Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Meldinger fra fortiden

Terje Risberg er tilbake med ny utstilling på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Meldinger fra fortiden

– Jeg har vært redd. Jeg har det, forteller Terje Risberg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2014 kl 18:52

For andre gang er han på plass med egen utstilling på Svalbard. Denne gangen med utstillingen “Arctic Messages”, med temaer hentet fra Svalbard, behandlet med stor kunstnerisk frihet.

De 25 verkene på veggene i utstillingssalen er preget av rytme og gjentakelser. Motivene kunne, med unntak av noen få, like gjerne vært bestemte steder på Svalbard, men slik er det ikke.

– Jeg henter elementer fra forskjellige steder og setter dem sammen. Men betrakteren vil trolig se etter steder og gjenkjenne dem, sier han.

På turer alene og med fotoapparatet - og selvsagt geværet - som følgesvenner, har han dratt rundt for å finne inspirasjon og objekter som kan plasseres innenfor rammen. For Risbergs poeng er nettopp å plassere ulike elementer på en flate, elementer fra opplevelsene på Svalbard.

– Det har vært mange turer alene, men jeg har tenkt å slutte med det, for det er ikke bra.
– Har du vært redd?
– Jeg har det, men man trenger ikke å dra så langt før man er mutters alene. Da kommer landskapet og stemningen sterkt over deg. Jeg tror det er derfor folk er her; det store rommet og stillheten.

Det har gått vel 15 år siden kunstneren første gang besøkte Svalbard. Den gangen gikk det lang tid før han fant ut hva han skulle lage. Det har hengt en del Risberg-bilder i galleriet i løpet av disse årene, men tidlig på 2000-tallet hadde han sin forrige og første utstilling på Svalbard.

– Det handler om min forundring av naturprosessene som preger landskapet gjennom millioner av år, om geologiske prosesser, plate som flytter seg, forkastniger og erosjon, silten (jordart med en kornstørrelse som er mellom 0,002 og 0,06 mm., red.anm.) som flyter ut i havet og nytt landskap som bygger seg opp, sier Risberg og fortsetter:

– Det er veldig forunderlig å tenke på skapelsesprosessen. Forundringen er en del av motoren min.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Klar for slippfest

Fredag slipper Svalbard Kirkes Trio albumet «Det blå loftet» på Kafé Asylet på Grønland i Oslo.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!