Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Henter fjellene inn i hallen

Klatregruppa har fått en ny klatrevegg i sommer. Den har Stefan Nordlie har dekorert med Hiorthfjellet. Tidligere har han malt Kongen på veggen i midten, og barneveggen helt til høyre. En ny klatrevegg til venstre for Hiorthfjellet er under planlegging. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Henter fjellene inn i hallen

Nå trenger man ikke lenger å krysse Adventfjorden for å nå toppen av Hiorthfjellet.

Stefan Nordlie har tatt med seg Hiorthfjellet opp i klatreveggen i Svalbardhallen. For to uker siden var han ferdig med siste penselstrøk.

– Min malestil er voldsom og aggressiv. Det skal være bevegelse i veggen. Når man står nært maleriet skal det se diffust ut, nesten som når man klatrer i et fjell. På avstand skal det se dekorativt ut, forteller han.


Tredimensjonal

Svalbard Turn har i sommer skiftet ut en av klatreveggene i Svalbardhallen, og det er den Nordlie nå har malt.

Han ville ha med spisshus, Hiorthfjellet og en høstfarget himmel, og har malt ut fra fotografier.

Nordlie går til et punkt midt foran veggen.

– Det som er litt spesielt er at når man ser veggen herfra, ser den flat ut. Ellers er den tredimensjonal. Det er gøy å kunne jobbe utfordrende med slike ting, sier han.


Naturalistisk

37-åringen fra Elverum flyttet til Longyearbyen for tre år siden. Det første halvåret la han klatringen på hylla. Da han bestemte seg for å ta opp igjen interessen, hadde klatregruppa i Svalbard Turn nettopp blitt ferdige med en storstilt dugnad for å bygge om en annen del av klatreveggen. De snakket om hvordan de skulle utsmykke den, og Nordlie fortalte at han jobbet dekorativt. Klatregruppa ville male fjellet Kongen på veggen, og ga Nordlie oppdraget. Men han fikk bare lov til å bruke fire farger.

– Jeg brukte flere farger, for jeg ville gjøre det naturalistisk. De ble kjempefornøyde, sier Nordlie.

Kongen malte han på 7,5 timer. Så malte han nordlyset over fjellet og toppet det hele med planeter og satellitter, da hele veggen var ferdig.


Flere muligheter

Kongeveggen og barneveggen er bygget ved hjelp av korkpenger og dugnadsinnsats. Den nye er bygget av et fastlandsfirma som blant annet har bygd klatreveggen i Sogndal. Leder for klatregruppa, Henning Kjøs Lien, er svært fornøyd.

– Den nye veggen har mange flere muligheter for klatring på ulike nivåer. Vi har flere valgmuligheter, og veggen er større enn den forrige. Det gjør at flere kan klatre samtidig, forteller han.

Lien synes også at dekorasjonen av veggen gir det lille ekstra.

– Jeg syns det var helt fantastisk. Både kongeveggen og nå den nye, sier han.

Foreløpig mangler Hiorthfjell-veggen de fleste klatregrepene. Rutene skal klatregruppa selv sette opp på dugnad.

– Veggen er klar for bruk når vi får satt opp nye tak. Så blir det offisiell åpning med klatreforbundet senere i høst, sier Lien.

Hiorthfjellveggen har kostet 540.000 kroner og er bygd med midler fra Gjensidigefondet.

Nøkkelord

Se bildet større

Stefan Nordlie som til daglig er vaktmester på Unis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Siste nytt i Kultur

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Inn i mørket med blå toner

Om knappe to uker inntar 15 band 14 av byens scener under Dark Season Blues. Festivalen er for tredje gang nominert til European Festival Awards.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!