Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Varmen i kulden

Forfatteren Kåre Karlstad under et besøk på Svalbard sommeren 2014. FOTO: Eirik Palm

Varmen i kulden

Mens forholdet mellom Norge og Russland er kjølig og vi markerer 25-årsjubileet for Berlinmurens fall, kommer fortellingen fra en som trosset frykten for Sovjet, gjenopptok pomorhandelen og startet bedrift i Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.11.2014 kl 20:08

Kåre Karlstad er født i Mehamn i Finnmark, og hadde erfaring fra skipsfarten før han tok handelsfag og startet med forretninger; først trelastimport fra Sovjetunionen, siden utviklet det seg.

Året var 1978, elleve år før Berlinmuren fall og midt i den kalde krigen med den sovjetiske bjørnen som nærmeste nabo.

Det skulle ikke være enkelt, og mange var det nok som ristet på hodet da han med friskt mot gikk i gang med selskapet Pomor Nordic Trade. Utfordringene ved å drive handel med sovjeterne var mange, både på det kulturelle og språklige planet. For språkutfordringenes del var varelistene oversatt til russisk. Mistankens skygge var rikelig til stede, og medførte ofte kontakt med Politiets overvåkningstjeneste. Og på sovjetisk side fulgte KGB med.

Den gamle pomorhandelen med blant annet tørrfisk og kornvarer var en kraft som sikret godt naboskap og viktige varer. Etter den russiske revolusjonen i 1917 ble det slutt på denne samhandlingen.

For å få den nye pomorhandelen til å fungere på slutten av 1970-tallet var tillit helt avgjørene.

Karlstad startet handelen med Sovjet da forholdet var på sitt kaldeste, og opplevde ikke minst endringene fra Mikhail Gorbatsjov kom til makten i 1985. Perestroikaen viste seg å åpne for nye muligheter, også lenger nord.

Etter Sovjetunionens oppløsning i 1991 ble han introdusert for gruvedirektøren i Trust Arktikugol, Aleksander Solokov. Dette var starten på et nytt eventyr. Den tidligere forretningsmannen forteller at Solokov ønsket annen næringsvirksomhet med jobb til et førtitalls personer. Siden Karlstad kjente til tekstilhandel, bestemte han seg for å satse på tekstilhandel, og 13. november 1992 åpnet tekstilfabrikken i Barentsburg med en symbolsk og høytidelig overrekkelse av nøkkelen til fabrikken.

«Så lenge jeg har denne nøkkelen i min hånd skal den kun benyttes til å åpne døren for arbeiderne som har sitt virke i fabrikken, og aldri stenge dem ute derfra», lovte den nye eieren. I ettertid ønsket han kanskje at han hadde moderert seg, for selv om fødselen gikk greit, ble det en vanskelig start med hard jobbing for å berge Barents Tekstil. Ustabile forhold på russisk side som effektivt hindret salg på det russiske markedet, gjorde det ikke enklere.

Løsningen ble Kids of Norway, et kriserammet selskap i Bergen. I Barentsburg kunne etterhvert 15 syersker produsere barnebunader, og siden også klær for voksne. Karlstad solgte seg ut i 2002

Gjennom 25 år følger vi hovedpersonen i Finnmark, Russland og på Svalbard, gjennom hans egne obsevasjoner, minner og refleksjoner. Boka handler om med- og motvind, mistillit, tillit og vennskap. Og ikke minst tilfeldigheter, for forfatteren innrømmer selv at det var tilfeldigheter som ga ham et slikt utkikkspunkt under omveltningene.

Samtidig har forholdet mellom de to nabolandene kjølnet, Europa og USA har innført sanksjoner mot Russland, og tidligere Nato-sjef Anders Fough Rasmussen sier han frykter at dette kan vare i tiår.

Kåre Karlstad mener skadene kan bli større enn vi kan øyne rekkeviden av i dag.
– Politikk kan splitte årtiers samvær mellom folk, men ikke fjerne minnene om de gode og varme følelsene som ekisterte mellom folkene i nord. Handel mellom landene knyttet menneskene sammen i ulike sammenhenger, sier han.

Se bildet større

Kald krig - varme mennesker av Kåre Karlstad. FOTO: Faksimile

Siste nytt i Kultur

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!