Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dansende asylkritikk

Forestillingen har vært satt opp over hele Nord-Norge i 2014. FOTO: June Åsheim/Dansearena nord

Dansende asylkritikk

Danseforestillingen «Graceland» forteller historier fra norske asylmottak.

Graceland er en forestilling som er satt opp av en svensk danser, en finsk skuespiller og en gresk/norsk musiker. Sammen med Dansearena nord har de satt opp en forestilling som retter et kritisk lys mot norsk asyl- og innvandringspolitikk.

– Vi begynte å jobbe med forestillingen for to år siden, og siden det skulle være en såpass stor produksjon, valgte vi å være co-produsenter, sier Maiken Garder fra Dansearena nord.

Dansearena nord er et ressursenter for den nordligste landsdelen, men det er ikke vanlig at de er like involverte i oppsetningen av stykker, som det de har vært med Graceland.

– I og med at vi feirer 10-årsjubileum har vi lagt litt mer ressurser i denne forestillingen, sier hun.

Provoserer

I forbindelse med grunnlovsjubileet ønsket produsentene å lage en forestilling som skulle problematisere noe innenfor demokratiet. Valget falt på norsk asyl- og innvandringspolitikk.

– Det er definitivt en kritikk, forteller Garder, før hun fortsetter.

– Noen vil kanskje se på den som en synliggjøring, og forestillingen er ganske provoserende, så folk har forskjellig oppfatning når de går ut av salen. Noen vil nok ha en ganske flau følelse i munnen etter å ha hørt noen av historiene, sier Garder.

Lykkejegere

Kunstnerne på scenen forteller om sine egne opplevelser og inntrykk. De ser på sin egen opplevelse av å komme som «lykkejegere» til Norge, og hvordan ble tatt imot av det norske samfunnet, satt opp mot asylsøkeres møte med Norge, og spør hvorfor finner og svensker blir tatt imot på en annen måte enn asylsøkere.

– Kunstnerne reiste rundt på asylmottak med workshops innen sang og dans, kunstnerne forteller sine egne historier, og iscenesetter også fortellinger fra asylsøkerne, vi ville sette fokus på menneskeverd forteller Garder.

Siste forestilling

Det er første gang en av Dansearena nords forestillinger blir satt opp på Svalbard. Forestillingen har vært rundt på flere av de største nordnorske scenene i løpet av året, og de avslutter nå turneen i Longyearbyen.

– Vi har ikke satt opp flere forestillinger etter dette, selv om vi håper å få spilt flere ganger, avslutter Garder.

Siste nytt i Kultur

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Gjorde loppiskupp for et par år siden

Sokneprest Leif Magne Helgesen kommer med en avsløring han ikke har røpet for dronningen før nå.

Åpning med stil

Tilreisende gjester, «fastboende» og forskere på kortere opphold møtte opp da museet i Ny-Ålesund ble høytidelig åpnet fredag.

Alle får si sin mening

Lørdag blir det Sentrumsfest utenfor Rabalder. Da skal alle, store og små, få si sin mening om hvordan de synes sentrum skal være.

Engasjert direktør møtte studentene på Unis

Søndag flyttet den nye Unis-direktøren, Harald Ellingsen til Longyearbyen. Nytt kontor, ny leilighet og en spennende jobb venter.

Inn i mørket med blå toner

Om knappe to uker inntar 15 band 14 av byens scener under Dark Season Blues. Festivalen er for tredje gang nominert til European Festival Awards.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!