Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik selger de inn realfag

Atle Kjærvik ved Vitensenteret i Trondheim heller rødt vann som skal illustrerer det varme Atlanterhavet, mens det blå vannet symboliserer havet i Arktis. Tanken viser hva som skjer nå de to havene møtes, og vannet blandes. FOTO: Anders Fjellestad

Slik selger de inn realfag

En utstilling på Svalbard Museum skal få flere elever til å velge realfag.

Tekst:

Publisert:

I en årrekke har det vært en laber interesse for realfag blant norske skoleelever. Det tvinger realistene til å tenke nytt. Nå har Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) i samarbeid med Vitensenteret i Trondheim fått i stand utstillingen «Spor, på sporet av fortidens klima». Utstillingen har nå kommet til Svalbard Museum der den skal stå til desember.

– Målet er å sette spor i hodene til folk. Kan vi få én av skoleelevene i Longyearbyen til å velge realfag, er det fabelaktig, sier Atle Kjærvik ved Vitensenteret i Trondheim.


For skolebarn

Lørdag sparket han og geolog Eiliv Larsen i NGU i gang utstillingen som ikke blir noen ordinær, åpen utstilling.

– Den vil være åpen til spesielle tider med opplærte guider. Utstillingen er et undervisningstilbud rettet mot skolen. Den er produsert som en del av læreplanen fra 5. til 10. klasse, sier geologen.

I utstillingsrommet til museet er det blant annet vanntanker som skal simulere Atlanterhavet og Nordishavet. I tillegg kan elevene studere mineralprøver i mikroskoper og se hvordan isbreer beveger seg og lager morener. Ungene skal altså få se hva som skjer under istider og rekonstruere de stadige endringene i klimaet.

– Barna skal være forskere og selv finne resultater, sier Kjærvik.


Lærer om breer

Blant dem som fikk prøve seg som forskere lørdag, var Hilmar Steinset Iversen (10), Erik Eggenfellner (10) og Niva Stiberg-Hansen (9).

– Det er kjempespennende og gøy å få prøve seg litt. Jeg har faktisk lært at breer beveger seg nedover og lager morener og spor, sier Hilmar.

– Jeg synes det var gøy å se på prøvene i mikroskopet, sier Niva.

Utstillingen har tidligere stått i Trondheim, Bergen, Tromsø og Steinkjer. Denne høsten er altså Longyearbyen vertskap. Så gjenstår det å se om den frister noen av byens skolebarn til å velge en karriere innen realfag.

Se bildet større

Hilmar Steinset Iversen (10, t.v.), Erik Eggenfellner (10) og Niva Stiberg-Hansen (9) får se hva som skjer når isen smelter i havet. Atle Kjærvik ved Vitensenteret i Trondheim (t.v.) og geolog Eiliv Larsen følger med.
 FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Kultur

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!