Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Dansen har gått i 60 år

Elise Strømseng og Polarleik-leder Bøye Bøland tar en liten svingom før middagen til ære for Svalbardpostens lesere. I år fyller laget 60 år. FOTO: Anders Fjellestad

Dansen har gått i 60 år

Sist lørdag feiret leikarringen Polarleik seg selv med festmiddag – og dans, naturligvis.

Tekst:

Publisert:

Onsdag kveld 4. mars 1953 samlet en gjeng glade folkedansere seg i Nysalen i Sverdrupbyen. Telemarkingen Åsmund Gjevestad hadde tatt initiativet til å samle gjengen, og målet var å skape en leikarring. Det lyktes, og etter både opp- og nedturer siden, er UL Polarleik nå en av de lengstlevende fritidsforeningene i Longyearbyen.


Tradisjonsrikt

Lørdag var en rekke tidligere og nåværende bunadskledde polarleikere samlet til 60-årsjubileum i den gamle kinosalen på Huset. Her skulle det danses og feires at laget omsider har nådd en respektabel alder.

– Vi er til sammen 65 personer som deltar på festen, blant annet leikarringen BUL fra Tromsø, sier lagets leder Bøye Bøland.

Polarleik er et velkjent innslag ved flere av byens faste kulturtilstelninger. Laget har rundt 25 betalende medlemmer, hvorav halvparten er aktive. Under lørdagens bursdagsfest, var flere av de tidligere lederne til stede. Dermed ble det tid til litt mimring.

– Jeg deltok første gang i Polar­leik i 1961, da var foreningen bare åtte år gammel. Vi øvde både i Sverdrupbyen og her på Huset, sier Kari Holm, som var leder i 1990 og 1991.


Artig å danse

En av styrkene til laget er at medlemmene kommer fra alle landets kanter. Dermed har en rekke ulike musikk- og dansetradisjoner funnet veien til Svalbard.

– Hva er det som er så gøy med folkedans?

– Det er veldig sosialt og et møtepunkt. Dessuten er det jo gørr-artig å danse, alle har en folkedanser i seg, sier Per Krokan.

Nøkkelord

Se bildet større

Et knippe Polarleik-ledere. Fra venstre: Bernt «Blåsar» Sørensen (1974-76), Olav Tombre (2003-07), Kari Holm (1990-91), Elise Strømseng (2008-11), Atle Brekken (1993-96, 2007-08), Bøye Bøland (nåværende leder) og Per Krokan (1991-93, 2000-03). FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

UL Polarleik 60 år

Stiftet 4. mars 1953 i Sverdrupbyen under navnet «Leikarringen». Leder var Åsmund Gjevestad.

Samme høst flyttet Gjevestad, og leikarringen stoppet. Året etter forsøkte Velferdsrådet å blåse liv i laget. Seinere kom Gjevestad tilbake til Longyearbyen, og leikarringen gjenoppsto. 14 par deltok.

I 1974 ga Gjevestad seg som instruktør, og dermed havnet leikarringen i en ny krise. Løsningen ble å tilkalle to instruktører fra fastlandet som holdt et toukers kurs.

I 1978 ble navnet endret til Polarleik.

Laget hadde i sin tid ansvaret for 17. mai-feiringen i Longyearbyen. Det var også Polarleik som etablerte Tyfusstatuetten i 1974. Oppgaven ble overført til lokalstyret i 2002.

Kilde: «UL. Polarleik 50 år»

Siste nytt i Kultur

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!