Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør klart til utstilling

Birger Amundsen monterer fotoutstillingen «Kullfolk» på Svalbard museum. FOTO: Hilde Røsvik

Gjør klart til utstilling

Store svart-hvitt fotografi er i ferd med å få plass på veggene. Birger Amundsen sine «Kullfolk» skal speile både fortid og nåtid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2016 kl 11:27

Å måtte velge ut hvilke venner som skulle pryde veggene på utstillingen «Kullfolk», synes fotograf Birger Amundsen var vanskelig.

– Jeg skulle gjerne hatt et dobbelt så stort rom og fått hengt opp dobbelt så mange bilder. Det var til slutt uttrykket i hvert enkelt bilde som måtte avgjøre hvilke jeg har plukket ut, forteller en engasjert fotograf, forfatter og tidligere redaktør i Svalbardposten.

Onsdag kveld åpner fotoutstillingen «Kullfolk» på Svalbard museum. Utstillingen er en hyllest til Store Norske og alle de som har holdt strømmen av kull i gang gjennom 100 år. Utstillingen blir hengende ut året.

Gruvefolk
Til åpningen onsdag kommer Annbjørg Austbø, som var den første kvinnen i Store Norske som jobbet under dagen, eller inne i gruva, som vasker. Hun er spesielt invitert sammen med Svein Jonny Albrigtsen, som har mange år bak seg i Store Norske og som nå er sikkerhetsansvarlig i Gruve 7. I tillegg kommer administrerende direktør Wenche Ravlo.

Fotografi
Ute i gangen står to tomme kasser og rundt i lokalet står de store svart-hvitt bildene klare til å få sin plass på veggen. Det aller største bildet var for stort til å komme med på flyet, så det blir fraktet på båt og er forhåpentlig framme til utstillingsåpningen. Alle bildene er produsert på aluminium slik at de skal stå i stil med det rustikke, industrielle uttrykket som gruva representerer.

Amundsen forteller at bildene skal speile 25 års gruvehistorie. Det første ble tatt i 1991 og det siste ble tatt i Gruve 7 i september i år.

De klassiske fotografiene er tatt med Hasselblad i Gruve 3, Gruve 7, Svea Nord og Svea Vest.

Se bildet større

Fotografier klare til å bli hengt opp på veggen. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Fotograf Birger Amundsen sørger selv for å få bildene på plass. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Alle bildene ble fraktet på fly fra fastlandet. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Kultur

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!