Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lærsålen fra Skolteneset

Lærsålen fra 1800-tallet som ble funnet på Skolteneset. FOTO: Svalbard Museum

Lærsålen fra Skolteneset

Han sitter der og tenker på sønnen, på de små føttene hans.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.07.2014 kl 10:46

Det er midt i mørketida på Skolteneset, den nordligste odden på Sørkappøya. En kuling har rast i tre døgn og den iskalde vinden blåser tvers gjennom de gisne veggene. Ved ildstedet sitter en mann – la oss kalle ham Dimitry, blant venner Dima. Dima er en ung fangstmann, en pomor, fra lengst nord i Russland. Han har lite erfaring med fangstlivet, og er heller ikke særlig interessert i å avlive dyr. Kompisene ler av Dima, kaller ham ei pyse og ber ham dra tilbake der han kom fra. Og det er nettopp det han ønsker mest av alt, full av savn som han er til kjæresten og sin lille sønn. Vi befinner oss i 1830-årene, et par år før fotografiet ble oppfunnet, og det eneste Dima har med seg er minner. Han sitter der og tenker på sønnen, på de små føttene hans og grubler over hvilken størrelse det er på dem nå, etter nærmere ett år.

Dima lager sko. Her ved ilden i ei lita fangsthytte på Svalbard gjør han hull langs kanten på sålen, for senere å sy overlær på.

Den samme sålen fant jeg i en pappeske i magasinet på Svalbard Museum for noen dager siden. Jeg jobber med registrering av gjenstander utgravd av den russiske arkeologen Vadim F. Starkov rundt om på Svalbard siden slutten av 1970-tallet. Gjenstandene har vært oppbevart på Pomormuseet i Barentsburg siden den gang, og ble hentet til det kulturhistoriske magasinet i Longyearbyen i 2007. Til sammen utgjør materialet rundt 10 000 gjenstander: Hundrevis av skår fra keramikkar, trestykker, redskaper av metall og lærgjenstander. Jeg har registrert mange lærsåler, med kun én barnesåle. Da den 12 centimeter lange sålen dukket opp spurte jeg for spøk min kollega, Sander Solnes: «Hadde pomorene kvinner og barn på sine stasjoner?» Selvfølgelig hadde de ikke det. Fangstmennene hadde bare masse skinn og lær, som de blant annet brukte til å lage sko. Det er også kjent at de russiske pomorene produserte sko for salg.

Starkov har skrevet utførlige rapporter fra utgravningene. I rapporten fra Skolteneset leser vi at blant lærgjenstandene er det mangfoldige rester av støvler og votter med mønster, samt pyntegjenstander med spor etter broderi. Men ikke et eneste ord om lærsålen.
Arkeologen har merket alle gjenstander med løpenummer og funnsted. I esken hvor jeg fant sålen var den det eneste som ikke var merket. Konservering handler om å bruke kunnskap og fantasi til å forstå historien bak de arkeologiske gjenstandene.

Lærsålen har aldri forlatt Svalbard. Det er mulig at heller ikke Dima har forlatt øygruppa. Vadim F. Starkov skriver i rapporten at 180 meter fra huset fant de rester etter et stort kors. Ved foten av korset lå ti menneskeskaller. Sålen med gjenstandsnummer SVB 3869 er registrert, pakket i syrefritt silkepapir og plassert i magasinet på museet for evig tid, sammen med de andre skoene som aldri ble tatt i bruk.

Ilona Wiśniewska
er prosjektassistent
på Svalbard Museum

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!