Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dronningkunst i galleriet

Dronning Sonja har har laget dyptrykkene sammen med Kjell Nupen (peker) og Ørnulf Opdahl (t.h.). Til venstre står samarbeidspartner Ole Larsen. FOTO: Rolf M. Aagaard

Dronningkunst i galleriet

Dronning Sonja er invitert til å åpne sin egen utstilling i Longyearbyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2012 kl 11:06

Det kan bli riktig så rojalt i Longyearbyen i slutten av januar. Longyearbyen lokalstyre har nemlig invitert dronning Sonja til å åpne sin egen utstilling «Tre reiser – tre landskap» i Galleri Svalbard 31. januar.


Svalbard-inspirasjon

Utstillingen er laget sammen med Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, og tar utgangspunkt i dronningens fotografier som hun har tatt på Svalbard. Fotografiene er overført til polymerplate og bearbeidet i dyptrykk av dronning Sonja selv. Verkene har stått utstilt en rekke steder, og i januar kommer utstillingen til dronningens inspirasjonskilde.

– Derfor ville vi invitere dronning Sonja hit. Det hadde vært veldig hyggelig om det lot seg gjøre, det ville også vært artig om hun kom til Longyearbyen i mørketida, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen som har skrevet invitasjonen.

Dronning Sonja var sist i Longyearbyen i april 2006. Da i forbindelse med byens 100-årsjubileum og åpningen av Forskningsparken. Hun skulle også overvære operaforestillingen til Den Norske Opera på Huset i januar 2008. Dronningen måtte imidlertid avlyse på grunn av sykdom.


Polarjazz

Enhetsleder ved Galleri Svalbard, Jan Martin Berg, trekker fram dronningens kunstinteresse, blant annet for den modernistiske kunstneren Jakob Weidemann.

– Det er ikke så ofte vi har kongelig besøk her oppe, og det er noen år siden hennes majestet var her også, sier Berg.

I samråd med Polarjazz, er dronningen også invitert til å forestå den offisielle åpningen av Polarjazz 2013. Festivalen går av stabelen fra 30. januar til 3. februar.

Svar før jul

Slottet har mottatt invitasjonen, men et svar vil drøye en tid.

– Det er for tidlig å si om dronningen kan takke ja, et svar blir nok ikke klart før nærmere jul, sier Sven Gjeruldsen, assisterende kommunikasjonssjef ved Det kongelige hoff.

Siste nytt i Kultur

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!