Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Blå salme i polarnatta

Pauline Skreslett fremfører «Blå salme» i Svalbard Kirke. FOTO: Eirik Palm

Blå salme i polarnatta

Mangfold og høy kvalitet preget årets KunstPause.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.11.2014 kl 11:32

På bildet er Pauline Skreslett midt i Erik Bye og Henning Sommerros «Blå salme» i Svalbard Kirke. Skreslett var en av mange artister som sørget for en stemningsfull fredagskveld i kirken, og en god inngang til polarnatta.

Været hadde trolig litt å si om frammøtet, men det var ikke mange ledige plassene inne i salen. Flere valgte også å følge konserten fra peisestua.

Utstillinger
Salmer i polarnatten er en av flere tradisjoner, men allerede torsdag kveld startet det hele med offisiell åpning av KunstPause på Galleri Svalbard. Her åpnet også flere kunstutstillinger. Én av disse er Alexander Stub og arbeidene hans med linosnitt.

– Å komme til Svalbard har vært en drøm, og så får jeg i tillegg ta med meg bildene mine, sier Stub, som er en av ytterst få i Norge som arbeider med denne teknikken. Mens mange bruker data som hjelpemiddel, gjør han utformingen manuelt.

– Det er viktig at denne teknikken blir tatt vare på, så den ikke forsvinner, sier kunstneren som står for hele prosessen selv. Han liker ikke store opplag. Bildene er derfor ikke trykket i mer enn 30 eksemplarer, 40 i ett tilfelle.

Virkelighet og temperament
Enhetsleder Jan Martin Berg ved Galleri Svalbard røper også at han lenge hadde ønsket utstilling med Stub og de sterke fargene hans.

– Til en mørketidsutstilling er det passende med en «ubehøvlet» bruk av farger, sier han og legger til:

– Kunstverket er virkeligheten sett gjennom et temperament.

Andre utstillinger som åpnet denne kvelden var «Du og meg» med arbeider av Barbara Fogden, Tove Eide, Hanne Olsen Ingerø, Jenny Jonsson, Mona Hagebø, Tina Karlstad, Sølvi Lill Seljebotn og Eva Grøndal, samt «Monokromt» av Longyearbyen Fotoklubb i Kunst- og håndverksenteret.

Bokbad
I tillegg har forfatteren Carl Frode Tiller, som gjerne vurderes som en av de fremste i Norge, funnet veien til Svalbard. I løpet av en snau time på Rabalder fikk publikum møte ham i samtale med Christian Kjelstrup, redaktøren hans i Aschehoug Forlag.


Glimt fra KunstPause 2014 kan du se her.

Nøkkelord

Se bildet større

Grafikeren Alexander Stub arbeider fortrinnsvis med linosnitt, og lar seg inspirere av naturen. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Kultur

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Sjokoladekurs i Ny-Ålesund

Sjokolademaker Elin Blindheim fra Fruene ga en innføring i hvordan søtsakene lages.

Ukens julestjerne

Den aller første julestjernen går til Maja-Stina Ekstedt.

Får kritikk for kunststiftelse

Ingen lokale er involvert i Kulturdepartementets nye kunstsatsing på Svalbard. Lokalstyrelederen mener pengene burde brukes annerledes.

Førjulstemning i kulturhuset

Julemessa i Longyearbyen blir stadig mer populær. Forrige helg var det varer bak 30 boder.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!