Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

 – En magisk helg

Hallvard Selboe fra Oslo synes hele helgen og spesielt skimaraton var magisk. Her får han servering etter innkomst av Marie Nordnes Einum (t.v.), Vigdis Jensen og Marit Sørensen. FOTO: Ole Magnus Rapp

– En magisk helg

Folkefest og skimaraton

Oslomannen Hallvard Selboe stråler under fantastiske dager i nord. Skimaraton var et høydepunkt i fire opplevelsesrike Svalbard-dager.

Tekst:

Publisert:

– Mer heldig kunne vi ikke blitt, sier han etter å ha fullført maraton sammen med 871 andre deltagere.

Alt klaffet: Været var årets vakreste. Sporene var perfekte og 120 frivillige i Svalbard Turn hadde gjort alt klappet og klart til folkefest.

Selboe og hans følge kom allerede onsdag til Svalbard, og fikk gjennomført alle sine ønsker om skutertur, randonee, shopping og store kulinariske opplevelser.

– Dette har vært en magisk langhelg, som vi ikke kommer til å glemme. Selve skirennet var en opplevelse fra start til mål, og her var bare brede smil, sier 49-åringen.

Dette var 24. gang Svalbard skimaraton ble arrangert. Også i år var start og mål på sletta ved Todalen, og forholdene kunne neppe blitt bedre.

– Dette var helt rått, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen og lover at det ikke er siste gang hun går skimaraton på Svalbard.

Villmarka
– Det gikk mye lettere enn jeg hadde trodd. I en periode gikk jeg alene i dalen og fikk den store villmarkfølelsen, smiler Uhrenholdt Jacobsen etter målgang og 2.16.12 etter start.

Hun vant kvinneklassen suverent, mens Kjetil Tyrom vant herrenes fullmaraton på 2.06.48. Begge er FIS-løpere og fikk poeng for deltakelse og prestasjon.

– Dette var helt fantastisk. Det startet godt og ble bedre og bedre mot slutten, ser Kjetil Tyrom.

Også han var på Svalbard for første gang og fikk veldig lyst til å delta også neste år.

Svalbards egne toppløpere, ekteparet Sidsel og Christian Svarstad, begge politi hos Sysselmannen, markerte seg med henholdsvis 9. og 8. plass i sine klasser.

Se hele resultatlisten her!

Veteran
De 872 løpere stilte til start i to puljer. Først de som gikk halv eller helmaraton uten tidtaking. En halv time etter startet de som gikk fullmaraton på tid. I år måtte alle være i mål innen fem timer, men kun to ble hentet av skuter, siden de selv ba om det.

Eldstemann var 93 år gamle Jan Thomas Høeg fra Larvik som hadde en flott dag i Todalen.

– Jeg er her mest for å delta, og nyte naturen, smiler veteranen som har gått en rekke langløp i Europa og USA.

Øvrigheta
På stadion fikk man kaffe, kaker, pølser og saft. Sogneprest Leif Magne Helgesen var kunnskapsrik og lun speaker, mens sysselmann Kjerstin Askholt var myndig starter.

Unis tok seg av sikkerheten både når det gjaldt mulig snøskred og isbjørn. Underveis var det matstasjoner, smørebuer og førstehjelp.

– Vi har fått en rekke gode tilbakemeldinger. Folk har hatt hyggelige opplevelser og et flott skirenn, sier leder Nina Lines i Svalbard Turn som er arrangør. Hun roser innsatsen til alle de som frivillig stiller opp.

Fornøyd er også næringslivet i byen som kan se tilbake på en givende helg. Alle fra Coopen via restaurantene og pubene til utstyrsforretningene, flyselskapene og hotellene melder om fulle hus og hyggelig omsetning.

Nøkkelord

Se bildet større

Knall sol, vindstille og folkefest. 872 spente smil på vei ut på 21 eller 42 kilometer skimaraton.  FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Kultur

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!