Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kalde toner i vinden

I Vinden: Disse står bak symfonien «Lyden av Arktis», som etter planen skal ha premiere i november 2017. Komponist Lasse Thoresen står foran. Bak fra venstre: Direktør Tor Lægreid ved Nordnorsk Opera og Symfoniorkester (NOSO), sokneprest Leif Magne Helsen, Kim Holmén fra Norsk Polarinstitutt og programsjef Catharina R. Bilsbak fra NOSO. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Kalde toner i vinden

Etterspørselen etter lyden av Arktis øker. Etter et Svalbard-initiativ skal Lasse Thoresen jobbe fulltid i hele 2016 med å finne den.

I mai i fjor var hele Nordnorsk Symfoniorkester på Svalbard. Der kom de i kontakt med sokneprest Leif Magne Helgesen og Kim Holmén i Norsk Polarinstitutt, og ideen om å finne lyden av Arktis ble kastet på bordet.

– Det finnes mange musikalske lyder fra Arktis, som for eksempel kommer til uttrykk i inuittisk og samisk musikk. Men det finnes ikke noe fra Svalbard, sier Helgesen.

Tonespråk
Nå kan det bli gjort noe med. Forrige fredag hadde Helgesen og Holmén sitt første arbeidsmøte med direktør Tor Lægreid og programsjef Catharina Roos Bilsbak fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Med var også mannen som skal sørge for at lyden av Arktis kan festes på papiret: Komponist Lasse Thorensen, som også virker som professor ved Norges Musikkhøgskole.

– Vi er glad for at vi fikk tak i Lasse, som vi vet har et tonespråk som kommer til å passe dette prosjektet godt, sier Bilsbak.

Gjorde seg kostbar
Men spesielt enkelt var det ikke. Thoresen har full avtalebok for de nærmeste to årene. Nå arbeider han med et verk til festspillene i Bergen, og neste år skal han jobbe med symfoniorkestre i både Bergen og Trondheim.

– Jeg gjorde meg kostbar, for jeg hadde egentlig sagt at jeg ikke ville skrive mer for symfoniorkestre etter det jeg har tatt på meg. Men de ville ha et signaturverk som kunne brukes flere ganger, og jeg har alltid vært opptatt av å flytte naturen inn i musikken. Så da følte jeg at dette passet bra for meg, sier Thoresen.

Fascinert av stillheten
Besøket til Svalbard var Thoresens første. Målet var å kjenne på pulsen, snuse inn luktene og lytte til lydene.

– Stillheten har vært det mest fascinerende så langt. Jeg kom ikke i dialog med verken isbjørn eller sel, sier Thoresen og smiler.

Sammen med Holmén reiste han til Ny-Ålesund. Der viste Svalbard seg fra sin grå og forblåste side. Tunge skyer lå over Kongsfjorden over hele oppholdet, men Thoresen la merke til varmen fra menneskene han møtte.

– Nå starter tiden da alt dette bare må synke inn. Når jeg skal begynne å skrive, dukker det opp igjen, sier Thoresen.

Han har satt av hele 2016 til å komponere. Han mener det ikke er vanskelig å finne berøringspunkt mellom Svalbards natur og symfonisk musikk.

– Det kan være mørkt, men da ser man det lille lyset som finnes ekstra godt. Det kan være stille, men da hører man lettere de få lydene som oppstår. Dette er noe jeg kan kjenne igjen fra musikken, sier Thoresen.

Urfremføring
I 2017 blir det etter planen urfremføring i november, i forbindelse med Kunstpause. Gründerne ser også for seg å sette opp andre verk i tillegg til urfremføringen, siden over 60 musikere først er samlet i Longyearbyen. De har allerede vært i kontakt med lokalstyreleder Christin Kristoffersen og kulturhusleder Roger Zahl Ødegård for å presentere visjonene sine.

– I november er det en stillhet i samfunnet vårt som vil passe bra, sier Helgesen.

Snart skal de søke Kulturrådet om penger til bestillingsverket.

Arktisk interesse
Direktør Tor Lægreid sier at Svalbard er en del av orkesterets turnéområde. I fjor var de her med fullt mannskap, de neste årene ser de for seg oppsetninger med mindre ensembler. Men at de skal komme én gang i året, det kan han love.

– Vi merker at interessen for Arktis øker. Vi som kaller oss for «Det arktiske orkester» blir invitert ut i verden, og det forventes at vi lyder som Arktis. Da er det enda mer troverdig når vi er på Svalbard jevnlig, sier Lægreid.

Nøkkelord

Siste nytt i Kultur

Lite engasjement for navn

Av 850 medlemmer møtte 15 opp for å avgjøre det historisk viktige spørsmålet: Skal Svalbard Turn bli Svalbard IL.

Kan bli Svalbard IL

I dag skal medlemmene i Svalbard Turn bestemme om idrettslaget skal endre navn.

Trusten feiret 85-årsdag med fin og fargerik  kulturkveld

Trust Arktikugol feiret 85 år med gruvedrift med musikalsk show, takketaler og medaljeutdelinger.

Sommerjobb på Svalbard

TV 2 sender direkte fra Svalbard på God sommer Norge hver kveld denne uken.

Vil utvikle Pyramiden videre som reisemål

Ny flytebrygge, kajakker og tursykler skal få flere turister til Pyramiden.

Finally getting the vegetables moved out

Small red radishes are peeking out of the soil. They have just moved into a new greenhouse in Nybyen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!