Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om Arktis

Kunstner Olav Christopher Jenssen vil være til stede under åpningen av The Expedition. FOTO: O. C. Jenssen / Raimund Kummer

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om Arktis

Kjent samtidskunstner stiller ut i Kunsthall Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Lørdag kveld åpner utstillingen «The Expedition» av den internasjonalt kjente samtidskunstneren Olav Christopher Jenssen i Kunsthall Svalbard.

Direktør ved Nordnorsk kunstmuseum, Jérémie McGowan beskriver utstillingen som en dynamisk, fargerik kunstreaksjon.

– Utstillingen bryter radikalt med forestillingen om et hvitt endeløst Arktis uten mye liv slik vi ofte ser i bilder fra nordområdene, spesielt i historisk sammenheng, sier McGowan.

Han er nytilsatt direktør ved Nordnorsk kunstmuseum i Tromsø, som Kunsthall Svalbard er en filial av. Museet står for kunstformidling i alle de tre nordligste fylkene, inkludert Svalbard.

Utstillingen

Olav Christopher Jenssen har vært to perioder på Svalbard, en uke i 2015 og en måned denne våren. Det var i hovedsak da han var her i vår, at arbeidene til «The Expedition» ble laget.

Utstillingen består av tre element; to spesiallagde aluminiums ekspedisjonskasser med 25 aluminiumsplater i hver som skulle fange hans opplevelser i Arktis, et utvalg fra en serie av over 200 akvareller, og en gjenskapelse av atelieret han jobbet i på Gamle Svalbard museum med arbeidsbordet hans og utstoppede dyr.

Verdenskjent

Jenssen er Kunsthall Svalbards første Artist in Residence. Han er en av Norges mest anerkjente samtidskunstnere. Jenssen har sine røtter i Nord-Norge og er mest kjent som maler og kolorist.

– Jeg er utrolig glad for å få en av Norges mest anerkjente internasjonale samtidskunstnere hit til Longyearbyen. Jeg synes dette er et veldig spennende og givende prosjekt, sier McGowan.

Ideen bak

Utstillingen er inspirert av ekspedisjoner i arktis før og nå. Jenssen presenterer en serie arbeider der han utforsker biologiske, geopolitiske og kulturelle aspekter ved Svalbards landskap i dag.

Den skal også sette det aktive, internasjonale forskermiljøet som er i Longyearbyen og på Svalbard i dialog med det internasjonale kunstnermiljøet. Kunstneren vil være til stede på selve åpningen.

Fakta: Olav Christopher Jenssen

• Født 1954. Er Kunsthall Svalbards første Artist in Residence.

• Jenssen bor i Berlin og er professor ved Braunschweig University of Art.

• I 2015 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den kongelige Norske St. Olavs Orden.

• Nordnorsk kunstmuseum har en av de største samlingene av hans arbeider.

• Utstillingen varer til 25. september.

Siste nytt i Kultur

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!