hadde sprengstoff nok til å ta livet av alt som befinner seg innen en omkrets på ti meter. Noen stor hemmelighet er granatene nok heller ikke. Turguiden som meldte fra, er ikke den første som oppdager eksplosivene på fjellryggen. I ettertid har vi hørt flere fortelle at de har sett granatene tidligere.

En statlig rapport fra 2012 avdekket at det ligger minst 200.000 tonn eksplosiver fra krigens dager i Norge. Noen av disse etterlaten­skapene finnes også på Svalbard. Forsvarets eksperter er ikke i tvil om at det befinner seg flere eksplosiver både på fjellryggen og andre steder i området. Guiden skal ha honnør for at han meldte fra. Så får vi håpe at andre gjør det samme om de skulle dumpe borti flere eksplosiver.

Krutt er det også i vår sak om Classic Pizza. Lompensenteret har sagt opp leieavtalen med gatekjøkkenet og begrunner det med at de skal pusse opp denne delen av senteret. Nå står gatekjøkkenet uten lokaler fra 1. oktober, og eieren Sam Ziaei frykter at han må stenge dørene. Som en løsning har Ziaei søkt Longyearbyen lokalstyre om å få bygge et toetasjers bygg der Bruktikken står nå. Bydrift jobber med saken så raskt de kan, og lokalstyreleder Christin Kristoffersen sier hun vil løfte hver stein for å finne en løsning.

I utgangspunktet høres nybygget ut som en god idé. Bruktikken har – unnskyld uttrykket – sprengt kapasitet og fortjener større og mer kundevennlige lokaler. Et nytt gatekjøkkenbygg kan også tjene byen og næringslivet, så lenge bygget ikke bryter med omgivelsene. Dessverre er det langt fram før Classic Pizza eventuelt kan flytte inn. Men når LL og politikere strekker seg for å finne en løsning, forventer vi at Lompensenteret gjør det samme.

Imens nyter vi stillheten i den sommersøvnige, lille byen vår. Og tenker du deg en tur ut i løpet av helga, kan du ta en titt på «drikke-barometeret» vårt litt lengre bak i avisen. Men oppfør deg, husk at alt før eller siden kommer for en dag.

Ha en strålende helg!

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Jubilerer med storfeiring

Sykehuset har både før og nå stor betydning for de som bor eller besøker byen. Det betyr trygghet for egen og andres helse.

Ut av dvalen

Det er få eller ingen små lokalsamfunn på størrelse med denne byen som kan vise til en slik lang liste med kultur- og sportsarrangement gjennom året.

Må ta lærdom

De to timene ute på havet i en båt som tok inn vann opplevdes som veldig dramatisk for de som var med, dette skulle aldri ha skjedd.

 
Kina ser mot Svalbard

Kinas posisjonering i nordområdene og Arktis er en utvikling som Norge bør følge våkent med på og ivareta sine interesser.

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!