Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Meldinger fra fortiden

Terje Risberg er tilbake med ny utstilling på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Meldinger fra fortiden

– Jeg har vært redd. Jeg har det, forteller Terje Risberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2014 kl 18:52

For andre gang er han på plass med egen utstilling på Svalbard. Denne gangen med utstillingen “Arctic Messages”, med temaer hentet fra Svalbard, behandlet med stor kunstnerisk frihet.

De 25 verkene på veggene i utstillingssalen er preget av rytme og gjentakelser. Motivene kunne, med unntak av noen få, like gjerne vært bestemte steder på Svalbard, men slik er det ikke.

– Jeg henter elementer fra forskjellige steder og setter dem sammen. Men betrakteren vil trolig se etter steder og gjenkjenne dem, sier han.

På turer alene og med fotoapparatet - og selvsagt geværet - som følgesvenner, har han dratt rundt for å finne inspirasjon og objekter som kan plasseres innenfor rammen. For Risbergs poeng er nettopp å plassere ulike elementer på en flate, elementer fra opplevelsene på Svalbard.

– Det har vært mange turer alene, men jeg har tenkt å slutte med det, for det er ikke bra.
– Har du vært redd?
– Jeg har det, men man trenger ikke å dra så langt før man er mutters alene. Da kommer landskapet og stemningen sterkt over deg. Jeg tror det er derfor folk er her; det store rommet og stillheten.

Det har gått vel 15 år siden kunstneren første gang besøkte Svalbard. Den gangen gikk det lang tid før han fant ut hva han skulle lage. Det har hengt en del Risberg-bilder i galleriet i løpet av disse årene, men tidlig på 2000-tallet hadde han sin forrige og første utstilling på Svalbard.

– Det handler om min forundring av naturprosessene som preger landskapet gjennom millioner av år, om geologiske prosesser, plate som flytter seg, forkastniger og erosjon, silten (jordart med en kornstørrelse som er mellom 0,002 og 0,06 mm., red.anm.) som flyter ut i havet og nytt landskap som bygger seg opp, sier Risberg og fortsetter:

– Det er veldig forunderlig å tenke på skapelsesprosessen. Forundringen er en del av motoren min.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!