Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hei hå for Store Norske

Kulturskolen øver på sanger til forestillingen de setter opp til ære for Store Norske. Tara Karoline Jakobsen (t.v.), Tiril Hermansen, Embla Therese Abild, Bendik Adamiak-Husby, Linnea Mari Våtvik, Tiril Varpe og Martine Berger er blant de 105 barna som skal på scenen. Bak står fiolinlærer Elise Strømseng. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Hei hå for Store Norske

30. november er Store Norskes runde dag. Kulturlivet i byen ønsker å takke hjørnesteinsbedriften og inviterer til flere jubileumsarrangement.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.10.2016 kl 08:11

– Hakk og hakk med hakk og spett, synger barna ved kulturskolen akkompagnert av fullt skoleorkester.

De øver på gruvesangen fra Snøhvit og de syv dvergene.Sammen med Polargospel og sirkusgruppa er kulturskolen først ut i rekken av scenearrangementer til ære for gruveselskapet som fyller 100 år.

4. november inntar til sammen 105 barn scenen på kulturhuset med sin tolkning av William Shakespeares: En midstommernatts drøm.

– Vi skal gi en eventyrlig hyllest til Store Norske. Det blir en versjon med direktører, gruvebuser, alver, nisser og en del gruvesanger som binder gruvehistorien sammen, sier kulturskoleleder Liv Mari Schei.

Med på prosjektet er blant annet også produsent og koreograf fra Den norske opera & ballett.

– Evig takknemmelige
1. desember går resten av byens kulturliv på scenen i kinosalen på Huset.

– Vi vil lage en forestilling der vi hyller Store Norske. Vi vil rette en takk til selskapet for det det har betydd for byen og våre aktiviteter som kor, storband, festivaler. Det hadde ikke vært noe uten Store Norske. Når de selv er i den situasjonen at de ikke kan ha en stor fest, vil vi si at vi er evig takknemmelige, sier Anne Lise Klungseth Sandvik.

Etter forestillingen blir det tradisjonell høstfest på Huset.

– Jeg har gjort avtale med et band, men ikke fått de siste detaljene på plass ennå, sier Sandvik.

Mottakelse og minnesmerke
Det er ikke bare kulturlivet som skal markere 100-årsjubileet. Store Norske selv skal også feire.

– Selve dagen er 30. november, men vi skal ha en markering 1. desember med avduking av minnesmerket over de 124 som har omkommet i selskapets tjeneste og en mottakelse med inviterte gjester på Huset, sier administrerende direktør Wenche Ravlo.

Der blir det også foredrag med Per Kyrre Reymert og hilsninger, før kulturlivets forestilling.

– Markeringen vår blir ikke stor sammenlignet med tidligere arrangementer, men vi tror det blir en verdig markering og er glade vi har fått en plassering for minnesmerket, sier Ravlo.

Minnesmerket har fått plass ikke så langt fra kirka i den eldste delen av Longyearbyen.

Gave til byen
Store Norske har også en gave til byens husstander. Det er boka Store Norske 1916 –1945 som er basert på ingeniør Sigurd Westbys dagboknotater. I desember skal de ha åpen dag for fastboende i Gruve 3-museet.

Ravlo forteller at det også jobbes med registrering av selskapets kunstverk, og at det planlegges en utstilling av dem på Galleri Svalbard i forbindelse med Kunstpause.

– Hvordan er det å feire 100 år etter flere runder med oppsigelser og driftshvile i Svea?

– Det er spesielt, det er ikke tvil om det. Men det hadde vært mer interessant om det ikke hadde kommet midler til driftshvile. Vi har alle intensjoner om å være her i mange år til. Både for å drive med kull- og mineralutvinning, men også med andre aktiviteter, sier Ravlo.

Siste nytt i Kultur

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!