Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fargerikt besøk på gjenvisitt

Derrick Jubula Ole Nabaala (t.v.) og Steve Rokoi Olkumumu ble godt mottatt av Steinar Rorgemoen og resten av gjengen på Basecamp Explorer. FOTO: Hilde Røsvik

Fargerikt besøk på gjenvisitt

Fra savannen i Kenya til Svalbard er det langt på alle måter. Kontrastene er store.

I fjor høst reiste en gjeng fra Basecamp Explorer på besøk til Masai Mara i Kenya. Selskapet ble opprinnelig startet der og det er fremdeles et tett samarbeid både mellom selskapene og destinasjonene. Daglig leder Steinar Rorgemoen forteller at de etter besøket fant ut at de ville ha et utvekslingsprogram for guider. Derfor er de to seniorguidene Steve Rokoi Olkumumu (30) og Derrick Jubula Ole Nabaala (33) på gjenvisitt.

Samme type gjest
Rorgemoen mener de to destinasjonene har flere fellestrekk og kan lære av hverandre.

– Vi fikk se hvordan de tar med seg gjestene sine inn i naturen. Nå har vi vist dem hvordan vi tar med våre gjester ut i naturen her. Vi ser at vi oftest har en gjest som besøker stedet for første gang, slik er det også i Masai Mara, sier han.

De to guidene fra morselskapet i Kenya har med selvsyn fått oppleve Høy-Arktis. I løpet av den siste uken har de vært på Isfjord radio, Nordenskiöldbreen, i Pyramiden, kjørt hund og vært på tur.

– Det er så vakker, vill og urørt natur her. Fantastisk. Og folk her er så vennlige alle sammen, sier de.

Aldri sett is
Steve og Derrick har aldri sett is før og ordet for isbre finnes ikke i deres språk.

– Vi har tatt mange fine bilder som vi skal ta med oss tilbake og fortelle om opplevelsene våre. Noe vil bli vanskeligere å forklare siden vi ikke har ord å forklare med, smiler de to.

Derrick forteller at han har sett til sammen 14 nye fuglearter og mange andre dyr som han heller aldri har sett før, både svalbardrein, sel og flere andre arter.

Begge har familie hjemme i Kenya, så de har holdt kontakten både på Whats app og de har også lagt ut oppdateringer på facebook underveis.

Guider
Steve og Derrick er ekte naturbarn som har vokst opp på savannen. De jobber som guider i Masai Mara og tar med turister på safari blant løver og ville dyr. De går aldri med våpen, men løvene er de ikke redde.

– De trekker seg tilbake når vi nærmer oss. Dessuten har vi bil når vi kjører rundt, forteller de. Her har de lært om respekten folket som beveger seg i naturen har for isbjørn og hvilke forhåndsregler det er viktig å ta.

Kaldt
De har tatt på seg sin tradisjonelle fargerike klesdrakt til ære for fotografen. Ellers har de hatt skikkelige turklær ute på tur. Skarve fem varmegrader er kaldt for disse karene.

– Ja, det er kaldt, sier de mens de går ut i sandaler for en liten bildeseanse.

Hjemme i Masai Mara er gjennomsnittstemperaturen på 22-27 varmegrader.

Viktig hjelp
Steve og Derrick er stolt av jobben de gjør og arbeidsplassene Basecamp Explorer skaper i Masai Mara. De er seks guider, og 80 personer jobber på anlegget. I tillegg er det rundt 120 lokale masaikvinner som selger håndlagde smykker på markedet. Arbeidsledigheten er høy og det er mye fattigdom. Det er derfor viktige inntekter.

I Longyearbyen betaler alle som besøker Gruve 3 sin turiststrosse en liten andel som går til treplanting i Masai Mara.

– Vi er veldig takknemlige for samarbeidet og hjelpen, sier de.

Se bildet større

Steve og Derrick fra Masai Mara kom for å se og oppleve naturen og dyrelivet på Svalbard. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Steve og Derrick på vintersnø i Randvika ved Isfjord radio. FOTO: Steinar Rorgemoen

Se bildet større

Selv om guttene ikke kan svømme var det ingen spor til skepsis før avgang til Isfjord radio. FOTO: Steinar Rorgemoen

Siste nytt i Natur og miljø

Krevende  skredsikring

Om en måned får NVE og Longyearbyen lokalstyre overlevert skredsikringsrapporten. Det kan bety en del endringer i byen.

Stenger kulturminner

Store Norske har stengt daganlegget til Gruve 6 for all ferdsel fordi bygningsmassen kan være farlig. Nå stenger de også Gruve 1a, Gruve 2b og Gruve 5.

Hund løs siden juli

En hund kom i slutten av juli bort fra folkene sine ved Fredheim. Søndag ble den observert igjen, uten at det var mulig å fange den inn.

Søppel og skatter i Colesbukta

Barna i Polarflokken barnehage vil hindre at dyr får i seg plastikk og dør.

Skal finne søppelsynderne

Jakten har startet.

Skremmes bort fra folk

Sysselmannen har ingen strategi for håndtering av nærgående isbjørner, men vurderer hver situasjon for seg. Binna og ungen blir trolig fløyet bort om de kommer tilbake.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!