Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Kjærlighet ved første blikk

Aud Andersen (45) synes hun er heldig som har fått gjøre det hun har lyst til. I høst blir hun reiselivsrådgiver hos Sysselmannen. FOTO: Hilde Røsvik

– Kjærlighet ved første blikk

Sent en aprilkveld i 1999 ringte Aud Andersen(45) sin mor fra flybussen på vei inn mot Longyearbyen og sa at her kom hun til å bli.

Tekst:

Publisert:

– Jeg tror det må ha vært kjærlighet ved første blikk. Snøen, fjellene, sola, den blikkstille fjorden, alt var så vakkert, sier hun med et stort smil.

Aud hadde aldri før vært nord for Trondheim og hadde ingen føling med den nordlige landsdelen. Hun kom rett fra en hektisk jobb i reiselivsbransjen i Bergen og begynte å jobbe som guide. Etter hvert har hun jobbet for de fleste reiselivsbedriftene i Longyearbyen. Nå jobber hun som selger i Basecamp Spitsbergen. Der føler hun at både jobben og filosofien de jobber etter passer henne godt.

Etter en tid traff hun mannen sin, Sigmund, som også jobbet som guide på den tiden. Nå har de fått tre jenter på 6, 8 og 11 år. Familien er glad i friluftsliv og drar gjerne på hytta ved flyplassen i helgene. Nå er de midt i topptursesongen. Så langt har døtrene krysset av fem topper i boka.

– I ettermiddag tar vi middagen på Lindholmhøgda, sier Aud.

Da er det Drytech turmat og nudler som står på menyen. Turene går de på beina og alltid med signalpistol og våpen. Det passer jentene nøye på.

– Jeg er glad i naturen og har opplevd mye selv, derfor ønsker jeg å vise jentene mine alle mulighetene her, sier Aud.

Da hun og mannen stiftet familie, var de enige om at når de fikk barn så skulle de være her så lenge at ungene husker at de har hatt barndommen sin på Svalbard.

– Vi har aldri hatt noen hast med å flytte herifra, det er Svalbard som er vår hjemplass. Det å bo her har formet oss på en positiv måte.

Opprinnelig kommer hun fra Uvdal i Numedal. Langt inne i landet, men likevel nær fjellene.

Rundt halsen bærer 45-åringen to hjerter. Det ene for de tre jentene sine og det andre for orkanjentene. I 2011 kom hun ut for et svært kraftig uvær da hun sammen med tre guider og tre andre erfarne turvenninner skulle gå Spitsbergen på langs. De hadde forberedt seg godt over lengre tid, men ble overrasket av dårlig vær i Mosseldalen. Det hele endte med at de måtte avbryte turen og ble hentet hjem i helikopter av Sysselmannen.

– Som team måtte vi ta en avgjørelse som var til det beste for alle. Men etterpå orket jeg ikke å gå i byen, fordi jeg følte vi hadde mislyktes, forteller hun.

Aud husker utrolig godt at det som ble forløsende var da Terje Carlsen, en tidligere Store Norske-mann, kom bort og ga henne en stor klem.

– Han sa at det var utrolig godt å se oss igjen. Vi var mange lokale i følget, og fire mødre med til sammen ni barn, forteller hun.

Nøkkelord

Siste nytt i Baksiden

Årets solstråle

Ønsker sola velkommen tilbake.

Juridisk doktor i arktisk biologi

Bare det å gå i butikken er et eventyr, innrømmer den eneste Unis-studenten med doktorgrad i jus.

Hot jobb og kalde turer

Isbjørnene passerte tett på, men Alexander Hovland er mest opptatt av Dama, polarhundene og Svalbards hotteste utested.

 
Mekke-Frode

– Klart jeg kan, kunne vært slagordet til Ny-Ålesunds viktigste mann.

Sjefspoteten

Brita Gundersen er ny sjef på Basecamp.

Isbjørnars far

Leken med streken.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!