Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Tragedie som teater

Ida Løken og Richard Olsen under øvinger i kulturhuset tirsdag. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Tragedie som teater

Scene Helgeland viser hva som kan skje når moderne mennesker møter gammelt drama og tragedie i polarlandet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2013 kl 16:01

– Tragedien stykket forholder seg til utspilte seg på Svalbard, og da er det jo nærliggende å sette opp stykket her, sier manusforfatter og regissør Tina Hartvig.

Sammen med skuespillerne Ida Løken og Richard Olsen setter hun opp stykket «Helt bort fra tiden» i kulturhuset på torsdag.

Teaterstykket følger kjærestene Charlotte og Einars møte med den dramatiske historien til to menn som omkom nord på Spitsbergen.


Redningsmenn

Torgeir Møkleby fra Sandnessjøen på Helgeland og Harald Simonsen fra Tromsø døde begge på Spitsbergen sommeren 1922. De la ut fra den geofysiske stasjonen på Kvadehuken på Brøggerhalvøya fordi de var bekymret for fangstmannen Georg Nilsen.

I stedet for å komme til Mitrahalvøya, som var planen, ble de to mennene ført nordover av issørpe. De endte til slutt opp på Danskøya. Dagbøkene de førte i fire måneder ble funnet året etter.


To historier

Det hele startet med at Scene Helgeland ønsket å lage et teaterstykke basert på historien fra Svalbard.

– Det er ikke enkelt å framstille et drama som foregår på et isflak og i en snøhule. Derfor forteller vi historien om møtet med historien. Da slipper vi å vise isflaket og lidelsen, sier Hartvig.

Einar og Charlotte er i et langdistanseforhold og kommer i en situasjon hvor de skal bestemme seg for hva de skal gjøre i livet. Charlotte får tilgang på dagbøkene til Møkleby og Simonsen samtidig som hun går inn i en eksistensiell krise.


Vekket nysgjerrighet

De tre forteller at publikum har blitt veldig nysgjerrige på historien fra Svalbard og at mange sier de vil lese dagbøkene. I Longyearbyen forventer de at flere kjenner til den fra før.

– 100 prosent av de jeg snakket med på flyet hadde hørt om den i alle fall, sier Richard Olsen.

Stykket har vært en utfordring for de to skuespillerne.

– Det har vært skuespillerteknisk krevende, og det liker vi. Det er vanskelig når to historier pågår samtidig og i tillegg spiller vi på en måte to parallelle monologer, sier Løken.


Foredrag

Stykket ble satt opp i fjor vår og turnerte Helgelandskysten.

– Det er en drøm å få komme hit og spille. Det føles som om ringen er sluttet, sier Ida Løken.

Tor-Helge Allern er med i nettverket Scene Helgeland og har stått for bakgrunnsarbeidet i stykket. Han vokste opp i nærheten av huset som ble bygd for penger som ble samlet inn til de etterlatte etter Torgeir Møkleby. Han skal holde foredrag på Svalbard Museum før stykket torsdag.

Se bildet større

Tina Hartvig er regissør og manusforfatter og gleder seg til å vise stykket sitt på Svalbard. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Se bildet større

Anne Lise Klungseth Sandvik hilser på skuespiller Ida Løken. Sandvik tilbyr lokal hjelp for å finne rekvisitter til henne og kollegene, Tina Hartvig (t.v.), lyd- og lysmann Tom Kenneth Sandvær og Richard Olsen. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Kultur

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!