Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om Arktis

Kunstner Olav Christopher Jenssen vil være til stede under åpningen av The Expedition. FOTO: O. C. Jenssen / Raimund Kummer

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om Arktis

Kjent samtidskunstner stiller ut i Kunsthall Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Lørdag kveld åpner utstillingen «The Expedition» av den internasjonalt kjente samtidskunstneren Olav Christopher Jenssen i Kunsthall Svalbard.

Direktør ved Nordnorsk kunstmuseum, Jérémie McGowan beskriver utstillingen som en dynamisk, fargerik kunstreaksjon.

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om et hvitt endeløst Arktis uten mye liv slik vi ofte ser i bilder fra nordområdene, spesielt i historisk sammenheng, sier McGowan.

Han er nytilsatt direktør ved Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø, som Kunsthall Svalbard er en filial av. Museet står for kunstformidling i alle de tre nordligste fylkene, inkludert Svalbard.

Utstillingen

Olav Christopher Jenssen har vært to perioder på Svalbard, en uke i 2015 og en måned denne våren. Det var i hovedsak da han var her i vår, at arbeidene til «The Expedition» ble laget.

Utstillingen består av tre element; to spesiallagde aluminiums ekspedisjonskasser med 25 aluminiumsplater i hver som skulle fange hans opplevelser i Arktis, et utvalg fra en serie av over 200 akvareller, og en gjenskapelse av atelieret han jobbet i på Gamle Svalbard museum med arbeidsbordet hans og utstoppede dyr.

Verdenskjent

Jenssen er Kunsthall Svalbards første Artist in Residence. Han er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Jenssen har sine røtter i Nord-Norge og er mest kjent som maler og kolorist.

– Jeg er utrolig glad for å få en av Norges mest anerkjente internasjonale samtidskunstnere hit til Longyearbyen. Jeg synes dette er et veldig spennende og givende prosjekt, sier McGowan.

Ideen bak

Utstillingen er inspirert av ekspedisjoner i arktis før og nå. Jenssen presenterer en serie arbeider der han utforsker biologiske, geopolitiske og kulturelle aspekter ved Svalbards landskap i dag.

Den skal også sette det aktive, internasjonale forskermiljøet som er i Longyearbyen og på Svalbard i dialog med det internasjonale kunstnermiljøet. Kunstneren vil være til stede på selve åpningen.

Fakta: Olav Christopher Jenssen

• Født 1954. Er Kunsthall Svalbards første Artist in Residence.

• Jenssen bor i Berlin og er professor ved Braunschweig University of Art.

• I 2015 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den kongelige Norske St. Olavs Orden.

• Nordnorsk kunstmuseum har en av de største samlingene av hans arbeider.

• Utstillingen varer til 25. september.

Siste nytt i Kultur

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!