Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Og jeg som trodde  Nord-Korea var rart …

Nicholas Bonner og Anja Daelemans i samtale med journalist Kjersti Strømmen på biblioteket lørdag ettermiddag. FOTO: Anders Fjellestad

– Og jeg som trodde Nord-Korea var rart …

Filmskaperne Nicholas Bonner og Anja Daelemans tegner et annerledes bilde av Nord-Korea, men de to var fascinerte over Svalbard-naturen.

Tekst:

Publisert:

Selv om oppmøtet til Tiff Svalbard var magert, bugnet filmprogrammet av høydepunkter. Ett av dem var den nordkoreanske filmen «Comrade Kim Goes Flying». Den er filmet i Nord-Korea, og produsert av vestlige selskaper. Regien er ved Kim Gwang Hun, belgiske Anja Daelemans og britiske Nicholas Bonner. De to sistnevnte var på plass i Longyearbyen for å fortelle om filmen og prosessen bak. Begge var fullstendig bergtatte av Svalbard.

– Og jeg som trodde Nord-Korea var rart, men så kom vi hit til Longyearbyen, lo Anja Daelemans da hun introduserte filmen i kulturhuset fredag kveld.

Les også: De tomme seters festival

Ingen politikk

En romantisk komedie er kanskje ikke det en forventer fra Nord-Korea. Men «Comrade Kim Goes Flying» er nettopp dette. Hovedpersonen er en ung kvinnelig kullgruvearbeider som reiser til hovedstaden Pyongyang med en drøm om å bli trapesartist.

Filmen er full av fargerike, idylliske scener med smilende og lykkelige nordkoreanere. Borte er fangeleirer, fattigdom, sult og diktatur. Filmen er ikke akkurat noe speilbilde av Nord-Korea, men det var heller ikke meningen.

– Vi ville ha en lett film uten vold, sex og politikk. Vi ville gi publikum 83 minutter med full underholdning og lage en lykkelig film, sa Nicholas Bonner i en åpen samtale med journalist Kjersti Strømmen på biblioteket lørdag.

Filmen hadde premiere i fjor høst, og har høstet mange lovord siden – ikke minst i hjemlandet.

– Reaksjonene i Nord-Korea har vært fantastiske. En publikummer kom til meg og sa at han aldri hadde ledd og grått i samme film før, fortalte Bonner.

Forholdet til Sør-Korea er mildt sagt anstrengt, men også der ble filmen møtt med jubel.

– Det var utrolig å få vist denne filmen i Sør-Korea, det er ikke vanlig. Men også der elsket de den, sa Daelemans.


Kurdisk innblikk

I likhet med hovedfestivalen, åpnet den norske filmen «Før snøen faller» festivalen i Longyearbyen. Filmen er laget av kurdiske Hisham Zaman, som kom til Norge som tenåring.

Filmen handler om en kurdisk tenårings jakt på søstera og er et bilde på det nye Europa og kollisjonene mellom europeisk og østlig kultur.

Festivalen ble avsluttet søndag med «No» av chilenske Pablo Lorraín, og «The Sessions» av Ben Lewin. Begge har vunnet flere priser, og «No» er i likhet med «Kon-Tiki», nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film.

Siste nytt i Kultur

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Tok livet av jernkua

Stein-Arve Sørensen gjorde Longyearbyen avhengig av fersk melk og Polarjazz.

Lyden av Polarjazz

Jørgen Stene har sørget for Polarjazz-lyden siden den første akkorden ble slått i 1998.

 
Begeistret de unge

Arif & Unge Ferrari fikk nær og god kontakt med Longyearbyens ungdommer.

Svalbard i sort-hvitt

Fotograf Roy Mangersnes åpnet utstillingen etter ett år på fotosafari.

– God underholdning

De helt store konspirasjonene slippes løs i den nye Kings Bay-filmen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!