Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blåste bort tyfus

Longyearbyen storband var blant de mange aktørene som sto på kulturhusscenen 17. mai. FOTO: Anders Fjellestad

Blåste bort tyfus

Festforestillingen i kulturhuset 17. mai var så lite tyfus som den kunne bli.

Tekst:

Publisert:

Få - om noen - steder med 2.000 innbyggere kan skilte med et så variert og dyktig kulturliv som Longyearbyen. Den årlige 17. mai-forestillingen i kulturhuset ble som vanlig en oppvisning av spilleglede, humor og jevnt over høy kvalitet.

Tilbake i manesjen var sirkushestene Anne Lise Klungseth Sandvik og fjorårets tyfusvinner Kristin Furu Grøtting. Radarparet loset et fullstappet kulturhus gjennom to timer med fest, sang, dans, taler, dikt og musikk.

Glad prisvinner

Men det var nok utdelingen av ungdommens kulturstipend, og ikke minst den 40. Tyfusstatuetten, som det knyttet seg størst spenning omkring. I år viste det seg at kulturhusets egen herre, Roger Zahl Ødegård, fikk den ærefulle prisen. Til stående applaus mottok Ødegård blomster og diplom.

– Gleden er stor ved at jeg gis denne æren, det er flott å kunne komme med på lista sammen med de andre som har gjort Longyearbyen til et trivelig sted å bo, sa Ødegård i sin takketale.


Verv på verv

Det er styret i Kultur- og fritidsforetaket som vedtar hvem som skal få prisen, etter innsendte forslag fra byens befolkning. I begrunnelsen trekker styret fram at Ødegård er et organisasjonstalent utenom det vanlige, med full kontroll og et varmt hjerte. Mottakeren har hatt en rekke verv helt siden han kom til Longyearbyen i 1986. Han har trukket i kulturtråder både gjennom jobben som kulturkoordinator, men også på fritida. Han har blant annet sittet i arrangementskomiteer for begivenheter som byens hundreårsjubileum og Store Norskes 75-årsfest.


Lurt trill rundt

Få har vel så kontroll ut til fingerspissene som Roger Zahl Ødegård. I en by der regler og tidspunkter ofte er ganske relativt, framstår kulturhuslederen som en klippe av presisjon og orden. Orden på kutyme og kongelig etikette har han også, noe vi journalister får merke. Som da dronning Sonja spiste på Huset i januar. Vi fikk ett minutt til å ta bilder av dronningen. Det betyr ett minutt, ikke 62 sekunder. Ødegård fikk høflig, men bestemt skuflet journalistene ut av restauranten på sekundet.

Men valget av prismottakeren bød på en logistikk-utfordring for styret. Vanligvis er det Ødegård som mottar tyfus-forslagene og leverer disse videre til styret.

– På sedvanlig måte mottok jeg forslagene og forberedte saken til styremøtet. Det viste seg imidlertid at mitt utgangspunkt ikke var komplett. Noe var holdt unna i et komplott mellom sjefen i foretaket og arkivansvarlig i Longyearbyen lokalstyre, sa Ødegård i sin tale.

Foretakssjef Einar Buø kan fortelle om morsomme scener på Ødegårds kontor etter at styret plukket ham til årets tyfus-vinner.

– Det utspant seg en noe pussig seanse på mitt kontor da beslutningen ble meddelt meg, bekreftet også prismottakeren i sin tale.


Fikk stipend

Ungdommens kulturstipend ble også utdelt under festaftenen. I år ble stipendet på 10.000 kroner delt ut til Ida Sigernes. 18-åringen har vokst opp i Longyearbyen og har vært særlig aktiv innenfor Sirkus Svalnardo. Hun har vært instruktør og medhjelper på turntreninger, forestillinger og reiser. Juryen mener hun har vært en stor inspirasjonskilde for byens barn og unge.

Årets hovedtaler var Terje Aunevik, daglig leder i Pole Position Logistics. Hans hovedbudskap var at vi må tørre å tenke nytt og annerledes, og se muligheter i stedet for utfordringer.

– Og apropos dette med å se muligheter. I dag ser vi ser et Store Norske med store utfordringer. Noen bruker ordet krise. Utfordringene vi ser i hjørnesteinsbedriften på Svalbard, kan åpne for å tenke nytt, sa Aunevik og nevnte nye markeder, teknologi og et kraftverk med CO2-rensing som muligheter.

Tradisjonen tro ble festforestillingen avsluttet med «Ja, vi elsker», anført av Store Norske mandskor.

Se bildet større

Roger Zahl Ødegård med konferansier Anne Lise K. Sandvik. Hun fikk selv Tyfusstatuetten i 1993. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Longdrinkbyen Boyband sjarmerte publikum, blant annet med sin tolkning av Backstreet Boys' «Show Me The Meaning Of Being Lonely». Fra venstre: Espen Rotevatn, Thomas Nilsen, Atle Husby og Sveinung Lystrup Thesen. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Anastasia A. Gorter er tolk hos Sysselmannen. Hun leste dikt både på norsk og russisk under festforestillingen i kulturhuset. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Ida Sigernes (18) fikk Ungdommmens kulturstipend på 10.000 kroner. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Hilmar Steinset Iversen, Erik Ekeblad Eggenfellner og Laila Reheanna Vidmar på vokal. Bente Mari Mortensen akkompagnerer. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Tyfusstatuetten

Delt ut årlig siden 1974, og er Longyearbyens kulturpris. Prisen ble innstiftet av Polarleik og overført til lokalstyret i 2003.

«Tyfus» er et Svalbard-synonym på alt som er leit og ille. Prismottakeren er en person som har gjort byen litt mindre tyfus.

Tidligere vinnere inkluderer folk som Kåre Hovland, Kjell Mork, Kjellrun Eggenfellner, Svalbard Turn og Robert Hermansen.

Siste nytt i Kultur

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Tok livet av jernkua

Stein-Arve Sørensen gjorde Longyearbyen avhengig av fersk melk og Polarjazz.

Lyden av Polarjazz

Jørgen Stene har sørget for Polarjazz-lyden siden den første akkorden ble slått i 1998.

 
Begeistret de unge

Arif & Unge Ferrari fikk nær og god kontakt med Longyearbyens ungdommer.

Svalbard i sort-hvitt

Fotograf Roy Mangersnes åpnet utstillingen etter ett år på fotosafari.

– God underholdning

De helt store konspirasjonene slippes løs i den nye Kings Bay-filmen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!