Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Gir med kjærlighet

Harriet Backer er takknemlig for å ha fått låne Kunstnerhytta så mange ganger. Her mottar Åsne Dolve Meyer mosaikken på vegne av Kings Bay. FOTO: Anne Merete Bekkevahr

Gir med kjærlighet

Harriet Backer elsker Ny-Ålesund og mener kunstnere som har fått bo i Kunstnerhytta bør vise dyp takknemlighet. Derfor oppfordrer hun alle til å gi et kunstverk i gave til Kings Bay.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.07.2015 kl 01:29

«Con amore» – med kjærlighet – står det på skrevet med rød penn på baksiden av kunstverket Åsne Dolve Meyer pakker opp utenfor den oransje hytta midt i bebyggelsen i forskerbygda med den spesielle forhistorien. Her har hun fått kunnet nyte livet, få inspirasjon og skape kunst. Kings Bay tilbyr kunstnere kost og losji, og stiller hytta til disposisjon. Slik har det vært i mange år, og rekken av kunstnere som har bodd der, er lang.

Spesielt sted
Mandag besøkte Backer igjen Ny-Ålesund, denne gangen med MS «Nordstjernen», og med seg hadde hun et kunstverk, en mosaikk av stein fra Kongsfjorden. «Takk for alle vidunderlige stunder i Ny-Ålesund. Con amore», står det på baksiden.

– Det er så generøst og fantastisk at kunstnere får oppholde seg der. Jeg tror jeg har vært der 25 ganger. 30 snart. Alle gangene jeg har vært her, har jeg bodd i Kunstnerhytta, sier Harriet Backer.

Kunsten hennes henger i mange land og kontinenter, men det lille samfunnet ved Kongsfjorden vil alltid være spesielt.

– Det er vanskelig å svare på hva som fascinerer, men bare man får bo er så er man jo lykkelig. Det er jo verdens fineste sted, sier hun.

Oppfordrer kolleger

Nå vil Backer at kunstnerne skal gi noe tilbake. Kings Bay skal bygge en ny stor hall, som skal stå ferdig i løpet av året. En del av denne hallen skal brukes til blant annet konferanser, og når klimatopper fra hele verden kommer til Ny-Ålesund neste vår for å delta på Ny-Ålesund symposiet, blir det i dette bygget de møtes.

Harriet Backer vil at mosaikken skal henge i denne hallen, og hun oppfordrer andre kunstnere som har fått lov å få i Kunstnerhytta til å delta i utsmykningen verderlagsfritt.

– De som har bodd her bør gi et kunstverk til den nye hallen for å vise takknemlighet for slik generøsitet, sier hun.

Rød penn
Første gang hun elv bodde på hytta var på midten av 1980-tallet. Forhistorien var at hun ved en tilfeldighet ble med en reketråler til Svalbard, og her ble hun bitt av polarbasillen.

– Så kom vi inn til Ny-Ålesund, og siden har jeg vært der. År etter år, sier Backer som er kjent for å skrive med rød penn.

Det tilskriver hun to ting. Hun har gått på Steinerskolen, hvor hun ble kjent med en dyktig lærer. Som voksen skrev hun brev til kong Olav, hvor hun anbefalte Kongens fortjentmedalje til læreren for han innsats. Med rød penn. En dag ved et fergeleie ved Hakø en gang på 80-tallet dukket kongen opp, og Backer tok mot til seg og gikk bort og takket ham for å ha gitt utmerkelsen etter anbefalingen.

– «Var det De med den røde skriften?» spurte kongen og lo. Og jeg lovte meg at jeg alltid skal skrive med rødt, og det har jeg gjort.

Siste nytt i Kultur

Lite engasjement for navn

Av 850 medlemmer møtte 15 opp for å avgjøre det historisk viktige spørsmålet: Skal Svalbard Turn bli Svalbard IL.

Kan bli Svalbard IL

I dag skal medlemmene i Svalbard Turn bestemme om idrettslaget skal endre navn.

Trusten feiret 85-årsdag med fin og fargerik  kulturkveld

Trust Arktikugol feiret 85 år med gruvedrift med musikalsk show, takketaler og medaljeutdelinger.

Sommerjobb på Svalbard

TV 2 sender direkte fra Svalbard på God sommer Norge hver kveld denne uken.

Vil utvikle Pyramiden videre som reisemål

Ny flytebrygge, kajakker og tursykler skal få flere turister til Pyramiden.

Finally getting the vegetables moved out

Small red radishes are peeking out of the soil. They have just moved into a new greenhouse in Nybyen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!