Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle vet jo det

 

Alle vet jo det

Hva er det som får en hel gruppe ukjente turister til å tro at det holder å leie seg kjøretøy, klær og en hjelm og legge ut på tur på Svalbard?

Tekst:

Publisert:

Tirsdagens nyhet om reisefølget som la ut på tur på egen hånd, vakte mange reaksjoner. De elleve var på jobbreise på Svalbard, leide seg snøskutere og satte avgårde uten kjentmann og GPS. Ofte går det bra, og målet var etter det vi forstår Barentsburg, en kort tur med snøskutere. I alle fall teoretisk, men omstendighetene ville det til at lyset var flatt og at det var vanskelig å få øye på hindere foran i løypa. Derfor så de heller ikke skavla og den bratte skrenten, og skuteren for utfor. Følget skal ha kjørt sakte, men sammenstøtet seks meter ned var likevel såpass hardt at én i følget trengte legehjelp. Da ante de ikke hvor de var. At ulykka skjedde der det var mobiltelefondekning, var bare flaks. Det var også flaks at redningsmannskapet var så kjent i området at de utfra beskrivelser kunne gjette seg til posisjonen. – for øvrig et godt stykke unna den reisefølget selv oppga.

Det er ikke vanskelig å si seg enig i at de elleve, som kommer fra Østlandet, har vist utforstand. Men samtidig; hva er det som får en hel gruppe ukjente turister til å tro at det holder å leie seg kjøretøy, klær og en hjelm og legge ut på tur på Svalbard? Det kan selvsagt være ren arroganse, men det handler like gjerne om uvitenhet. Under Svalbardseminaret var sikkerhet i vinterfjellet på Svalbard viet en hel kveld. Her fikk innbyggere – nye og gamle – kunnskaper mange sannsynligvis ikke ante at de trengte. Også hvor det er farligst å oppholde seg, og hva man bør ha med ut på vintertur for å klare seg om noe skulle gå galt, for dersom det skjer kan marginene være adskillig mindre i Høy-Arktis enn på fastlandet. Dette vet folk som bor her eller har arktisk erfaring, men ikke nødvendigvis alle som tar seg en tur nordover.

Når målet til reiselivsnæringen er å få flere turister til Svalbard, betyr det også at det er potensial for flere liknende hendelser. Alle på Svalbard vet at man ikke drar på tur uten GPS, satelittelefon og nødpeilesender, i tillegg til overlevelsesutstyr, og at værforholdene kan endre seg på et øyeblikk. Det bør også besøkende og tilreisende minnes på ved en hver anledning og ikke minst ved utleie av utstyr. Dette er en oppgave først og fremst for reiselivet på Svalbard. Når politiet velger å gå ut på en måte som de gjorde etter den aktuelle hendelsen, er det fordi de frykter at det kan skje igjen. Hendelsen blir også fulgt opp, og det er eventuelt opp til politijuristen å avgjøre om saken får etterspill.

Men da handler det i så fall om uaktsomhet. Det som er helt klart, er at det ikke på noe tidspunkt blir vurdert å komme med sanksjoner for bruk av helikopter. Det er det heller ingen grunn til i dette tilfellet, men generelt er det viktig at terskelen for å be om bistand er lav. Det motsatte kan føre til kritiske situasjoner, og det er bedre med én utrykning for mye, enn én for lite. For det aktuelle reisefølget gikk det bra, men det var altså med en stor porsjon flaks. Det er ikke sikkert neste turfølge er like heldig. Eksempelets makt må aldri undervurderes. Sånn sett har det vært en nyttig påminnelse.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Bjørnen sover Ikke

I ettertid må vi være veldig glad for at isbjørnbinna og de to ungene møtte på en erfaren bjørnekjenner som selv ordnet opp og jaget bjørnene ut av boligområdet.

Sunt med mer konkurranse

«En konkurrerende matbutikk vil være positivt for forbrukerne»

Nytt år, store endringer

«La oss håpe det nye året vil gi mest av det gode».

En julehøytid til ettertanke

Ta vare på samholdet, vær der for hverandre, se hverandre og gi hverandre klemmer, akkurat som i fjor.

Sikring krever tid og penger

Storsamfunnet må nå trå til og sørge for samfunnssikkerhet og trygghet for byens befolkning.

Viktig å minnes  i fellesskap

Også tragedier er en viktig del av vår historie

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!