Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger folk og tømmer

Utsikten er upåklagelig når kunstprosjektet «Ocean Hope» og kunstner Solveig Egeland inntar Longyearbyen i sommer. FOTO: Anders Fjellestad

Trenger folk og tømmer

I august setter kunstneren Solveig Egeland opp en hytte av søppel i Sjøområdet i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Som Svalbardposten tidligere har skrevet, vil kunstner Solveig Egeland bygge en liten hytte i Sjøområdet ved seilforeningens naust. Hytta skal bygges av innsamlet søppel fra Sysselmannens søppeltokt i sommer. Tidligere har Egeland satt opp lignende «søppelhytter» i Oslofjorden, på Sørlandet og på Utsira – med stor suksess.


Improviserer

Prosjektet heter «Ocean Hope» og skal få folk til å reflektere over hva søppel gjør med naturen og havet. Arbeidet med hytta starter 4. august. Hvordan den blir seende ut, blir først klart når søppelet fra toktet kommer inn.

– Her handler det om improvisering på høyt plan. Vi aner jo ikke hva slags materialer vi får før vi starter, så det gjelder å ha et åpent sinn, sier Egeland.

Med på laget har hun snekker Steinar Moldal.

– Jeg kunne ikke vært heldigere. Han har tidligere hatt oppdrag for Sysselmannen og kjenner stedet, sier hun.

Opprinnelig skulle hytta stått i Sjøområdet i fjor sommer, men tidsnød gjorde at den travle kunstneren valgte å utsette prosjektet ett år. Kunstprosjektet har fått støtte blant annet fra Svalbards miljøvernfond, og nå trengs det lokal drahjelp.

– Selv om gratis arbeidskraft fra fastlandet står i kø, ønsker vi å hyre inn to lokale fra Longyearbyen. Det er viktig at prosjektet forankres lokalt, og vi kommer til å lyse ut stillingene i mai, sier hun.


50 meter drivtømmer

For å bygge hytta, trengs det også 50 meter med drivtømmer, og Egeland håper på hjelp til å få samlet inn tømmeret. Etter planen skal «søppelhytta» bli stående i Sjøområdet til oktober. I den perioden kan folk komme og studere byggverket av søppel. Egeland håper også å få til et samarbeid med barn fra SFO.

– På Hvaler samarbeider jeg med Barnas miljøagenter, og dersom et slikt lag startes her, vil det være en naturlig samarbeidspartner, sier Egeland.

Selv ser hun fram til sommeren med skrekkblandet fryd.

– Det er mye som skal klaffe, men det blir fantastisk spennende. Når alt kommer til alt, så handler det om informasjon om søppel i havet. Om hva som flyter rundt og skader fisk, fugl og dyr. Det er det vi skal visualisere, og det håper jeg vi skal få fram.

Siste nytt i Kultur

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!