Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klart for filmfest

Aggie Peterson er produsent for filmfestivalen Tiff på Svalbard. Festivalen blir arrangert i samarbeid med lokale CinemArctic. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Klart for filmfest

I kveld sparkes Tromsø internasjonale filmfestival i gang – i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Tromsø internasjonale filmfestival (Tiff) har pågått i Tromsø siden mandag, og i dag er det åpning av datterfestivalen Tiff Svalbard. Slik får også Longyearbyen-folket mulighet til å oppleve kritikerroste og internasjonale filmperler.

Tiff Svalbard starter med åpningsfest på kulturhuset i kveld, før filmen «Før snøen faller» vises. Filmen er regissert av Hisham Zaman som er utdannet ved Den norske filmskolen i Lillehammer.

– Folk vet om oss

Festivalen er et samarbeid mellom Tiff og den lokale arrangøren CinemArctic. Produsent Aggie Peterson er spent foran starten i kveld.

– Det er spennende, fordi vi vet at kveldens åpning krasjer med svalbardseminaret, og mange kanskje vil gå der i stedet. Sånn er det bare, og ellers føler vi at folk har fått med seg at det er filmfestival i byen i helga. Det lover godt, sier Peterson.

Senere i kveld vises to kortfilmer fra Svalbard under fanen «Films from the North». Alle festivalfilmene har enten engelsk tale eller tekst.

– Derfor håper vi at vi kan trekke til oss de internasjonale innbyggerne i byen. Det blir noe for enhver smak, sier Peterson.

Trykk her for fullt program. (Ekstern lenke)

Smale filmer

Produsenten satser på at Tiff blir en suksess.

– Vi håper folk tar seg tid til å se noen av filmene. Det er mange smale kvalitetsfilmer som vanligvis ikke kommer på kino, i alle fall ikke i Longyearbyen. Får vi dette bra til, så kan denne festivalen bli en fast Tiff-satellitt, sier Aggie Peterson.

Lørdag ettermiddag blir det samtaler med to av regissørene bak filmen «Comerade Kim goes flying». Den er filmet i Nord-Korea, og regissørene forteller om hvordan det var å lage en film i det strengt kontrollerte diktaturet. Intervjuer er Kjersti Strømmen, og arrangementet finner sted på biblioteket. Filmen vises på kulturhuset i morgen kveld.

Tiff Svalbard avsluttes søndag kveld med det amerikanske dramaet «The Sessions».

Siste nytt i Kultur

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!