Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger folk og tømmer

Utsikten er upåklagelig når kunstprosjektet «Ocean Hope» og kunstner Solveig Egeland inntar Longyearbyen i sommer. FOTO: Anders Fjellestad

Trenger folk og tømmer

I august setter kunstneren Solveig Egeland opp en hytte av søppel i Sjøområdet i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Som Svalbardposten tidligere har skrevet, vil kunstner Solveig Egeland bygge en liten hytte i Sjøområdet ved seilforeningens naust. Hytta skal bygges av innsamlet søppel fra Sysselmannens søppeltokt i sommer. Tidligere har Egeland satt opp lignende «søppelhytter» i Oslofjorden, på Sørlandet og på Utsira – med stor suksess.


Improviserer

Prosjektet heter «Ocean Hope» og skal få folk til å reflektere over hva søppel gjør med naturen og havet. Arbeidet med hytta starter 4. august. Hvordan den blir seende ut, blir først klart når søppelet fra toktet kommer inn.

– Her handler det om improvisering på høyt plan. Vi aner jo ikke hva slags materialer vi får før vi starter, så det gjelder å ha et åpent sinn, sier Egeland.

Med på laget har hun snekker Steinar Moldal.

– Jeg kunne ikke vært heldigere. Han har tidligere hatt oppdrag for Sysselmannen og kjenner stedet, sier hun.

Opprinnelig skulle hytta stått i Sjøområdet i fjor sommer, men tidsnød gjorde at den travle kunstneren valgte å utsette prosjektet ett år. Kunstprosjektet har fått støtte blant annet fra Svalbards miljøvernfond, og nå trengs det lokal drahjelp.

– Selv om gratis arbeidskraft fra fastlandet står i kø, ønsker vi å hyre inn to lokale fra Longyearbyen. Det er viktig at prosjektet forankres lokalt, og vi kommer til å lyse ut stillingene i mai, sier hun.


50 meter drivtømmer

For å bygge hytta, trengs det også 50 meter med drivtømmer, og Egeland håper på hjelp til å få samlet inn tømmeret. Etter planen skal «søppelhytta» bli stående i Sjøområdet til oktober. I den perioden kan folk komme og studere byggverket av søppel. Egeland håper også å få til et samarbeid med barn fra SFO.

– På Hvaler samarbeider jeg med Barnas miljøagenter, og dersom et slikt lag startes her, vil det være en naturlig samarbeidspartner, sier Egeland.

Selv ser hun fram til sommeren med skrekkblandet fryd.

– Det er mye som skal klaffe, men det blir fantastisk spennende. Når alt kommer til alt, så handler det om informasjon om søppel i havet. Om hva som flyter rundt og skader fisk, fugl og dyr. Det er det vi skal visualisere, og det håper jeg vi skal få fram.

Siste nytt i Kultur

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Førjulstemning i kulturhuset

Julemessa i Longyearbyen blir stadig mer populær. Forrige helg var det varer bak 30 boder.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!