Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kunne endelig fortelle skolehistorien

Forrige fredag signerte Kjersti Strømmen bøker til Silje Marie Våtvik (rød jakke) og Elisabeth Larsen. Begge er intervjuet i boka og spente på å lese den. begge foto: Line Nagell Ylvisåker FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Kunne endelig fortelle skolehistorien

Longyearbyen skole er hjørnesteinen i familiesamfunnet. Forrige fredag åpnet forfatter Kjersti Strømmen opp boken om den.

Tekst:

Publisert:

På Huset, hvor små barn tidligere ble fylt med kunnskap av en prest, fikk rundt 50 tilhørere vite hvordan det hele gikk til.

– Jeg vil si det så sterkt at uten skolen hadde vi ikke klart å følge opp Statens krav om et sterkt familiesamfunn. Der er skolen hjørnesteinen, sier forfatter Kjersti Strømmen.

Hun tror skolen har mye historie som mange ikke kjenner. Den deler hun og Longyearbyen lokalstyre nå i boken Longyearbyen skoles historie.

Prestelærer
Det var i juni 1920 at den nyordinerte presten Thorleif Østenstad kom seilende inn Adventfjorden og ble den første formelle læreren på Svalbard. Det var ingen enkel jobb å være prest i det røffe manssamfunnet. Busen var nærmest avvisende, skriver Strømmen i boka.

– Østenstad var på besøk i gruva og viste respekt for busen. For det fikk han respekt tilbake, sier Strømmen.

Forfatteren forteller at Østenstad tidlig skjønte at han måtte bruke skolen for å få folk til kirka.

Der møtte han barn, og gjennom dem foreldrene.

Den siste presten som også var lærer, var Erling Nødtvedt. I 1954 sluttet han som lærer og ble bare prest.

Mange diskusjoner
Etter hvert blir det strid mellom Staten og Store Norske om hvem som skal betale for skolen. For selv om Store Norske betaler, skjer det plutselig ting som de ikke er informert om. Selskapet må betale, men har ikke medbestemmelsesrett.

For eksempel kunne det dukke opp en lærerinne med barn på armen og behov for en annen bolig enn den forrige læreren.

I boka skriver Strømmen om hvordan skolen ble til, om skolebygningene, prestelærerne, hvordan skolen ble overtatt av staten, om moskus og villhunder på skoleveien, om den store jobben som ble lagt ned for å få videregående skole til byen, og de to som plukket syriner i kongens hage for å feire.

– Ikke farlig nok
Kampen om videregående ble i stor grad foreldredrevet.

– Foreldrene syntes det var tidlig å sende barna fra seg når de var i 15-16 årsalderen, sier Strømmen.

Ikke alle var enige i at det var bra for barna å bli lenge på Svalbard.

Prest Kjell E. Jensen (Kjell Prest) mente det var helt uansvarlig å la barn vokse opp her, for eksempel fordi det ikke er gamle og syke her.

– Lokalt mente man at dette var feil holdning. Det ene argumentet hans var at det var for trygt her, at barna ikke ble utsatt for livets reelle farer, sier Strømmen.

Motargumentet var at det umulig kan være vondt å bo et sted der det er for trygt.

«Flere av ungdommene som har vokst opp på Svalbard mener at livet her slett ikke har vært en dans på roser. Kanskje tvert i mot. Eller, i alle fall både og», skriver hun i boken.

En guttegjeng bestående av brannsjef Jan Olav Sæter, gruvebus Bent Jakobsen og helikopterpilot Stig Onarheim mener livet i Arktis har gitt dem mange rystende opplevelser. De har opplevd mange dødsulykker. Disse har styrket samholdet dem imellom, sveiset dem sammen.

Stor utskifting
I tillegg til å ha nøstet opp skolens tidlige og senere historie, har Strømmen snakket med tidligere elever og lærere ved skolen. Hvordan er det å være ny på et sted hvor det hele tiden kommer nye? Og hvordan er det å komme som ny lærer eller elev?

Også elevene opplever en stor gjennomtrekk på skolen. Av lærere, men ikke minst av venner.

– Jeg har fått inntrykk av at barn blir fleksible, men det er klart at noen klarer seg bra, mens andre stenger seg inne og ikke helt tåler ustabiliteten, sier Strømmen.

Med nedgangen i Store Norske kan man si at Longyearbyen nå er inne i en brytningstid. Da kan skolen få en ekstra viktig rolle.

– Det er skolen som avgjør om de voksne blir. Alle vil ha det beste for sine barn, sier Strømmen.

Nøkkelord

Se bildet større

Kjersti Strømmen ble bokbadet av Arne O. Holm. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!