Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kjekt med utemat i friluft

Vide Brandt(t.h.) viser hvordan man lager pinnebrød til Freja Bernlow, Aina Erika Olnils og Storm Bernlow(bak). FOTO: Hilde Røsvik

Kjekt med utemat i friluft

Matbodene og bålplassene i Sjøområdet skulle gjerne hatt enda flere besøkende lørdag formiddag.

De som hadde tatt turen fikk en trivelig formiddag før regnet satte inn. En liten gjeng hadde tatt plass rundt bålet der to store kaffikjeler stod klare med ekte bålkaffi.

Guide og tidligere kokk, Vide Brandt, lagde pinnebrød med barna, i tillegg var det litt av hvert annet å smake på i de ulike matbodene.

Sunt og godt

Fiskesuppe stod også på menyen og fine fiskepakker til barna. Tone Løvberg hadde egen stand der barna selv kunne lage fiskepakker til å legge på grillen. Ansvarlig for arrangementet i regi av Aktiv i Friluft, Silje M. Hagen, var fornøyd med alle de frivillige som hadde stilt opp for å hjelpe til.

– Folk er kjempeengasjerte. Jeg har fått frivillige som har meldt seg helt fram til klokka ni i dag, sier Hagen.

Det er andre året på rad at det bli arrangert Mat i naturen. Hun forteller at de har et ønske om å involvere minoritetsgruppene i Longyearbyen også i prosjektet.

– Det er viktig at de får vise fram litt av sin matkultur, sier hun.

Det var flere asiatiske matboder og et stort dessertbord med godsaker fra Sør-Amerika.

Lover og regler

Tone Løvberg holdt et lite innlegg om fangst og høsting fra naturen på Svalbard. Som Svalbardposten tidligere har skrevet, jobber Løvberg aktivt med å få bruke flere lokale matressurser.

– Dette er en krevende prosess som tar tid, men det jobbes aktivt i kulissene, sa hun.

Å få lande fisk i byen er en av sakene hun brenner for. Hun fortalte om fiskens lange vei før den faktisk havner på middagsbordet her.

– Fisken vi får i restauranter og i butikken fiskes som oftest utenfor Bjørnøya, så blir den sendt videre til Honningsvåg. Etterpå kjøres den i trailer til Oslo og så flys den tilbake til Svalbard. En dag håper jeg at fisken vi får kjøpe her kommer fra Isfjorden, i mellomtiden får dere kjøpe dere båt og fiske egen fisk. I begynnelsen av juli er det masse fisk her, sa hun.

Sopp og sel

Løvberg oppfordret også til å gå på soppsanking. Det er sopp på Svalbard, det gjelder bare å finne plassene og forsikre seg om at man plukker spiselig sopp. Hun tipset også om å grille fersk sel i sommer.

– Det er masse godt man kan lage av sel, det er bare å tørre. Fersk sel på grillen er fantastisk godt. Prøv det, oppfordret Løvberg.

På planen utover ettermiddagen stod presentasjon av Benjamin Vidmars selskap Polar Permaculture og Longyearbyens første Green House.

Søndag var det lagt opp til felles tur langs Longyearbyens kyst.

Se bildet større

Tone Løvberg fortalte litt om lover, regler og restriksjoner når det gjelder fangst og fiske. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Bålkaffi med utsikt. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Boder med asiatisk mat. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Ane Løvberg lager fiskepakke til å ha på grillen. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Kultur

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!