Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Samarbeidet starter nå

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (t.v.), Marit Reutz fra kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge og Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord. FOTO: Ketil Frøland/kulturdepartementet

Samarbeidet starter nå

Ifølge departementet skal Artica Svalbard samarbeide med lokale aktører, og Nordnorsk Kunstmuseum er en opplagt samarbeidspartner.

Tekst:

Publisert:

– Dette er et prosjekt som kulturministeren og departementet er utrolig engasjert i. Det er en mulighet til å ta verden til Svalbard og vise verden de arktiske mulighetene innen kunst og kultur, og derunder prosjekter med lokalt næringsliv og lokalbefolkningen, sier statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet.

Møte i mai
Statssekretæren forteller at kulturministeren hadde møte med Longyearbyen lokalstyre i mai, tillegg til samtaler med Sysselmannen, Svalbard Museum og Nordnorsk Kunstmuseum.

– Styret har sitt første møte 30. november. Det er satt sammen for å sikre internasjonalt nettverk i kunstmiljøet, ytterligere økonomisk støtte og med folk som brenner for å bidra for kunst og Svalbard. Så må de samarbeide med folk lokalt og internasjonalt for å lykkes. Jeg syns at tidspunktet for å måle den lokale medvirkningen er prematurt. Stiftelsen har ikke hatt sitt første styremøte ennå, sier Fredriksen.

– Hvorfor velger departementet å være med på å etablere en stiftelse i stedet for å gi støtte til Nordnorsk Kunstmuseum som er etablert lokalt og har startet sin egen residensordning?

– Vi mener at denne stiftelsen bare vil bidra positivt, både med å få kunst og kultur til Svalbard og med å vise frem Svalbard for resten av verden. Vi har fått med oss gode private investorer og sammen med dem etablert en stiftelse, noe vi mener gir oss et bedre utgangspunkt for videreutviklingen av prosjektet. Dette skal skje sammen med alle gode lokale aktører, hvorav Nordnorsk Kunstmuseum er en opplagt samarbeidspartner. Jeg ser ikke at det er en motsetning her, svarer Fredriksen.

– Ingen motsetning
Statssekretæren skjønner ikke at stiftelsens arbeid kan bli en motsetning til lokale planer om å bygge et nytt lokale til Galleri Svalbard og Kunsthall Svalbard i tilknytning til kulturhuset.

– Det etableres ikke et eget galleri, men legges opp til et samarbeid med lokale aktører. Nå tror jeg vi skal la arbeidet gå videre og la de samarbeidskonstellasjonene som er best for formålet få sette seg, sier han.

Statssekretæren anmoder om at dette ikke gjøres til noen kompetansestrid før arbeidet kommer i gang.

– Dette er bare en god sak, sier han.

Siste nytt i Kultur

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!