Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dansende asylkritikk

Forestillingen har vært satt opp over hele Nord-Norge i 2014. FOTO: June Åsheim/Dansearena nord

Dansende asylkritikk

Danseforestillingen «Graceland» forteller historier fra norske asylmottak.

Tekst:

Publisert:

Graceland er en forestilling som er satt opp av en svensk danser, en finsk skuespiller og en gresk/norsk musiker. Sammen med Dansearena nord har de satt opp en forestilling som retter et kritisk lys mot norsk asyl- og innvandringspolitikk.

– Vi begynte å jobbe med forestillingen for to år siden, og siden det skulle være en såpass stor produksjon, valgte vi å være co-produsenter, sier Maiken Garder fra Dansearena nord.

Dansearena nord er et ressursenter for den nordligste landsdelen, men det er ikke vanlig at de er like involverte i oppsetningen av stykker, som det de har vært med Graceland.

– I og med at vi feirer 10-årsjubileum har vi lagt litt mer ressurser i denne forestillingen, sier hun.

Provoserer

I forbindelse med grunnlovsjubileet ønsket produsentene å lage en forestilling som skulle problematisere noe innenfor demokratiet. Valget falt på norsk asyl- og innvandringspolitikk.

– Det er definitivt en kritikk, forteller Garder, før hun fortsetter.

– Noen vil kanskje se på den som en synliggjøring, og forestillingen er ganske provoserende, så folk har forskjellig oppfatning når de går ut av salen. Noen vil nok ha en ganske flau følelse i munnen etter å ha hørt noen av historiene, sier Garder.

Lykkejegere

Kunstnerne på scenen forteller om sine egne opplevelser og inntrykk. De ser på sin egen opplevelse av å komme som «lykkejegere» til Norge, og hvordan ble tatt imot av det norske samfunnet, satt opp mot asylsøkeres møte med Norge, og spør hvorfor finner og svensker blir tatt imot på en annen måte enn asylsøkere.

– Kunstnerne reiste rundt på asylmottak med workshops innen sang og dans, kunstnerne forteller sine egne historier, og iscenesetter også fortellinger fra asylsøkerne, vi ville sette fokus på menneskeverd forteller Garder.

Siste forestilling

Det er første gang en av Dansearena nords forestillinger blir satt opp på Svalbard. Forestillingen har vært rundt på flere av de største nordnorske scenene i løpet av året, og de avslutter nå turneen i Longyearbyen.

– Vi har ikke satt opp flere forestillinger etter dette, selv om vi håper å få spilt flere ganger, avslutter Garder.

Siste nytt i Kultur

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!