Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Meldinger fra fortiden

Terje Risberg er tilbake med ny utstilling på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Meldinger fra fortiden

– Jeg har vært redd. Jeg har det, forteller Terje Risberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2014 kl 18:52

For andre gang er han på plass med egen utstilling på Svalbard. Denne gangen med utstillingen “Arctic Messages”, med temaer hentet fra Svalbard, behandlet med stor kunstnerisk frihet.

De 25 verkene på veggene i utstillingssalen er preget av rytme og gjentakelser. Motivene kunne, med unntak av noen få, like gjerne vært bestemte steder på Svalbard, men slik er det ikke.

– Jeg henter elementer fra forskjellige steder og setter dem sammen. Men betrakteren vil trolig se etter steder og gjenkjenne dem, sier han.

På turer alene og med fotoapparatet - og selvsagt geværet - som følgesvenner, har han dratt rundt for å finne inspirasjon og objekter som kan plasseres innenfor rammen. For Risbergs poeng er nettopp å plassere ulike elementer på en flate, elementer fra opplevelsene på Svalbard.

– Det har vært mange turer alene, men jeg har tenkt å slutte med det, for det er ikke bra.
– Har du vært redd?
– Jeg har det, men man trenger ikke å dra så langt før man er mutters alene. Da kommer landskapet og stemningen sterkt over deg. Jeg tror det er derfor folk er her; det store rommet og stillheten.

Det har gått vel 15 år siden kunstneren første gang besøkte Svalbard. Den gangen gikk det lang tid før han fant ut hva han skulle lage. Det har hengt en del Risberg-bilder i galleriet i løpet av disse årene, men tidlig på 2000-tallet hadde han sin forrige og første utstilling på Svalbard.

– Det handler om min forundring av naturprosessene som preger landskapet gjennom millioner av år, om geologiske prosesser, plate som flytter seg, forkastniger og erosjon, silten (jordart med en kornstørrelse som er mellom 0,002 og 0,06 mm., red.anm.) som flyter ut i havet og nytt landskap som bygger seg opp, sier Risberg og fortsetter:

– Det er veldig forunderlig å tenke på skapelsesprosessen. Forundringen er en del av motoren min.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Førjulstemning i kulturhuset

Julemessa i Longyearbyen blir stadig mer populær. Forrige helg var det varer bak 30 boder.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!