Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fyller byen med kunst for trettende gang

Både Liv Rose Flygel (fra venstre) og Stine Bya fattet interesse for «Uroens bok» som i følge Christian Kjelstrup er verdens beste. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Fyller byen med kunst for trettende gang

Onsdag tyvstartet kunstpause med Uroens bokhandel på Fruene. Helgen som kommer er fullspekket med kulturelle innslag.

– Jeg synes det er veldig morsomt at vi har fått opp verdens beste bok, og er spente på hvordan det slår an i Longyearbyen, sier kulturhussjef og kunstpausegeneral Roger Zahl Ødegård.

Inngangen til mørketida
Onsdag var Christian Kjeldstrup på kafé Fruene for å presentere boka «Uroens bok» skrevet av Fernando Pessoas. Det var første post på årets kunstpauseprogram.

Gjennom helgen vil KunstPause by på flere utstillinger og aktiviteter for store og små.

– Det er vår tradisjonelle inngang til mørketida med fokus på kunst, og vi har invitert alle kunstnerne i byen: Kunst- og håndverkssenteret, fotoklubben og Olaf Storø. Jeg tror de følger opp en god tradisjon med å lage ting til kunstpausen, sier Ødegård.

Deg og meg
Det vil være kunstutstillinger både ved Galleri Svalbard og Kunst- og håndverkssenteret hele helgen. På Galleri Svalbard vil Alexander Stubs presenasjon av fargespill i vintermørket være utstilt.

Ved Kunst- og håndverkssenteret står utstillingen «Deg og meg», med arbeider av Barbara Fogden, Tove Eide, Hanne Olsen Ingerø, Jenny Jonsson, Mona Hagebø, Tina Karlstad, Sølvi Lill Seljebotn og Eva Grøndal. I tillegg til utstillingen «Monokromt» av Longyearbyen Fotoklubb.

Kan hilse på valper
Ved Svalbard Villmarkssenter står fotoutstillingen «Kvit» av Tommy Simonsen til og med mandag kveld. Fotoutstillingen består av materiale samlet fra en hundeslede ekspedisjon Simonsen og Svalbard Villmarkssenter hadde til østkysten tidligere i år. Det vil også være åpen hundegård samtidig som utstillingen.

– Det er hyggelig at Villmarkssenteret også åpner opp for at gjestene får se på valper, så det passer også få barn å dra dit, sier Ødegård.

I kirken vil det bli salmer i polarnatten.

– Fredag er det den fine salmekvelden med lokale kor og artister som får framføre salmer som kanskje har betydd noe spesielt for dem. Jeg har inntrykk av at publikum også setter pris på det, sier Ødegård.

Folkekjær artist
Lørdag starter den årlige Longyearcitymarsjen fra Titankrana via Bykaia og Sjøområdet videre opp til torget.

På biblioteket vil vinneren av fotokonkurransen «Polar Glede» bli kåret. Alle bildene fra konkurransen vil bli vist, og vinnerbildene vil bli hengt opp på biblioteket.

Det vil også være premiere på kortfilmen som ble laget på Camp Svalbard.

– Jeg har sett en tidlig versjon og det så veldig bra ut, sier Ødegård.

Etter Camp Svalbard vil det være eventyrstund med barne- og ungdomsbibliotekar Karina Halgunset.

Lørdagskvelden avsluttes med konsert med Lillebjørn Nilsen og trioen Seresta i kulturhuset.

Ingen tre ganger tre
Tidligere har tre ganger tre, en konsert med treretters middag, vært et fast innslag under KunstPause. Det ble det ikke i fjor, og det blir det heller ikke i år.

– Det ble for dyrt å ha en slik kombinasjonsbillett som gikk både på bespisning og underholdning. Det koster å hente opp artister og å tilbrede restaurantmat. Vi ble sittende igjen med for lite penger. Det var også uforutsigbart hvor god oppslutningen ble. Det er en del som savner arrangementet, men vi måtte ta noen økonomiske vurderinger, sier Ødegård.

Søndag avsluttes årets utgave av KunstPause med familiegudstjeneste i Svalbard kirke og gratis inngang på Svalbard Museum og i galleriet.

Siste nytt i Kultur

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Inn i mørket med blå toner

Om knappe to uker inntar 15 band 14 av byens scener under Dark Season Blues. Festivalen er for tredje gang nominert til European Festival Awards.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!