Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trusten feiret 85-årsdag med fin og fargerik  kulturkveld

Alle utøvere samlet på scenen på kulturhuset. FOTO: Hilde Røsvik

Trusten feiret 85-årsdag med fin og fargerik kulturkveld

Trust Arktikugol feiret 85 år med gruvedrift med musikalsk show, takketaler og medaljeutdelinger.

Tekst:

Publisert:

Kulturhuset i Barentsburg var fyllt med besøkende fra Moskva, veteraner, en liten norsk delegasjon fra Longyearbyen og beboere i byen da trusten skulle feires. På scenen ble historien til Trust Arktikugol fortalt gjennom danse- og sangnummer, og historiske filmklipp.

Tale

I sin tale til gruvedirektør Aleksandr Veselov og Trust Arktikugol la assisterende sysselmann, Berit Sagfossen, vekt på det gode samarbeidet. Hun sa at Sysselmannen setter stor pris på det Trust Arktikugol har fått til på disse 85 årene.

– Det at vi har levende russiske miljøer på Svalbard er av stor verdi for hele svalbardsamfunnet og for de som besøker øygruppen. Svalbard er og skal være en internasjonal møteplass, der ulike nasjonaliteter skal leve sammen i fred, vennskap og gjensidig forståelse. Dette har dere bidratt til mer enn noen andre og det takker vi dere for. Vi gratulerer og ønsker alt godt i forbindelse med jubileet og lykke til videre og god helse, sa Sagfossen.

På gjestelisten

Flere fikk også utdelt nye medaljer for lang og tro tjeneste.

Gruvedirektøren mottok mange lovord fra flere tilreisende både fra Moskva og Oslo for sitt arbeid. Sergej V. Sjatirov, medlem av føderasjonsrådet, Sergej Motsjalnikov, direktør for Energiminsteriets avdeling for kull og torvindustri, Ivan I. Mokhnatsjuk, leder for Russlands fagforening for arbeidere i kullindustrien var blant de som holdt taler. Gruvearbeidere og veteraner i flott dekorerte gruvedresser applauderte fra salen.

Middag

Etter arrangementet i kulturhuset var det middag for noen av gjestene på hotellet. Der fortsatte festen med god mat og drikke, og mange taler til jubilanten. Eiendomssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen holdt en varm tale til sine jubilerende gruvekollegaer. Han sa at Store Norske er glade for å ha Trust Arktikugol til stede på Svalbard og at de alltid prøver å hjelpe hverandre når det har skjedd uhell eller når et av selskapene opplever andre vanskeligheter.

– Det å forsvare kulldrift og bergverksarbeid blir tyngre og tyngre. Her på Svalbard blir det lagt stor vekt på å bevare naturen, og det er viktig. Samtidig tror jeg vi alle er enige om at det også skal være plass til gruvevirksomhet her. Uten trusten ville dette vært vanskeligere for Store Norske og omvendt. Vi hilser hjertelig velkommen virksomheten, tilstedeværelsen og planene for dere har for fremtiden. Det er viktig for utviklingen av øygruppen, og det at vi har en konkurrent, det er alltid bra for å utvikle seg, sa Lystrup Thesen som kvitterte med å utbringe en skål og overrekke Store Norskes samlede verker.

Takket

Gruvedirektør Aleksandr Veselov takket for gode ord.

– Dette var virkelig gode ord fra hjerte til hjerte, og fra gruvearbeider til gruvearbeider om det samarbeidet vi har på Svalbard, sa gruvedirektøren. Han fortalte også forsamlingen om den gangen Store Norske hadde kommet med en generator og reddet byen og innbyggerne da byen ble strømløs vinteren 2007.

– Dette ble gjort uten noen som helst egeninteresse, ingen økonomiske vilkår. Det er nå nesten ti år siden, men vi tenker fremdeles tilbake på dette med stor takknemlighet, sa Veselov med et varmt smil.

Han hadde også tanker om framtiden og utvikling av turisme i Barentsburg og Pyramiden.

– Turistvirksomheten er veldig viktig ut fra et øknomisk synspunkt. Det russiske markedet er enormt, 145 millioner mennesker. Den turismen som utvikles av Trust Arktikugol håper jeg også vil være til nytte for Longyearbyen, sa gruvedirektøren og manet til et videre godt samarbeid.

Se bildet større

Sveinung Lystrup Thesen overrekker Store Norskes samlede verker til gruvedirektør Aleksandr Veselov. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Assisterende sysselmann, Berit Sagfossen holdt jubileumstale på tilstelningen. Tolk var Marianne Lund. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Sveinung Lystrup Thesen tok mikrofonen under middagen på hotellet og framførte sangen om «Company town». FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Tre staute russiske gruvebuser framførte gruvesang FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Trust Arktikugol ble feiret med musikalsk show i Barentsburg kulturhus. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!