Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Full sving i Barentsburg

Stein Karstensen i Polarleik tar en svingom med Barentsburgs dansedronning Lena Romanenko. FOTO: Anders Fjellestad

Full sving i Barentsburg

Lørdag dro 50 Longyearbyen-folk til nabobyen for å vise fram byens kulturliv. Slikt blir det mye moro av.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.06.2013 kl 14:18

Stemningen er rolig, men spent i kulturhuset i Barentsburg denne lørdagsettermiddagen. Nynning og sang høres fra gangene bak scenen. Det klimpres på gitarer og ukuleler. Det noteres og strykes på papirlapper. Aktiviteten er høy, for det er kun kort tid igjen før det braker løs. Årets første av to kulturutvekslinger mellom nabobyene på Spitsbergen. Denne gang er det Longyearbyen som gjester Barentsburg, og i løpet av snaue to timer skal russere og ukrainere få se hva naboene i øst kan by på av sang, dans og musikk.

Se alle bildene i galleriet til høyre.


Disker opp

Vi skrur først tida litt tilbake, til formiddagen samme dag. Et titalls personer fra Longyearbyen legger av gårde med «Nordsyssel» fra Bykaia. Et par timer skal ytterligere 16 personer samme vei, men med helikopter.

Om bord på skipet er stemningen god. Været er strålende, og sjøen er rolig. Ganske annerledes enn fjoråret, da uvær gjorde at kun halvparten kom seg av gårde.

– Det ble mye improvisasjon da. Vi manglet flere musikere, men det gikk fint, mimrer Ståle Hortman, kulturskoleleder og ansvarlig for konserten.

Inne i salongen disker Anne Lise Klungseth Sandvik opp med boller og kake. Kanne på kanne med kaffe settes fram til musikantene. Hun rydder og ordner, slik hun alltid gjør.

– Her kommer den gamle servitøren i meg fram, sier Anne Lise som startet på Huset for 40 år siden.


Årelang tradisjon

Selv da var kulturutvekslingene mellom Longyearbyen og Barentsburg – samt Pyramiden – en tradisjon. De tre byene byttet på besøke hverandre, og utvekslingene sørget for fulle hus år etter år. I dag er nok arrangementet noe støvete. Pyramiden har vært forlatt i 15 år, og innbyggertallet i Barentsburg er bare en brøkdel av hva det en gang var. Utvekslingene er ikke lenger den folkefesten de pleide å være. Likevel holdes tradisjonen levende, takket være ivrige veteraner og ferskinger i begge byer.

Tilbake i Barentsburg. «Nordsyssel» ligger til kai, og alt utstyret er losset og kjørt opp til kulturhuset. Kultursjef Ksenia Shutko har ønsket alle velkommen og bydd på smørbrød, kaffe og småkaker.

– Det er en glede å ha dere her igjen, det setter vi stor pris på, sier hun på russisk mens Anastasia Gorter, tolk hos Sysselmannen, oversetter.

På scenen er Kyrre S. Fledsberg og Jørgen Stene i full sving med å pakke ut det tekniske utstyret. Mikrofoner settes fram, kabler rulles ut og monitorer kobles til. Alt er tatt med fra Longyearbyen. Det er ikke det at utstyret i Barentsburg ikke duger.

– Slett ikke. Men vi kjenner vårt eget utstyr best, og det går raskest sånn, sier Fledsberg.


Ny ordning

I entreen kommer ukulele-prinsesse Lene Villumsen og programansvarlig Ståle Hortman bærende på noen stoler. I år gjorde Ståle en vri på kulturutvekslingen.

– Vi har laget et hovedtema i år, sterke kvinner. I tillegg fokuserer vi på stemmerett for kvinner, og at detn er hundre år siden den første fødselen på Svalbard, sier han.

I tillegg er det endret litt på hvem som skal være med. Byens lag og kor bytter heretter på å delta. I år er Polarleik og Tundradundrene med. Det samme er UNNkulelebandet, byens ferskeste orkester, bestående av en ukulelespillende gla’gjeng. Flere unge talenter som Vilde Markussen, Amalie Henriksen og Åsne Hansteen er også på plass.

– Det blir veldig gøy. Jeg skulle egentlig vært med i fjor, men det var så dårlig vær at helikopteret ikke kunne fly, sier Amalie Henriksen.


Lar vente på seg

Tundradundrene kvitrer ivrig fra øvingsrommet, og gutta skifter til fintøyet mens klokka tikker mot halv sju. Forestillingen skal begynne nå, men nesten ingen er kommet.

– Det blir utsatt noe. Folk begynner å komme først nå, sier Roger Zahl Ødegård, organisator for utvekslingen.

– Det er som i Longyearbyen, legger han lakonisk til.

Vi er tydeligvis ikke så ulike, vi nabofolk.

Så kommer omsider folk stimende til, og forestillingen tar til noen minutter på overtid. Det er ikke akkurat fullt i salen, snarere heller glissent. Publikum ser heller ikke nevneverdig engasjert ut, men idet kulturfolket fra Longyearbyen setter i gang, tar det seg opp litt.

Sveinung Lystrup Thesen er konferansier og sjarmerer i vei på russisk. Han sier noe sånt som at «jeg kan si hva jeg vil, for ingen på scenen skjønner noe likevel». Konferansieren erter dem som står på scenen, og publikum ler med. Folket i salen lar seg også imponere over at det er direktøren i Store Norske, Per Andersson, som sitter bak trommene.

Som perler på en snor kommer det ene innslaget etter det andre. Publikum filmer ivrig med mobiltelefoner, klapper og plystrer. Og når Tundradundrene går på scenen og avslutter hele bøtteballetten med «It’s Raining Men», er jubelen så godt som i taket.

– Det kom flere enn jeg hadde trodd, og det var en veldig fin forestilling. Det var rørende, sier byens nye generalkonsul, Jurij Gribkov etter konserten.

Ståle Hortman er også fornøyd:

– Konserten fløt fint, og folk fulgte på når de skulle. Det var ingen hull, sier han.


Nye høydepunkter

Klokka nærmer seg halv ni, men utvekslingen er slett ikke over ennå. Det er duket for det mange anser som høydepunktet med turen: banketten på Hilton, et steinkast ovenfor kulturhuset. Her er det dekket på med kjøttsuppe, svinekjøtt, salat og kålstuing. Fraværende er imidlertid vodkaen. I stedet står det øl og sviskesaft ved bordene. Folk stusser, men de fleste er egentlig likeglade.

Talene kommer tett som hagl, og det prates sedvanlig om godt naboskap og hvor viktig det er å opprettholde slike tilstelninger. Deretter kommer sangheftet fram, og både nordmenn og russere synger Per Spelmann og Kalinka. Det danses og jubles, før det brått er tid for å kaste seg på båten tilbake til Longyearbyen. Hjemturen er også ansett for å være et høydepunkt, og det ryktes at det kan gå riktig friskt for seg om bord.

– Det er godt du ikke var med i fjor, sier noen humrende til Svalbardpostens journalist.

Og båtturen hjem denne gang? Det får bli mellom den muntre gjengen på «Nordsyssel». Pressen fikk nemlig streng beskjed om å legge bort blokk og blits på hjemveien. Men én ting kan gjenfortelles: «sangkonserten» om bord var minst like entusiastisk som den på scenen i Barentsburg.

Neste lørdag kommer Barentsburg på gjenvisitt til Longyearbyen. Se også flere bilder fra utvekslingen på vår nettside.

Bildeserie

Kulturutveksling til Barentsburg

Noen av de yngre deltakerne i årets kulturutveksling: Åsne Hansteen (t.v.), Vilde Markussen og Amalie Henriksen. Foto: Anders Fjellestad
Det er mange i sving under en kulturutveksling. Her bæres instrumenter og teknisk utstyr inn i en ventende lastebil på kaia i Barentsburg. «Nordsyssel» ligger til kai. Foto: Anders Fjellestad
På vei fra Nordsyssel og opp til Barentsburg sentrum. Foto: Anders Fjellestad
Sysselmannens tolk Anastasia Gorter (t.v.) og kulturhussjef i Barentsburg, Ksenia Shutko.
 Foto: Anders Fjellestad
Samling i kulturhus-kantina før øving. Foto: Anders Fjellestad
Kyrre S. Fledsberg og Jørgen Stene (foran) ordner teknikken. Utstyret har de med fra Longyearbyen.
 Foto: Anders Fjellestad
Intens øving før konserten. Foto: Anders Fjellestad

Ståle Hortman og Sveinung Lystrup Thesen diskuterer programmet og talene.
 Foto: Anders Fjellestad
Kulturhuset i Barentsburg har fått nye seter og nytt gulv i vinter. Arbeidet var ferdig 28. april, og kulturutvekslingen var andre gang salen ble tatt i bruk etter oppussing. Foto: Anders Fjellestad
Tore Ørjasæter øver litt med gitaren. Foto: Anders Fjellestad
Guttas øvingsrom bak scenen. Thomas Nilsen (foran) terper noter, mens Tom Ramberg synger Hellbillies' «Den finaste eg veit» om og om igjen. Foto: Anders Fjellestad
– Dette er første gang jeg har publikum når jeg ordner håret, ler Tundradundrenes dirigent Eli Meling. Ved speilet sitter Gøril Madsø Halvorsen og i speilet skimtes Lisbeth Bye Karlsen. Foto: Anders Fjellestad
For å korte ned ventetida før konserten, fikk barna møte russiske barn og besøke skolen i Barentsburg. Her fra skolens gymsal. Foto: Anders Fjellestad
Ståle Hortman, avtroppende kulturskolesjef, og Lene Villumsen bærer stoler. Her må alle hjelpe til. Foto: Anders Fjellestad
 Tundradundrenes dirigent Eli Meling leder an siste øving før konserten. Foto: Anders Fjellestad
Nervøse og spente bak scenen.
 Foto: Anders Fjellestad
Anne Lise Klungseth Sandvik sang Den fyrste song. Bak fra venstre: Tore Ørjasæter, Hans-Gunnar Skreslett og Per Andersson. Foto: Anders Fjellestad
Langt fra fullt i kulturhuset i Barentsburg, men stemningen tok seg opp. Foto: Anders Fjellestad
Jeanette Baltzersen (t.v.) og Bente Mari Mortensen i bandet Murdoch. Foto: Anders Fjellestad
Sveinung Lystrup Thesen var konferansier og briljerte med sin russisk. Thesen har tidligere vært tolk for Sysselmannen og er nå jurist for Store Norske. Foto: Anders Fjellestad
Ottar Svensen, Kristin Furu Grøtting og 
Aksel Bilicz fra Longyearbyen UNNkuleleband står klare til å innta scenen. Foto: Anders Fjellestad
Det var ikke stappfullt under forestillingen. Her er Longyearbyen UNNkuleleband i sving. I vinter har Trust Arktikugol skiftet ut setene og pusset opp salen i kulturhuset. Dette var andre gang kulturhuset ble tatt i bruk etter oppussingen. Foto: Anders Fjellestad
Tundradundrene synger «It's Raining Men».
 Foto: Anders Fjellestad
Gjengen fra Longyearbyen takkes etter forestillingen i kulturhuset.
 Foto: Anders Fjellestad
Tundradundrene skåler under banketten etter forestillingen. Foto: Anders Fjellestad
Stein Karstensen i Polarleik tar en svingom med Barentsburgs dansedronning Lena Romanenko. Her fra banketten etter konserten i Barentsburg. Foto: Anders Fjellestad
Se bildet større

Det er mange i sving under en kulturutveksling. Her bæres instrumenter og teknisk utstyr inn i en ventende lastebil på kaia i Barentsburg. «Nordsyssel» ligger til kai. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Tundradundrenes dirigent Eli Meling leder an siste øving før konserten. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Kultur

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Tok livet av jernkua

Stein-Arve Sørensen gjorde Longyearbyen avhengig av fersk melk og Polarjazz.

Lyden av Polarjazz

Jørgen Stene har sørget for Polarjazz-lyden siden den første akkorden ble slått i 1998.

 
Begeistret de unge

Arif & Unge Ferrari fikk nær og god kontakt med Longyearbyens ungdommer.

Svalbard i sort-hvitt

Fotograf Roy Mangersnes åpnet utstillingen etter ett år på fotosafari.

– God underholdning

De helt store konspirasjonene slippes løs i den nye Kings Bay-filmen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!