Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Alle steiner snus

 

Alle steiner snus

Heller ikke Gruve 7 er trygg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.11.2014 kl 23:19

Det hele var som ventet: Styret vedtok mandag administrasjonens spareforslag for Store Norske. Dermed ryker minst 100 stillinger. Hvem det blir, skal være klart før jul. Man kan tenke mye om en slik «julegave», men samtidig er det viktig for alle å få en avklaring så raskt som mulig. Det verste er tross alt uvissheten. Nå gjelder det at alle behandles med den respekten de fortjener etter å ha vist en sterk vilje til omstilling og lagt ned utallige årsverk i en bransje som har vist seg å være ekstremt vanskelig.

Samtidig er dette ikke første gangen det statseide kullselskapet har vært i hardt vær. De tidligere gangene har det løst seg, men det er nå langt mellom tilhengerne av subsidier i Stortinget. Ønsket om at Store Norske fortsatt skal være på statlige hender er her fremdeles, men det er også bestillingen om å drive etter bedriftsøkonomiske prinsipper. Dermed nytter det heller ikke å håpe på noen form for sponsing, men en garanti kan Store Norske eventuelt trenge når det skal i forhandlinger med banken. Forarbeidet må derfor være solid. Samtidig er det en glimrende mulighet til å gjøre djerve valg som på sikt skal føre Longyearbyen og Svalbard til neste fase med nye arbeidplasser. Her er lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) godt igang med å berede grunnen etter en uke med møtemaraton i hovedstaden. Politikere og næringsliv skal ha skryt for å ha vært fremoverbøyd etter at kuttene i hjørnesteinbedriften ble kjent.

Likevel er det viktig å holde farten oppe i samfunnet. Kanskje ligger noe av løsningen i øremerkede forsknings- og utviklingsprosjekter, hvor Store Norske er med. Dette er den andre nedbemanningen i Store Norske på to år. Forrige gang forsvant mellom 50 og 60 ansatte, og flere peker på at samfunnet ikke merket det. Forskjellen nå er at også driften tas kraftig ned. Den årlige kullproduksjonen blir fra nest år tatt ned til under én million tonn netto. Dette er en halvering av produksjonen, og det er dramatisk for lokalsamfunnet fordi det blir adskillig mindre å gjøre for underleverandører. Nå varsler de første av dem at de vil gå til bemanningskutt, og det kan bli flere. Faren er spiraleffekten.

I denne utgaven har vi vært i Gruve 7, hvor flere ansatte venter på oppsigelsen. Det er ingen god situasjon, og særlig ikke når industrien på fastlandet også sliter. I Sydvaranger Gruve har det vært lønnkutt og økt produksjonen, mens Rana Gruber sier opp 50. Foreløpig er det i Svea at produksjonen tas ned, men heller ikke Gruve 7 er trygg. Styret har varslet at alle steiner skal snus.

Nøkkelord

Siste nytt i Leder

Gratulerer

Store Norske har betydd mye for mange.

Klarere retning

Nå må det settes fart i det videre arbeidet.

Ikke prioritert nok en gang

Det er en stor jobb å prioritere hva som er riktig pengebruk.

Været gjør  noe med oss

Selv om dette har vært en hendelse vi helst skulle vært foruten, så har det vært en læringssituasjon som kan være nyttig.

Ble hørt

Om de konkluderer med at noen skal straffes eller ikke er det uansett viktig at etterforskningen gir flere svar.

Svikter byen

Sysselmannen, lokalstyre og sykehuset i Longyearbyen har ikke vært informert under prosessen. Dette er sterkt beklagelig. Den 14. november samles direktørene i de regionale helseforetakene for å beslutte fremtidig ambulansefly-struktur.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!