Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vurderer å flytte galleriet til sentrum

Bestyrer Jan Martin Berg ved Galleri Svalbard er positiv til ideen om å flytte galleriet til sentrum. FOTO: Geir Barstein

Vurderer å flytte galleriet til sentrum

For samlokalisering med biblioteket.

Tekst:

Publisert:

I utgangspunktet er jeg positiv, sier galleribestyrer Jan Martin Berg ved Galleri Svalbard, som i dag holder til i Nybyen utenfor sentrum.

– Fordelene ved en flytting er at det blir en mer sentral plassering og betydelig bedre publikumsgrunnlag. To kilometers forskjell kan høres lite ut, men her i Longyearbyen er det litt av en avstand, sier Berg til Svalbardposten.

Drodlefase
Leieavtalen til biblioteket, som i dag har tilhold i Lompensenteret, går ut til neste år. Under Lokalstyrets strategikonferanse i sommer kom oppdraget om å utrede mulighetene for en framtidig samlokalisering med Galleri Svalbard og Infotorget i Næringsbygget.

Så langt er arbeidet helt i drodlefasen. Ingen detaljer eller konkrete planer er så langt lagt, og den første politiske dialogen er planlagt å starte i mars.

– Vi har nettopp startet den administrative utredningen. Vi ser på hva slags funksjoner vi har bruk for, og hvordan mulighetene er for plassering i nye lokaler,  sier Unn Martinsen, sektorsjef for kultur og oppvekst i Longyearbyen lokalstyre.

Også biblioteksjef Elin Anita Olsrud er positiv til ideen.

– Selv om vi har hyggelige lokaler i dag, så er husleia høy. Jeg ser at vi kan få mer hensiktsmessige lokaler og økt synlighet i bybildet. Vi kan få et bibliotek for framtida, sier Olsrud.

Krav
Galleribestyrer Berg tror en flytting vil slå heldig ut for galleriet, som både huser permanente og midlertidige utstillinger. Han sier at nye lokaler må ha plass til å videreføre dette.

– Det må vi ha. Vi kan ikke ende opp som et uforanderlig sted, sier Berg.

– Stor ro

Han er ikke redd for at galleriets kjerne eller sjel vil forsvinne med flyttelasset eller den politiske prosessen.

– Jeg tar dette med den største ro. Jeg tror vi skal få de fleste funksjonene ned, dersom dette blir en realitet. Vi har antydet våre behov, også får andre ta stilling. Den tid den sorg – eller glede, sier han.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen mener en samlokalisering av Galleri Svalbard, biblioteket og Infotorget kan gi «positive synergieffekter».

– Jeg tror det kan bli veldig fint, og gjøre oss mer spennende ved å slå sammen flere tjenester.

Siste nytt i Kultur

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!