Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

100-åringens godt bevarte hemmelighet

– Mye spennende og viktig har skjedd i jubileumsbygda Ny-Ålesund, sier Per Kyrre Reymert, her flankert av Janet og Kim Holmén som var blant mange tilhørere til historieforedraget nylig. FOTO: Ole Magnus Rapp

100-åringens godt bevarte hemmelighet

Ny-Ålesund er mye mer enn verdens nordligste bygd med en tragisk gruveulykke.

Tekst:

Publisert:

Her var fiskemottak og familiesamfunn, hyggelige skirenn, flotte julemiddager, stor interesse fra alle verdens media, spektakulære nordpolferder, ny forskning i verdensklasse og en dramatisk kulldrift som felte regjeringen.

I disse dager fyller «byen» ved Kongsfjorden 100 år. Kjært barn har mange navn; Brandal City ble brukt i starten, så Ny-Ålesund når interesser fra Sunnmøre dominerte. Kullselskapet, som på -30 tallet ble overtatt av Staten har hele tiden hett Kings Bay.

Isbjørnkyss
Historien om Ny-Ålesund er vel dokumentert, likevel dukker det opp både ny spenning og morsomheter nå i disse jubileumstider. Et spørsmål forskerne hittil ikke har funnet svar på er blant annet; Hva inneholdt den populære drinken «Isbjørnkyss», som ble servert på hotellet mens det holdt til i Amundsen-villaen fra 1936 til 1939. Turistskip anløp og drinken må ha satt sine spor.

Og en mer biologisk problemstilling; Byen var et familiesamfunn, med opptil 43 barn. Her var også drivhus, grisefjøs og melkekyr. Men hvor i all verden fant kyrne mat på en tundra der det knapt vokser noe som helst?

Trenger hjelp
Svalbard-historiker Per Kyrre Reymert, for tiden direktør på museet, har normalt svar på det meste. Men akkurat «Isbjørnkyss» trenger han hjelp til fra Svalbardpostens lesere.

–Noen vet hva denne drinken inneholder, det er jeg helt sikker på, sier han som håper oppskriften dukker opp før jubileumsfeiringen.

Janet og Kim Holmén som overvar Reymerts historieforedrag, har sine antakelser.

–Kanskje kaffe, sprit og sukker, foreslår han. Hun heller mer mot noe blankt, kanskje hvitt, med mintsmak?

Alt ble fraktet
Når det gjelder hva melkekyrne spiste, er svaret enklere:

– Som alt annet i Ny-Ålesund måtte det fraktes til stedet. Det ble bygd opp et moderne industrisamfunn, med effektiv gruvedrift og en utskipnings-kai. For norske myndigheter var tilstedeværelse viktig. Gruvedriften inngikk også i regjeringens store plan om at Norge skulle klare seg selv. Kull ble sendt til Mo i Rana, der Jernverket var en hjørnesteinsbedrift, forklarer Per Kyrre Reymert. Og blant alt annet som ble fraktet med båt nordover, kom også høy til kyrne, mat til grisene, leker til barna, spiker og planker, kopper og kar til spisemessen, blomster, ski, mel og mye, mye annet.

Kvalitetskull
At det var kull innunder det som i dag heter Zeppelinfjellet, visste allerede de hollandske hvalfangerne på 1600-tallet. De dro rundt for å finne drikkevann, og de fant den samme vannkilden som dagens innbyggere i Ny-Ålesund benytter. Samtidig fant de kull på overflaten, som de sikket tok med seg til Smeerenburg, spekkbyen, der hval ble kokt til olje i store kjeler.

– Også de første dampbåtene trengte kull, og noen tok kanskje med seg litt sørover til fastlandet. Men skikkelig fart på kulldriften ble det ikke før sunnmøringen Peter Brandal overtok rettighetene i 1916, sier Per Kyrre Reymert. Brandal var ishavsskipper og hadde mange kreative ideer for å tjene penger.

Kullforekomstene var av høy kvalitet, det var «ståhøyde» i gruvene, men det skrådde nedover og det var mange forkastninger. I rekordåret 1927 ble det tatt ut 99.000 tonn kull, en rekord man senere ikke maktet å slå. I 1923 var her 338 innbyggere, heller ikke den rekorden blir slått selv med dagens intense forskningsaktivitet.

Veldrevet
Byen ble bygd opp fra ingenting, til et moderne veldrevet industristed. Her var klasseskille med funksjonærboliger og arbeiderbrakker. I dagens Nordpol-hotell, var det i gruvetiden plass til 80 arbeidere.

I årene 1925 til -28 rettet verdens øyne seg mot Ny-Ålesund, via nordpolferder som satte Norge og Svalbard på kartet. Først Amundsen og hans menn med de to flyene N-24 og N-25. De tok av, havarerte, ryddet flyplass på isen, plasserte alle seks mennene i et fly, maktet å ta av og kom hjem som helter.

I 1926 dro Lincoln Ellsworth, Roald Amundsen og Umberto Nobile med luftskipet Norge, satte kusen nordover og ble de første som fløy over Nordpolen. To år senere havarerte Nobile etter en vellykket Polhavs-ferd, en enorm leteaksjon ble satt i gang. Nobile ble reddet, mens Amundsen forsvant for godt underveis mot havaristen.

Europas største
Men vinteren 1925-26 skjedde en kanskje enda større bragd, som fikk mindre oppmerksomhet. Tømrermester Ferdinand Arild i Oslo tok med seg 20 mann nordover, leide ytterligere fem fra Kings Bay, og bygde luftskipshangaren som Amundsen måtte ha. I løpet av en iskald og mørk vinter reiste de det som da var Europas største trekonstruksjon; 110 meter lang, 30 meter bred og 34 meter høy. Å bygge vinterstid på Svalbard hadde ikke skjedd tidligere. Karene utførte en teknologisk bragd.

Aktiviteten i gruvene gikk i bølger. Det ble full stans i 1963, etter en dramatisk eksplosjons-ulykke i Ester-gruven 5. november 1962 som tok 21 menneskeliv. Mange hadde mistet livet i gruvene før dette, og Statens rolle som ansvarlig eier ble trukket frem. Regjeringen Gerhardsen gikk av etter sterk kritikk i det som ble hetende Kings Bay-saken.

Forskerbygd
Like etter at den siste gruvearbeider dro, flyttet den første forskeren inn. Samtidig som man i år feirer stedets 100-års jubileum, er det et 50-årsjubileum som forskersamfunn. Nordlysforsker Asgeir Brekke var første overvintrer, samme Brekke er fortsatt aktiv blant de som studerer det elektriske lysfenomenet.

Til Ny-Ålesund trekkes naturforskere fra mange land, noen institusjoner har stasjoner her, andre leier plass. Det gamle gruveselskapet Kings Bay lever fortsatt, nå som eier av bygda og tilrettelegger for forskningen.

Når verdens statsledere nylig møttes i Paris for å inngå klimaavtale, var mye av faktagrunnlaget om klima is og endringer basert på forskning i Ny-Ålesund. Her drives det vitenskap på alt fra usynlige insekter via enorme breer som krymper til hvitkinngås, atmosfære, livet i havet i mørketiden og miljøgifter.

Vakkert
Her er også antenner som med millimeterpresisjon måler klodens bevegelse og plassering. Utvalget i forskning er stort, og det publiseres mye i internasjonale vitenskapelige tidsskrifter.

Og rammen for denne verdens-viktige forskningen kunne ikke vært vakrere. Her troner fjelltoppene Tre Kroner i det fjerne, isbreen Kongsvegen ruver men trekker seg tilbake og Kongsfjorden er isfri på grunn av varmere vann. I bygda er hele 29 boliger fredet og blir tatt vare på samtidig som de brukes. Her er også verdens nordligste damplokomotiv som i anledning jubileet har vært til overhaling hos eksperter i sør, og ventes hjem når bygdefolket i Ny-Ålesund feirer jubileet 7. desember. 13 og 14. november skal det feires i Oslo med faglig seminar, middag og stor ståhei.

Nøkkelord

Se bildet større

Ny-Ålesund ligger på nesten 79 grader nord, har en spennende gruve- og Nordpolhistorie, og er i dag senter for internasjonal forskning på klima og miljø. 29 av bygningene er fredet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Luftskipsmasten blir bygd og reist opp våren 1926. I flere år var Ny-Ålesund senter for spektakulære nordpol-ferder. FOTO: North Pole Expedition Museum

Se bildet større

Amundsen-villaen har vært direktørbolig, sykestue, hotell og pub. Her oppsto drinken «Isbjørnkyss» i 1936. Oppskriften etterlyses. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Kultur

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Tok livet av jernkua

Stein-Arve Sørensen gjorde Longyearbyen avhengig av fersk melk og Polarjazz.

 
Lyden av Polarjazz

Jørgen Stene har sørget for Polarjazz-lyden siden den første akkorden ble slått i 1998.

Begeistret de unge

Arif & Unge Ferrari fikk nær og god kontakt med Longyearbyens ungdommer.

Svalbard i sort-hvitt

Fotograf Roy Mangersnes åpnet utstillingen etter ett år på fotosafari.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!