Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ánde dro til med en bjørnejoik

Bjørnehilsen: Ánde Somby joiker brunbjørnens hilsen til isbjørnen inne i kunsthallen. I bakgrunnen sees Joan Jonas' videoverk «Glaciers». FOTO: Eirik Palm

Åpningen av Kunsthall Svalbard

Ánde dro til med en bjørnejoik

Dronning Sonja kastet glans over åpningen av Kunsthall Svalbard. Ánde Somby kvitterte med en bjørnejoik på samefolkets dag.

Tekst:

Publisert:

Det ble ikke mindre enn to åpninger av Kunsthall Svalbard, filialen av Nordnorsk Kunstmuseum, den første fredag med dronningen og inviterte, den neste på lørdag og for folk flest.


Brunbjørnens hilsen
Drøye fire månender etter nyheten om at regjeringen gir 2,4 millioner kroner gjennom statsbudsjettet for 2015 til kunsthallen, klippet dronning Sonja over snora.

– Dette er verdens nordligste kunstmuseum. Og for et spennende og inspirerende sted dette er, med de vakreste og mest dramatiske omgivelser, sa dronningen under åpningen.

Kulturminister Thorhild Widvey la vekt på at Svalbard har blitt et senter for internasjonal oppmerksomhet. Hun tror også at denne oppmerksomheten vil bli større framover, og at Kunsthall Svalbard vil ha betydning for den videre utviklingen av Svalbard og Longyearbyen.

Inne i hallen lokket Ánde Somby gjestene inn i utstillingshallen med joik – brunbjørnens hilsen til isbjørnen – og visning av åpningsverket, Joan Jonas' «Glaciers», før pressen fikk slippe inn og ta bilder.

– Det har noe med bjørnenes styrke å gjøre og at bjørnen er et dyr som er overalt på jorda. Det har også noe med verdens enhet å gjøre, derfor er det så velegnet å bruke bjørnejoik, forklarer Somby om valget. Den samiske kunstneren har selv samarbeidet med Joan Jonas, i et annet prosjekt.


Folkeåpnet
Det er videoverket «Glacier» av den amerikanske kunstneren som er åpningsutstillingen, og lørdag kunne innbyggerne i Longyearbyen se det siste kulturtilskuddet. Som museumsdirektør Tora Hultgreen sa det:

– Endelig er dagen kommet da vi kan folkeåpne Kunsthall Svalbard.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen understreker overfor Svalbardposten at Kunsthall Svalbard ikke skal være et «finkulturelt» tilbud, men et tilbud for alle. Et overordnet mål er å senke terskelen for å gå på kunstutstilling.

Kristoffersen kaller Kunsthall Svalbard et velkomment tilskudd til et yrende kulturliv. Moderne kunst er et bilde av hva- og hvor vi er, mener hun, og trekker videre fram trivsel, formidling om forskning, at en kunsthall vil være et tilskudd til reiselivet og at den skal bidra til ytterligere ispirasjon.

– Det er utrolig at vi har så mange kunstnere på en så liten plass, og klarer vi å gi dem et sted hvor de kan få større inspirasjon, er det kjempeflott. Det er et annet segment av kunsten som nå har fått en plass på Svalbard. Så ønsker vi oss kunnskapsorienterte turister, som skal komme fra Svalbard og være gode ambassadører, sier Kristoffersen, som forteller at tilbakemeldingene under åpningshelga har vært gode.


Kunstnerboliger

Joan Jonas er tilknyttet Wilkinson Gallery i London, og direktør Amanda Wilkinson var til stede med hilsen fra kunstneren selv, som for tiden er med i Venezia biennalen.

– Joan ville elsket å være her. Hun er fascinert av det arktiske landskapet, og landskap som en metafor, sier hun og fortsetter:

– Jeg har aldri vært lenger nord enn Trondheim tidligere. Det er et utrolig landskap. Og stillheten, det er som i en film.

Målet er at Kunsthall Svalbard skal bli et synlig visningsrom for norsk og internasjonal samtidskunst av ypperste kvalitet. I tillegg til utstillingene vil Nordnorsk Kunstmuseum sammen med kulturnæringsstiftelsen til Sparebank 1 Nord-Norge, gjøre det mulig for kunstnere å bo og arbeide på Svalbard over en periode. Ifølge kunstmuseums-direktør Knut Ljøgodt er målet at gjestekunstnerne skal la seg inspirere til nye verker.

– Men her og nå handler det om å etablere seg på Svalbard. Vi ønsker å bidra til at samfunnet utvikler seg. Kunst og kultur er en viktig drivkraft for at samfunn skal utvikle seg videre, sier Ljøgodt som på sikt ønsker et eget hus eller en nedlagt gruve til utstillingen.

– Men det er riktig å begynne med innholdet, sier han.

Kristoffersen er opptatt av å få i gang reisedensordningen for internasjonale kunstnere så snart som mulig. I dag er det hybler knyttet til Galleri Svalbard, og lokalstyrelederen ser for seg at flere boliger i Longyearbyen må komme med i denne ordningen.

– Jeg har fått mange forespørsler fra internasjonale kunstnere om å få komme hit, sier hun.

Nøkkelord

Se bildet større

Kongelig entré: Dronning Sonja ankommer og blir tatt imot av blant andre lokalstyreleder Christin Kristoffersen, Amanda Wilkinson fra Wilkinson Gallery, direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum og sysselmann Odd Olsen Ingerø. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Dronning Sonja foretar den symbolske åpningen ved å klippe snora. Hun er flankert av direktør Knut Ljøgodt i Nordnorsk Kunstmuseum og kulturminister Thorhild Widvey (H). FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Studerer verket: Dronning Sonja flankert av Knut Ljøgodt, Amanda Wilkinson, Christin Kristoffersen, Thorhild Widvey og styreleder i Nordnorsk Kunstmuseum, Tove Veierød. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Folkeåpning: Mange møtte fram for å være med på folkeåpningen lørdag. Her er stryketrioen fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Kultur

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Tok livet av jernkua

Stein-Arve Sørensen gjorde Longyearbyen avhengig av fersk melk og Polarjazz.

Lyden av Polarjazz

Jørgen Stene har sørget for Polarjazz-lyden siden den første akkorden ble slått i 1998.

 
Begeistret de unge

Arif & Unge Ferrari fikk nær og god kontakt med Longyearbyens ungdommer.

Svalbard i sort-hvitt

Fotograf Roy Mangersnes åpnet utstillingen etter ett år på fotosafari.

– God underholdning

De helt store konspirasjonene slippes løs i den nye Kings Bay-filmen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!