Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Salig kveld

Trond Halstein Moe på scenen under forestillingen på Huset. FOTO: Eirik Palm

Salig kveld

Med god hjelp av medkorister, solister og symfonimusikere fra fastlandet, har de tatt sats og landet med telemarknedslag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2014 kl 15:25

Det er jubel og vill applaus. Taket i storsalen på Huset holder på å løfte seg. Publikum har reist seg og musikere, kor, solister og dirigent kan nyte ovasjonene. Det er tre timer siden de høytidelig gikk på scenen, spent på forestillingen, den største mange av dem noen gang har vært del i.

Georg Friederich Händels «Messias» er et monument i klassisk musikk, og noe av det vanskeligste et kor kan begi seg ut på. Lengde og vanskelighetsgrad har gjort at mange oppsetninger, for eksempel i London, har valgt bort deler av verket til den tysk-britiske komponisten. I Longyearbyen fikk publikum høre det publikummet i London ikke fikk. Det hører også til sjeldenhetene at et lite amatørkor begir seg ut på noe så stort, men med god hjelp av medkorister, solister og symfonimusikere fra fastlandet, har de tatt sats og landet med telemarknedslag.

Fra dirigent Jan Helge Trøen setter igang orkesteret med «Libretto» og fram til siste strofe – Amen – har koristene en solid oppvisning i det de profilerer som «Verdens nordligste Messias».

– Jeg måtte nesten stenge det ute. Flere ganger underveis i konserten tenkte jeg at «du må bare prøve å distansere deg, for det blir så sterkt». Jeg opplevde nesten at jeg var ved siden av meg selv, jeg var mektig stolt, rørt og takknemlig over å få lov til å være med og skape noe slikt, forteller Anne Lise Sandvik etter konserten.

Det har gått utallige timer med øving og forberedelser. Siden starten for halvannet år siden Halleluja, for en konsertkveld har det stort sett vært to og en halv time med øving hver eneste mandag, og under oppkjøringen har det vært fem helgesamlinger.

Det er mange musikere som skal ha plass og halve gulvet foran scenen gjør derfor også nytte som scenen idet verdens nordligste «Messias» fyller salen. Pauker og trompeter får hårene til å reise seg, og når Svalbard- og fastlandskoristene fyller rommet med englekoret, er det ingen blant publikum som blir sittende.


SE VIDEO: Englekoret


– Om det kriblet? Jeg vet ikke. Det kan hende jeg var så oppjaget og hadde det så travelt, men jeg tror ikke jeg hadde nerver. Man er jo spent, men ikke nervøs. Jeg gledet meg, og var så trygg på at dette kom til å bli bra, sier Anne Lise.

– Det var slik en høytidsstemning. Det var også litt tanker om kinosalen, og så er jeg jo glad i dette huset, og kunne skue utover med venner og kjente og fremmedfolk i salen.

«Messias» er også korets bursdagspresang til seg selv. I et kvart århundre har Longyearbyen blandakor eksistert, og med hjelp fra blant annet Den Norske Opera og Ballett, korister fra fastlandet, symfonimusikere og solistene Trine Øien, Helge Rønning, Gro-Anita Gyring Kval og Trond Halsten Moe har de gitt publikum på Svalbard en opplevelse de sent vil glemme.

23. mars er det Oslo sin tur når koristene inntar Bøler kirke.

Nøkkelord

Se bildet større

Fullt hus i en høytidsstemt sal. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Longyearbyen blandakor sammen med korister fra fastlandet. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Kultur

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Tok livet av jernkua

Stein-Arve Sørensen gjorde Longyearbyen avhengig av fersk melk og Polarjazz.

Lyden av Polarjazz

Jørgen Stene har sørget for Polarjazz-lyden siden den første akkorden ble slått i 1998.

 
Begeistret de unge

Arif & Unge Ferrari fikk nær og god kontakt med Longyearbyens ungdommer.

Svalbard i sort-hvitt

Fotograf Roy Mangersnes åpnet utstillingen etter ett år på fotosafari.

– God underholdning

De helt store konspirasjonene slippes løs i den nye Kings Bay-filmen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!