Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil utvikle Pyramiden videre som reisemål

Oversiktsbilde over Pyramiden. Noen av bygningene er åpne for turister. FOTO: Sergey Dolys

Vil utvikle Pyramiden videre som reisemål

Ny flytebrygge, kajakker og tursykler skal få flere turister til Pyramiden.

Tekst:

Publisert:

Katerina Zwonckova, salgs og markedsføringssjef for Trust Arktikugols reiselivsselskap i Longyearbyen, forteller at de ønsker å utvikle Pyramiden videre som turistdestinasjon. Pyramiden er en russisk gruveby som ble fraflyttet i 1998. Noen av bygningene er åpne for turistene som besøker byen.

– Vi har ikke så mange aktiviteter der i dag, men det jobber vi videre med. De aller fleste er der på en totimers guidet tur, men noen kommer også for å overnatte og spise tradisjonell mat på restauranten, sier hun. Antall turister som besøker Pyramiden har økt med 30 prosent fra juni i fjor til juni i år.

To sesonger
I februar starter skutersesongen. Da er det både utenlandske og norske turister som besøker de russiske bosetningene i Barentsburg og Pyramiden. I år startet båtsesongen allerede i mars, det er ikke hvert år at det skjer så tidlig.

– I mars og april var det mange som kom til Pyramiden med skuter på overnattingstur. Det er en fin tur i fantastisk natur. Selve stedet byr på en spesiell sovjetisk atmosfære, forteller hun.

Om sommeren er det juli og august som er de mest intensive månedene. Mer enn 60 prosent av gjestene som kommer til Pyramiden er norske. Ellers er det i hovedsak tyskere, franskmenn, sveitsere og briter. Bare rundt 10 prosent er russere fra de største byene som Moskva, St. Petersburg, Omsk og Perm.

Ny brygge
I juni kom det på plass ny flytebrygge i havnen for å ta imot passasjerer fra det britiske cruiseskipet Saga med 600 passasjerer. De ble fraktet inn med tenderbåter.

– Det er viktig at vi har fått ny flytebrygge. Det betyr også at det blir lettere for de med egen båt å legge til kai, sier hun.

I Pyramiden bor det syv personer fast i turistsesongen. Det er to guider, resten jobber i restauranten, på hotellet og med nødvendig vedlikehold.

For å få et mer variert tilbud til turistene som besøker Pyramiden er det kjøpt inn 10 kajakker og flere tursykler. All aktivitet krever isbjørnvakt.

Zwonckova forteller at det er guidete turer inne på skolen, barnehagen, kulturhuset og svømmehallen.

Utfordrende logistikk
I Pyramiden er det kun nett og mobildekning på en eneste kvadratmeter. Til denne plassen, der det står en benk og en gammel telefon, går guiden Sasha daglig klokken ti for å få informasjon fra reisebyrået på hvor mange gjester som kommer. Da laster han ned bookinglisten på epost fra kontoret i Longyearbyen. All mat blir fraktet dit i helikopter og vann kommer fra isbreen.

– Mange lurer på hvorfor det er så dyrt i Pyramiden, men det er på grunn av den utfordrende logistikken vi har her, sier Zwonckova.

Hun forteller at de har planer om å tilby flere aktiviter og vandreturer allerede til neste år.

Se bildet større

Flere turister har besøkt Pyramiden i juni. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Den lokale russiske, guiden Sasha tar imot gjestene på kaia. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Katerina Zwonckova jobber ved det russiske turistkontoret Russkidom i Longyearbyen. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Tiden har stått stille. Mye står slik det gjorde i 1998 da byen ble forlatt. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!