Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Oh mein Gott, for en fest!

– Her er god øl og fantastisk stemning, Selvfølgelig har vi lederhosen! Er det oktoberfest, så er det oktoberfest, sier Patrick Sandqvist (t.v.), Paal André Lund og Ida-Renate Moe Vorren som stilte sporty opp på bilde for Svalbardposten. FOTO: Anders Fjellestad

Oh mein Gott, for en fest!

Med dundrende ompamusikk, lærbukser og skummende øl, ble årets Oktoberfest den best besøkte siden starten i 2009.

Tekst:

Publisert:

Du hørte den nok, ompamusikken som brøt kveldsroen i byen sist helg. Du så dem sikkert også, de fyrige lærbuksene, tyrolerhattene og de frekke utringningene. I ølteltet foran Polarhotellet var det bayersk stemning fra torsdag til lørdag, da hotellet inviterte til sin fjerde Oktoberfest i Longyearbyen.

– Det har vært masse gjester innom. Lørdag var det til og med så fullt at vi måtte stenge teltet for nye gjester. Teltet har plass til 250 personer, og det er første gang det har skjedd, sier oktoberfestgeneral Stein-Ove Johannessen i Spitsbergen Travel.


Tyskland via Stryn

Den originale, tyske ølfestivalen har blitt arrangert i slutten av september i München i over to hundre år. I årenes løp har en rekke andre byer og steder kopiert konseptet, også Longyearbyen. Og som vanlig kan byen også her skryte av å være «verdens nordligste».

Den første festivalen gikk av stabelen i 2009. Ideen dukket opp under et nachspiel.

– Det var nyttårsaften til 2009, og vi hadde en del musikere fra Stryn på hotellet. De hadde startet med oktoberfest der, og jeg tenkte at vi kunne få til det samme her, forteller Johannessen.


Fokus bort fra øl

Som sagt, så gjort. Samme høst var den første festivalen i gang i Longyearbyen, med et ompaband fra Stryn.

– Hadde ikke de vært med å dra det i gang, tror jeg ikke det hadde blitt noen oktoberfest. De var med på å gjøre det til en suksess allerede første året, sier han.

I år er første gang festivalen går med overskudd, og andelen lokale gjester har økt kraftig. Mye av musikken er også lokal, som Store Norske Mandskor, Spitzbergen Schnapskapelle, samt Espen Rotevatn som kalte seg :Esp for anledningen. I tillegg spilte The Raggles og det populære Tromsø-bandet Violet Road.

– I år har vi hatt 80 tilreisende, ellers har gjestene stort sett vært lokale. Det har vært den beste Oktoberfest til nå, nettopp takket være den lokale interessen. Folk kjøper lederhosen og stiller opp og er med på å lage en hyggelig helg, sier Johannessen.

På en ølfest i Norge blir det naturligvis mye gaping, baluba og fyll.

– Vi fikk mer negative tilbakemeldinger på dette de første årene. Det er klart øl er en del av festivalen, men det er viktig for oss å flytte fokuset mot mat og folkefest for å møte kritikken. Vi hadde ingen negative hendelser som vi vet om i løpet av helga. Dette skal være en fest med god, folkelig stemning, sier han.


Strekker sesongen

For arrangørene handler det om å skape liv og røre i skuldersesongene.

– Vi ønsker å strekke sesongen litt, og skape aktiviteter utenom høysesongen. Vi har allerede booket 70 gjester til neste års festival. Flere kommer til Longyearbyen kun på grunn av Oktoberfest, sier han.

– Hva med tyskerne, er det mange av dem her?

– Vi har hatt flere tyskere på festivalen, blant annet i 2010, da sjefen for bryggeriet Erdinger var her. Han var godt fornøyd. Flere har også vært på Oktoberfest i Tyskland, og de synes det er vel så god stemning her, humrer Johannessen, som allerede har startet planleggingen av 5-årsjubileet neste år.

Bildeserie

Oktoberfesten startet med en parade gjennom byens gater torsdag ettermiddag. Foto: Anders Fjellestad
Oktoberfesten startet med en parade gjennom byens gater torsdag ettermiddag. Foto: Anders Fjellestad
Oktoberfesten startet med en parade gjennom byens gater torsdag ettermiddag. Foto: Anders Fjellestad
Francisco Mattos og de andre servitørene hadde sin fulle hyre med å skjenke øl til gjestene. Her er det Bente Birkedal som får servering. Foto: Anders Fjellestad
– Her er god øl og fantastisk stemning, Selvfølgelig har vi lederhosen! Er det oktoberfest, så er det oktoberfest, sier Patrick Sandqvist (t.v.), Paal André Lund og Ida-Renate Moe Vorren som stilte sporty opp på bilde for Svalbardposten. Foto: Anders Fjellestad
Tromsø-bandet Violet Road spilte både fredag og lørdag. De har hatt stor suksess med låta «Can You Hear The Morning Singing», og skapte bra liv under festivalen. Foto: Anders Fjellestad
Festivalgeneral Stein-Ove Johannessen tok en sving med kona Elisabeth Leinan Johannessen. Snart fulgte mange flere etter. Foto: Anders Fjellestad
Hele 85 ølsorter sto på menyen. Neste år blir det flere. Foto: Anders Fjellestad
God stemning i teltet ved 20-tida fredag. Lørdag kveld kom det så mange at ølteltet måtte stenge for nye gjester.  Foto: Anders Fjellestad
Ølteltet utenfor Polarhotellet hadde plass til 250 gjester. Foto: Anders Fjellestad

Oktoberfest i Longyearbyen

Årets Oktoberfest gikk av stabelen for fjerde gang. Se bilder fra festen.

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!