Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Majestetisk åpning

Yosef Wolde-Mariam og Tshawe Baqwa viste svalbardianerne hvordan man fester. Det ble tatt godt imot. FOTO: Birger Amundsen

Majestetisk åpning

Norges dronning, musikknattens dronning og to festløver satte standarden for resten av årets jazzfestival.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.02.2013 kl 11:23

– Ikke én gang i løpet av disse årene har jeg tenkt at jeg skulle starte med å ønske velkommen til «Deres Majestet». Det var ikke så farlig som jeg trodde, og ganske kult, sa festivalsjef Lasse Stener Hansen til en fullstappet kulturhussal under sin introduksjon av dronning Sonja torsdag kveld.

Dronningen selv beskrev stemningen som stor og tett før hun erklærte Polarjazz 2013 for åpnet.


Tvilsom moral

Kari Bremnes var første artist på scenen og briljerte både med nytt og gammelt.

– Jeg har med mange sanger og historier, ikke alle har høyverdig moral, lovte sangeren, og resten av kvelden viste hun seg som en stilig, sikker og stødig artist.

Bremnes er aktuell med den nye plata «Og så kom resten av livet». Med tekstlinjer som «Det er mykje som er trist når man får tenkt sæ om» og «Når du har til salt i såret» brakte hun både latter, smil og tårer hos publikum.


Trampeklapp

Et av konsertens høydepunkter var «Den ytterste pol», sangen Bremnes skrev om Wanny Woldstad. Fra scenen fortalte hun at historien om fangstkvinnen fikk henne til å lure på hva som fikk en liten kvinne til å overvintre fem vintre på Svalbard.

Konserten endte i trampeklapp og et «Kari, Kari, Kari»-kor.

Bremnes ga ett ekstranummer. Deretter var det på tide for dronning Sonja å forlate lokalet og overlate festivalen og Madcon til folket.


Festen tar av

Framme ved scenen hadde arrangørene sperret av et område, slik at ungdommen i byen fikk være med på konserten.

– Nå vil jeg se alle sammen være med å feste. Og når jeg sier feste, mener jeg hoppe, oppfordret Yosef Wolde-Mariam, mens Tshawe Baqwa forsikret seg om at stemningen var god.

– Er det noe liv heeeeer?

Og deretter tok de, publikum og festen fullstendig av. Salen ble invitert opp på scenen, foreldre, besteforeldre og barn og ungdom danset etter hverandre i ring og Madcon lot ikke publikum være i fred et eneste sekund.

Torsdag kveld etterlot resten av årets artister noe å strekke seg etter, så nå er det bare å glede seg til fortsettelsen. I kveld er det blant annet konserter med The Ukulele Orchestra of Great Britain og John Olav Nilsen & Gjengen.

I neste ukes avis kan du lese mer, både om polarjazzen og dronningens besøk.

Se bildet større

Dronning Sonja ankommer kulturhussalen. Hun erklærte at hun gledet seg til Kari Bremnes-konserten. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

– Jeg er ikke slik som tror at musikk nødvendigvis må bygges ut av glede, sa Kari Bremnes mellom sangene, og delte ut både sorger og gleder. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Publikum viste at de satte pris på Madcon med hyling og dansing og hopping. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Kultur

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Inn i mørket med blå toner

Om knappe to uker inntar 15 band 14 av byens scener under Dark Season Blues. Festivalen er for tredje gang nominert til European Festival Awards.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!