Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Trenger folk og tømmer

Utsikten er upåklagelig når kunstprosjektet «Ocean Hope» og kunstner Solveig Egeland inntar Longyearbyen i sommer. FOTO: Anders Fjellestad

Trenger folk og tømmer

I august setter kunstneren Solveig Egeland opp en hytte av søppel i Sjøområdet i Longyearbyen.

Som Svalbardposten tidligere har skrevet, vil kunstner Solveig Egeland bygge en liten hytte i Sjøområdet ved seilforeningens naust. Hytta skal bygges av innsamlet søppel fra Sysselmannens søppeltokt i sommer. Tidligere har Egeland satt opp lignende «søppelhytter» i Oslofjorden, på Sørlandet og på Utsira – med stor suksess.


Improviserer

Prosjektet heter «Ocean Hope» og skal få folk til å reflektere over hva søppel gjør med naturen og havet. Arbeidet med hytta starter 4. august. Hvordan den blir seende ut, blir først klart når søppelet fra toktet kommer inn.

– Her handler det om improvisering på høyt plan. Vi aner jo ikke hva slags materialer vi får før vi starter, så det gjelder å ha et åpent sinn, sier Egeland.

Med på laget har hun snekker Steinar Moldal.

– Jeg kunne ikke vært heldigere. Han har tidligere hatt oppdrag for Sysselmannen og kjenner stedet, sier hun.

Opprinnelig skulle hytta stått i Sjøområdet i fjor sommer, men tidsnød gjorde at den travle kunstneren valgte å utsette prosjektet ett år. Kunstprosjektet har fått støtte blant annet fra Svalbards miljøvernfond, og nå trengs det lokal drahjelp.

– Selv om gratis arbeidskraft fra fastlandet står i kø, ønsker vi å hyre inn to lokale fra Longyearbyen. Det er viktig at prosjektet forankres lokalt, og vi kommer til å lyse ut stillingene i mai, sier hun.


50 meter drivtømmer

For å bygge hytta, trengs det også 50 meter med drivtømmer, og Egeland håper på hjelp til å få samlet inn tømmeret. Etter planen skal «søppelhytta» bli stående i Sjøområdet til oktober. I den perioden kan folk komme og studere byggverket av søppel. Egeland håper også å få til et samarbeid med barn fra SFO.

– På Hvaler samarbeider jeg med Barnas miljøagenter, og dersom et slikt lag startes her, vil det være en naturlig samarbeidspartner, sier Egeland.

Selv ser hun fram til sommeren med skrekkblandet fryd.

– Det er mye som skal klaffe, men det blir fantastisk spennende. Når alt kommer til alt, så handler det om informasjon om søppel i havet. Om hva som flyter rundt og skader fisk, fugl og dyr. Det er det vi skal visualisere, og det håper jeg vi skal få fram.

Siste nytt i Kultur

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Inn i mørket med blå toner

Om knappe to uker inntar 15 band 14 av byens scener under Dark Season Blues. Festivalen er for tredje gang nominert til European Festival Awards.

Røde Kors-hjelpere

Både store og små engasjerer seg i innsamling til TV-aksjonen.

Gjør klart til utstilling

Store svart-hvitt fotografi er i ferd med å få plass på veggene. Birger Amundsen sine «Kullfolk» skal speile både fortid og nåtid.

Lite engasjement for navn

Av 850 medlemmer møtte 15 opp for å avgjøre det historisk viktige spørsmålet: Skal Svalbard Turn bli Svalbard IL.

Kan bli Svalbard IL

I dag skal medlemmene i Svalbard Turn bestemme om idrettslaget skal endre navn.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!