Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Fulgte drømmen

Brødrene Inge, Markus og Håkon Wegge diskuterer filmen med kulturhusleder Roger Zahl Ødegård og andre publikummere søndag kveld. FOTO: Mark Sabbatini

Fulgte drømmen

Å prøve å finne et trygt sted for surfebrettet når snøstormen raser, er vanligvis ikke et problem for folk på campingtur i fjellet.

Tekst:

Publisert:

Men det er mye som tyder på at Inge (28), Markus (26) og Håkon Wegge (21) er alt annet enn normale turfolk.

Søndag var de i Longyearbyen for å promotere filmen «Bjørnøya – følg drømmen» med førpremiere på kulturhuset. Gjennom 82 minutter fikk publikum være med på 65 begivenhetsrike dager på øya midtveis mellom Spitsbergen og fastlandet.

Før premieren forteller de om motivasjonen for å surfe på øya sørvest på Svalbard, og om turen fra april til juni 2013.

– Vi fant ikke «de beste surfestedene noensinne», men det var mye moro. Det faktum at ingen hadde surfet der før, gjorde det tusen ganger mer spennende, sier Inge Wegge, filmskaperen blant brødrene.

Hvorfor Bjørnøya, av alle øyene på Svalbard?

– Det er åpent i alle retninger med dønninger som kommer inn fra alle kanter. Og så er det en liten øy vi kunnen utforske, sier Markus.

Filmen begynner i et forrykende tempo, med én av brødrene løpende for å nå et lasteskip, som etter en liten advarsel, går med på å ta dem med. Intensitet holder seg i store deler av filmen på grunn av ekstreme forhold og aktiviteter. Det er rikelig med brettkjøring, isklatring, nakenbading fra snøfylte strender og det er rikelig med surfing på små og store bølger, som man forventer.

Det er også masse spenning, som når de prøver å redde teltene sine fra å kollapse under storm, og utstyr blir blåst bort. Men det er åpenbart ikke morsomt for hovedpersonene.

– Du sliter når du ikke ønsker å ta ut kameraet, selv om det er da du virkelig trenger å gjøre det, sier Markus.

Roligere og mer reflekterende øyeblikk er det også, som når de forklarer hvorfor de skulle grave gjennom containere. Målet var å ikke bruke penger på mat, siden folk kaster så mye. Inge, som i begynnelsen av filmen sier han «liker følelsen av å leve på kanten samtidig som de vet jeg er trygg», snakker også om motsetningsfylte følelser etter at han like før avreise får vite at han skal bli far.

Brødrene viser også ærlig spenningene som oppstår ved å være tett innesperret i et ofte utfordrende miljø i to måneder. Håkon forteller at brødrene hans er for raske, og han viser også et annet tempo enn sine søsken gjennom filmen. Når han ønsker å være på egen hånd for en stund, oppstår det en diskusjon i teltet.

– Jeg føler at beslutninger tas uten mine innspill, forteller han sine følgesvenner.
En enda mer spent situasjon oppstår når Inge får en satellittelefon fra sin mor, som forteller at kjæresten hans opplever komplikasjoner under svangerskapet. Det er imidlertid ikke mulig å avslutte turen og forlate øya.

Slike vanskeligheter blir løst, om ikke alltid perfekt, og det er den optimistiske stemningen, eventyret, som råder.

Inge er for øvrig ikke fremmed for å leve på kassert mat. Under filmingen av «Nord for sola», en 46-minutters dokumentar, hvor han tilbrakte en vinter med rydding på kysten i Nord-Norge, gjorde han det samme.

Nøkkelord

Se bildet større

Pressebilde fra filmen "Bjørnøya - følg drømmen". FOTO: Wegge Films

Siste nytt i Kultur

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Førjulstemning i kulturhuset

Julemessa i Longyearbyen blir stadig mer populær. Forrige helg var det varer bak 30 boder.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!