Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gjør klart til utstilling

Birger Amundsen monterer fotoutstillingen «Kullfolk» på Svalbard museum. FOTO: Hilde Røsvik

Gjør klart til utstilling

Store svart-hvitt fotografi er i ferd med å få plass på veggene. Birger Amundsen sine «Kullfolk» skal speile både fortid og nåtid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.10.2016 kl 11:27

Å måtte velge ut hvilke venner som skulle pryde veggene på utstillingen «Kullfolk», synes fotograf Birger Amundsen var vanskelig.

– Jeg skulle gjerne hatt et dobbelt så stort rom og fått hengt opp dobbelt så mange bilder. Det var til slutt uttrykket i hvert enkelt bilde som måtte avgjøre hvilke jeg har plukket ut, forteller en engasjert fotograf, forfatter og tidligere redaktør i Svalbardposten.

Onsdag kveld åpner fotoutstillingen «Kullfolk» på Svalbard museum. Utstillingen er en hyllest til Store Norske og alle de som har holdt strømmen av kull i gang gjennom 100 år. Utstillingen blir hengende ut året.

Gruvefolk
Til åpningen onsdag kommer Annbjørg Austbø, som var den første kvinnen i Store Norske som jobbet under dagen, eller inne i gruva, som vasker. Hun er spesielt invitert sammen med Svein Jonny Albrigtsen, som har mange år bak seg i Store Norske og som nå er sikkerhetsansvarlig i Gruve 7. I tillegg kommer administrerende direktør Wenche Ravlo.

Fotografi
Ute i gangen står to tomme kasser og rundt i lokalet står de store svart-hvitt bildene klare til å få sin plass på veggen. Det aller største bildet var for stort til å komme med på flyet, så det blir fraktet på båt og er forhåpentlig framme til utstillingsåpningen. Alle bildene er produsert på aluminium slik at de skal stå i stil med det rustikke, industrielle uttrykket som gruva representerer.

Amundsen forteller at bildene skal speile 25 års gruvehistorie. Det første ble tatt i 1991 og det siste ble tatt i Gruve 7 i september i år.

De klassiske fotografiene er tatt med Hasselblad i Gruve 3, Gruve 7, Svea Nord og Svea Vest.

Se bildet større

Fotografier klare til å bli hengt opp på veggen. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Fotograf Birger Amundsen sørger selv for å få bildene på plass. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Alle bildene ble fraktet på fly fra fastlandet. FOTO: Hilde Røsvik

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!