Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klart for filmfest

Aggie Peterson er produsent for filmfestivalen Tiff på Svalbard. Festivalen blir arrangert i samarbeid med lokale CinemArctic. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Klart for filmfest

I kveld sparkes Tromsø internasjonale filmfestival i gang – i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Tromsø internasjonale filmfestival (Tiff) har pågått i Tromsø siden mandag, og i dag er det åpning av datterfestivalen Tiff Svalbard. Slik får også Longyearbyen-folket mulighet til å oppleve kritikerroste og internasjonale filmperler.

Tiff Svalbard starter med åpningsfest på kulturhuset i kveld, før filmen «Før snøen faller» vises. Filmen er regissert av Hisham Zaman som er utdannet ved Den norske filmskolen i Lillehammer.

– Folk vet om oss

Festivalen er et samarbeid mellom Tiff og den lokale arrangøren CinemArctic. Produsent Aggie Peterson er spent foran starten i kveld.

– Det er spennende, fordi vi vet at kveldens åpning krasjer med svalbardseminaret, og mange kanskje vil gå der i stedet. Sånn er det bare, og ellers føler vi at folk har fått med seg at det er filmfestival i byen i helga. Det lover godt, sier Peterson.

Senere i kveld vises to kortfilmer fra Svalbard under fanen «Films from the North». Alle festivalfilmene har enten engelsk tale eller tekst.

– Derfor håper vi at vi kan trekke til oss de internasjonale innbyggerne i byen. Det blir noe for enhver smak, sier Peterson.

Trykk her for fullt program. (Ekstern lenke)

Smale filmer

Produsenten satser på at Tiff blir en suksess.

– Vi håper folk tar seg tid til å se noen av filmene. Det er mange smale kvalitetsfilmer som vanligvis ikke kommer på kino, i alle fall ikke i Longyearbyen. Får vi dette bra til, så kan denne festivalen bli en fast Tiff-satellitt, sier Aggie Peterson.

Lørdag ettermiddag blir det samtaler med to av regissørene bak filmen «Comerade Kim goes flying». Den er filmet i Nord-Korea, og regissørene forteller om hvordan det var å lage en film i det strengt kontrollerte diktaturet. Intervjuer er Kjersti Strømmen, og arrangementet finner sted på biblioteket. Filmen vises på kulturhuset i morgen kveld.

Tiff Svalbard avsluttes søndag kveld med det amerikanske dramaet «The Sessions».

Siste nytt i Kultur

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Førjulstemning i kulturhuset

Julemessa i Longyearbyen blir stadig mer populær. Forrige helg var det varer bak 30 boder.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!