Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Halleluja – for en gjeng!

Jan Helge Trøen har nok en gang takket ja til å instruere Longyearbyen blandakor. Her fra øvingen i Svalbard kirke mandag kveld. FOTO: Anders Fjellestad

Halleluja – for en gjeng!

I fjor siktet Longyearbyen blandakor høyt med sin framføring av storverket «Carmina Burana». Nå sikter de enda høyere.

Tekst:

Publisert:

«Halleluja, halleluja», ljomer det fra de drøyt 20 koristene i blandakoret, som passende nok har lagt øvingen til Svalbard kirke.

Det er liksom ingen ende på oppfinnsomheten til Longyearbyen blandakor. I januar i fjor fikk koret stående ovasjoner fra et fullspekket Huset. Da framførte de en flott versjon av «Carmina Burana». Nå har sangerne valgt å gjøre det enda vanskeligere for seg selv, for 23. februar neste år står Händels «Messias» for tur. Og det stopper ikke der: Planen er å få med gjestesangere, samt et lite symfoniorkester fra fastlandet. Begge deler satt sammen for anledningen.

Stortrives med koret

Også denne gang er Jan Helge Trøen med som dirigent og instruktør. Til daglig er han produsent ved Den norske opera & ballett. Han har vært i Longyearbyen nesten hvert år siden 2008, og sto bak Slavekoret ved åpningen av kulturhuset i 2010. Nå griper han en ny musikalsk utfordring på øya. Hvorfor?

– Det har jeg spurt meg selv om også, og jeg venter ennå på svar, ler Trøen og legger hurtig til:

– Grunnen er at jeg trives svært godt her. Dette er et kor som gir jernet, og vi har en veldig god kjemi. Det er mange nordlendinger her, og som trønder kommer vi godt overens, sier Trøen.

Det gode samspillet kommer klart til syne under øvingen. Latteren sitter løst, og stemningen er upåklagelig nå ti måneder før konserten.

– Dette er vår første periode med øvinger. Fra august setter vi i gang for alvor, og jeg har tro på at dette blir veldig bra, sier Trøen.

Herlig galskap

Ikke uventet har Anne Lise Klungseth Sandvik en finger med i spillet. Ideen med å framføre «Messias» fikk hun fra Facebook.

– Der så jeg en plakat for et kor på fastlandet som skulle framføre «Messias». Jeg tenkte at dette kanskje kunne være noe for blandakoret, sier Sandvik.

De andre i koret mente hun var gal, men etter å ha fått smakt litt på det, snudde stemningen. Den gode følelsen og minnene fra «Carmina Burana» lå tross alt ennå langt framme i pannebraskene til sangfuglene.

– Noe galskap skal man jo ha. På Svalbard skal en være forsiktig med å si at noe er første gang, men jeg tror med hånda på hjertet at det er første gang et kor skal framføre «Messias» med eget orkester her i byen, sier Sandvik.

Koret jobber også for å få til en ekstrakonsert i Oslo-området neste vår.

Trenger penger og stemmer

Selv om blandakoret gjør dette på frivillig basis, og sangere fra fastlandet nærmest kriger om å få delta, vil prosjektet koste dyrt. Ikke minst om en skal få opp strykere og blåsere fra fastlandet.

– Vi har foreløpig et budsjett på 300.000 kroner. Publikumsgrunnlaget i Longyearbyen er dessverre forsvinnende lite i forhold til kostnadene, derfor håper vi på sponsorstøtte. Næringslivet er flinke til å støtte festivalene, kanskje det kan dryppe litt på oss også, spør Sandvik.

Korets faste dirigent, Hans-Gunnar Skreslett, er også helfrelst på «Messias»-prosjektet:

– Vi har stor tro på at dette blir bra, og dette er en fantastisk mulighet for oss. Dersom det går noen sangere rundt med en Messias i magen, er det bare å bli med og synge med oss, sier Skreslett.

Se bildet større

Fra framføringen av «Carmina Burana» på Huset 28. januar 2012. Konserten ble en stor suksess, og nå står nok et storverk for tur. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

«Messias»

• Er det mest kjente verket til den tysk-britiske komponisten Georg Friedrich Händel (1685-1759).
• Oratoriet har ingen konkret handling, men består av tekstsammendrag fra ulike steder i Bibelen. Verket ble uroppført i Dublin i 1742.
• Den mest kjente delen er Halleluja­koret, som avslutter annen del av verket.

Kilde: Store norske leksikon

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!