Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om Arktis

Kunstner Olav Christopher Jenssen vil være til stede under åpningen av The Expedition. FOTO: O. C. Jenssen / Raimund Kummer

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om Arktis

Kjent samtidskunstner stiller ut i Kunsthall Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Lørdag kveld åpner utstillingen «The Expedition» av den internasjonalt kjente samtidskunstneren Olav Christopher Jenssen i Kunsthall Svalbard.

Direktør ved Nordnorsk kunstmuseum, Jérémie McGowan beskriver utstillingen som en dynamisk, fargerik kunstreaksjon.

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om et hvitt endeløst Arktis uten mye liv slik vi ofte ser i bilder fra nordområdene, spesielt i historisk sammenheng, sier McGowan.

Han er nytilsatt direktør ved Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø, som Kunsthall Svalbard er en filial av. Museet står for kunstformidling i alle de tre nordligste fylkene, inkludert Svalbard.

Utstillingen

Olav Christopher Jenssen har vært to perioder på Svalbard, en uke i 2015 og en måned denne våren. Det var i hovedsak da han var her i vår, at arbeidene til «The Expedition» ble laget.

Utstillingen består av tre element; to spesiallagde aluminiums ekspedisjonskasser med 25 aluminiumsplater i hver som skulle fange hans opplevelser i Arktis, et utvalg fra en serie av over 200 akvareller, og en gjenskapelse av atelieret han jobbet i på Gamle Svalbard museum med arbeidsbordet hans og utstoppede dyr.

Verdenskjent

Jenssen er Kunsthall Svalbards første Artist in Residence. Han er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Jenssen har sine røtter i Nord-Norge og er mest kjent som maler og kolorist.

– Jeg er utrolig glad for å få en av Norges mest anerkjente internasjonale samtidskunstnere hit til Longyearbyen. Jeg synes dette er et veldig spennende og givende prosjekt, sier McGowan.

Ideen bak

Utstillingen er inspirert av ekspedisjoner i arktis før og nå. Jenssen presenterer en serie arbeider der han utforsker biologiske, geopolitiske og kulturelle aspekter ved Svalbards landskap i dag.

Den skal også sette det aktive, internasjonale forskermiljøet som er i Longyearbyen og på Svalbard i dialog med det internasjonale kunstnermiljøet. Kunstneren vil være til stede på selve åpningen.

Fakta: Olav Christopher Jenssen

• Født 1954. Er Kunsthall Svalbards første Artist in Residence.

• Jenssen bor i Berlin og er professor ved Braunschweig University of Art.

• I 2015 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den kongelige Norske St. Olavs Orden.

• Nordnorsk kunstmuseum har en av de største samlingene av hans arbeider.

• Utstillingen varer til 25. september.

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!