Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Harald Ellingsen møtte studentene mandag. Klassen som går på det mest populære studiet, Arctic offshore engineering, med 72 studenter har tatt oppstilling i trappen bak . FOTO: Hilde Røsvik

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Tekst:

Publisert:

– Dette har jeg gledet meg til lenge, sier den nye Unis-direktøren med et stort smil.

Den første uken har det vært hektisk møteaktivitet og mange nye å hilse på. Ellingsen er 63 år og kommer fra jobben som instituttleder for marin teknikk på Norges Teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Trønder
Ellingsen er ekte trønder. Født og oppvokst i Trondheim, han har både studert og hatt mesteparten av sin yrkesaktive karriere på (Norges Tekniske Høgskole) NTH som nå har blitt NTNU. Det at han nå forlater Trondheim for en fireårsperiode, og går inn i en åremålstilling på Unis, ser han ikke mørkt på.

– Ingen av våre barn er bosatt der, så det går helt fint, sier han.

Ellingsen er gift med Anne og sammen har de fire barn, en sønn og tre døtre, og fire barnebarn. De bor spredt rundt i landet; Ålesund, Oslo, Tromsø og Bergen.

Kona Anne har også fått jobb på Unis. Hun flytter til Longyearbyen rett over nyttår.

Drømmen om Svalbard
De har begge hatt en drøm om Svalbard siden de var her for første gang for 25 år siden. Da leide de snøskuter og kjørte til Von Postbreen og Hilmar Nøis sin hytte på Fredheim.

– Vi ble allerede da betatt av lyset og den fantastiske naturen.

Siden den gang har vi nok hatt Svalbard i bakhodet, forteller Ellingsen.

Noen år senere var han, Anne og sønnen mannskap på en seilbåt fra Longyearbyen til Tromsø. Forsinkelser på grunn av is i Adventfjorden, gjorde at de fikk noen ekstra dager i Longyearbyen den gangen. Det ble også en opplevelse som ga mersmak.

Friluftsliv
Den nye direktøren forteller at han og familien er glad i friluftsliv og at de ser fram til mange fine opplevelser i Svalbardnaturen. I høst har Ellingsen vært på rypejakt i Tromsø med sønnen sin, det er også noe han ønsker å gjøre her.

– Jeg har også lyst til å gå opp til storviltprøven slik at jeg kan jakte reinsdyr, sier han. Sammen med kona har han gått både Birkebeinern og Wasaloppet. De har begge meldt seg på Svalbard Skimaraton neste år sammen med venner som kommer oppover.

– Vi skal gå, men vi går ikke fort, humrer han.

Fritid

Den nye direktøren er ikke så sikker på om det blir tid til andre fritidsaktiviteter. Høsten tror han kan bli hektisk med en del reising tilbake til Trondheim. Han har fremdeles fag han må undervise i fram til jul, og han er veileder for en doktorgradsstudent som skal disputere.

Korsang er noe han har hatt mye glede av og han har vært med i flere kor opp i gjennom årene. Men får han tid, vil han begynne i kor.

– Det er mange år siden jeg har vært aktiv korsanger, så jeg vil nok helst kalle meg en avdanket korsanger. Jeg vil unsett ta del det rike i kulturlivet her, smiler han.

Mye å gi
At han nærmer seg pensjonsalder ser ikke Ellingsen på som en begrensning. Han går med friskt mot inn i en ny jobb.

– Jeg har fremdeles mye å gi. Etter fire år her kan jeg kanskje begynne å tenke på hva jeg skal gjøre som pensjonist, sier han.

Som ledertype beskriver han seg selv som en sosial type, en som liker å gjøre ting sammen med andre og få til ting i fellesskap.

– Jeg er opptatt av at de jeg leder skal synes det er kjekt å gå på jobb. Så må vi selvfølgelig sette oss noen mål framover.

Andre som kjenner ham beskriver han som samfunnsengasjert, nysgjerring og opptatt av miljøet og bærekraftige løsninger.

På tynn is

På spørsmål om hvordan han bruker sosiale medier, svarer Ellingsen litt nølende.

– Vel, her er jeg vel litt på tynn is. Jeg har tre venner på Facebook og kan vel ikke si at jeg er noe særlig aktiv i sosiale medier. Det er noe jeg må jobbe mer med, sier han.

Han har hørt at Facebook er aktivt i bruk i Longyearbyen og at mye informasjon kommer ut i den kanalen. Han forsikrer at kona Anne er mer aktiv og at hun lover å holde ham orientert. Å ha en oppdatert og informativ nettside ser han på som viktig, og der synes han Unis gjør en god jobb.

Spartansk
Søndag flyttet han inn i en møblert leilighet i Gruvedalen med en bag og en koffert. Det aller mest nødvendige, som strykejern og strykebord, er kjøpt inn på Svalbardbutikken. Flyttelasset kommer først oppover etter jul, med kona Anne.

– Jeg ser for meg at det blir en del jobbing og at jeg inntar middag i kantinen på Unis eller andre steder i byen. Det blir i alle fall ikke særlig avansert middagslaging foreløpig, smiler den nybakte svalbardianeren med glimt i øyet.

Se bildet større

Kantinebestyrer Veronica Langteigen tar godt i mot nyedirektøren. Han legger ikke skjul på at kantinen vil bli flittig brukt. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Harald Ellingsen tok seg tid til en prat med noen av studentene. Denne gjengen var fra Polen. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!