Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strømmet til jazzfesten

Det var tett med folk både inne i salen og ute i foajeen under konserten lørdag. FOTO: Eirik Palm

Strømmet til jazzfesten

Mange tok turen fra fastlandet for å oppleve festival i Longyearbyen. Polarjazz 2015 blir trolig en av de beste i historien.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.02.2015 kl 14:05

– Bugge Wesseltoft. Vi har vel egentlig bare sett det så langt, men det var utrolig bra og utrolig god stemning, forteller Anja Niemi når hun blir utfordret på høyepunktet under årets festival.


Jentetur
Sammen med kollegene Keth Lind, Ragnhild Nergaard, Charlotte Damm, Janne Oppvang og Ragnhild Nergaard har hun tatt en liten pause i foajeen. De fem jobber på Tromsø Museum og UiT Norges arktiske universitet, og har reist nordover på «kollegial jentetur».

Oppvang og Nergaard er ikke enige om det er Bo Kaspers Orkester eller Morten Abel som kommer til å sørge for lørdagskveldens store øyeblikk, men de ser fram til fortsettelsen. Inne i konsertsalen står Árstíðir på scenen.


Liv
Mange tok turen til Longyearbyen for å oppleve Polarjazz 2015, den syttende i rekka. Festivalsjef Lasse Stener Hansen forteller at flere allerede har planlagt neste års festival.

– Vi har sett at det har blitt flere og flere tilreisende. Det er også gjester som har henvendt seg om bestilling av rom neste år, og når folk vil komme igjen og igjen, er det jo fordi de synes de får en god opplevelse, sier han.

I år var det blant annet en turgruppe som har hatt festivalen som en del av pakken, i tillegg til opplevelsesturer.

– Det skaper liv i byen, sier Hansen.

De fleste butikkene i Longyearbyen kjørte også med egne jazztilbud denne helga.
Mellom konsertene blir det også tid til handling, bekrefter Keth Lind.

– Ja, og opptil flere runder i butikkene, sier hun.


Rift
Det startet allerede onsdag med vorspiel hvor lokale musikere, fra storband til bluegrass, serverte musikalske smakebiter fra hovedscenen. Vorspielet markerer starten på årets jazzfest og verdens nordligste jazzfestival, og i restauranten på Polarhotellet var det var trangt om plassen og god stemning.

Stemningen holdt seg under åpningskonserten torsdag med Vidar Johnsen og Violet Road. Det gjorde den også fredag, selv om pulikum var litt færre denne kvelden. Bugge Wesseltoft & the Organ Club gikk rett hjem hos publikum. med sin musikalske reise gjennom jazzfunk, soul, rap og salmer. Det samme gjorde Emilie Nicolas som har høstet flere seksere i avisene for debutalbumet «Like I’m a warrior».

Det var dessuten rift om billettene. Gruvelageret var tidlig utsolgt, og det var flere som ville oppleve lørdagens hovedkonsert på storscenen, enn det var plass. Det ble derfor bestemt at konserten med Árstíðir, Bo Kaspers Orkester og Morten Abel skulle flyttes til kulturhuset.


Debrief

Blant de som fant veien dit var Gro Østenstad og Signe Marie Bjordal. Når Svalbardposten treffer dem tidlig på kvelden, trekker de begge fram Bugge Wesseltoft som et høydepunkt.

– Han var den beste musikeren. Vi har hørt ham før og han innfridde, sier de.

Aberet er lyden inne på Polarhotellet som er et krevende konsertlokale, mener de.
Det kokte ute i foajeen av folk som ville ha en prat og en forfriskning, og inne i konsertlokalet var det trangt. Søndag ble festivalen avrundet med konsert med Svalbard kirkes trio.

– Det har vært kjempestemning hele veien. Det er sjelden jeg har opplevd så gjennomgående god stemning tvers gjennom hele festivalen, understreker Lasse Stener Hansen, som i år har hatt familien på Svalbard under festivalen.

– Når vi går inn på vorspielet er det som å gå inn i ei boble, og der inne i bobla er man helt til søndagen. På søndagene har det alltid vært sånn at jeg har pleid å ta turen ut til flyplassen for å ta farvel med artistene, og på turen tilbake blir det litt tomt. Nå har jeg hatt kona og familien her, slik at jeg har fått debrief. Jeg trengte det, ler han.

Nøkkelord

Se bildet større

Gode kolleger: Anja Niemi, Keth Lind, Janne Oppvang, Ragnhild Nergaard og Charlotte Damm tok festival- og handlehelg i nord. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Árstíðir på scenen i konsertsalen. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Bugge Wesseltoft & the Organ Club fikk det til å svinge skikkelig på Polarhotellet fredag. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Gruvet: Nina & the Butterfly Fish fikk det til å svinge under konserten på Gruvelageret. FOTO: Thomas Nilsen

Siste nytt i Kultur

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Tok livet av jernkua

Stein-Arve Sørensen gjorde Longyearbyen avhengig av fersk melk og Polarjazz.

Lyden av Polarjazz

Jørgen Stene har sørget for Polarjazz-lyden siden den første akkorden ble slått i 1998.

 
Begeistret de unge

Arif & Unge Ferrari fikk nær og god kontakt med Longyearbyens ungdommer.

Svalbard i sort-hvitt

Fotograf Roy Mangersnes åpnet utstillingen etter ett år på fotosafari.

– God underholdning

De helt store konspirasjonene slippes løs i den nye Kings Bay-filmen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!