Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Åpner kulturhøsten med ny plate

Liv Mari Schei håper publikum vil være med på den nye platen «Vind». Den skal spilles inn live i kulturhuset neste helg. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Åpner kulturhøsten med ny plate

Mørket senker seg og Longyearbyen fylles med kultur. Liv Mari Schei og Sigri Sandberg starter det hele med liveinnspilling av ny plate.

Tekst:

Publisert:

Neste lørdag settes første akkord på Liv Mari Schei og Sigri Sandbergs nye plate «Vind» i kulturhuset.

– Vi har holdt på en stund. Nå er det på tide å få det ut, sier Schei.

Hun har tidligere gitt ut to plater i tillegg til filmkonserten Polar Eufori, som er laget sammen med tekstforfatter Sigri Sandberg og fotograf Mari Tefre. Tidligere er sangene spilt inn i studio, nå vil Schei gjøre albumet mer ekte med liveinnspilling og sanger på dialekt.

– Det blir ofte bedre live, når jeg får kontakten og energien fra publikum. Det er som om det blir mer ekte da, det blir en nerve. I studio blir det mer striglet og det blir mer fokus på å gjøre det teknisk riktig, sier hun.

Vind og kjærlighet
Vinden blåser gjennom hele den nye plata.

– Vind er et tydelig og fremherskende naturfenomen på Svalbard. Det er nesten alltid vind. Vind er også et ord for bevegelse, sangene er forsøk på å si noe både om menneskers forhold til naturen, men også forhold mellom mennesker, som også alltid er i bevegelse. Det ønsker vi å si noe om uten å være alt for tydelige, sier tekstforfatter Sandberg.

Hun ønsker at folk skal tolke tekstene inn i sin egen virkelighet.

Noen sanger er nye, andre har folk hørt før.

– Det blir kanskje mer action, energi og trøkk på denne plata enn det jeg har gjort før, sier Schei.

Det er en stor variasjon i låtmaterialet.

– Vi har noen vare og nære barne- og kjærlighetssanger. Andre er mer rett fram og røffe, sier komponisten.

Gir ikke alt
Plata skal bestå av 14 eller 15 sanger. Elleve av dem skal spilles inn under konserten.

– Vi gir ikke alt på konsert­dagen, sier Schei.

På scenen i kulturhuset synger og veksler hun mellom flygel, hammondorgel og rhodes. Med seg har hun musikerne Staffan Johansson som spiller blant annet gitar og lapsteel, og Finn Sletten på slagverk.

I tillegg til besetningen som står på scenen, blir bass og stryk lagt på sangene i etterkant.

– Jeg er litt redd for at det blir for mye ellers. Jeg tror også noen av låtene skal få være slik de er med besetningen som er til stede. Plata må bli så ekte som mulig, uten så mye miksing og triksing av stemmen. Om det blir en liten feil, så skal det være det, sier hun.

Men hun ser ikke bort fra at noen sanger blir tatt om igjen, dersom ikke alt går som det skal.

Kvartett og øl
Etter plateinnspillingen går det slag i slag med konserter, teater, forfatterkvelder og festivaler fram til julebordsesongen i desember.

Om to uker kommer Nordnorsk Opera & Symfoniorkester tilbake til Longyearbyen. Denne gangen med en strykekvartett. De skal spille Schubert og Haydn, og skal forsøke å gi oss svar på om døden kan være vakker.

For de som ønsker seg et lettere tema, kan en ølfestival være et godt alternativ. De kan glede seg over oktoberfestivalen til Spitsbergen Travel siste helga i september. Der blir det blant annet bartekåring og drikkeviser.

Trubadur og blues
I oktober blir det forfatterkveld med Otto Ulseth som har skrevet flere sportsbøker. Det blir også bluegrassfest, og Huset feirer bursdag med 50-tallsfest.

– Vi har 50-tallsfest siden Huset ble bygd på 1950-tallet, forteller booking og administrasjonsansvarlig Moa-Maria Kero.

I oktober blir det også nok en konsert i kulturhuset, denne gangen med svenskenes nasjonaltrubadur Lars Winnerbäck.

Det blir også en teaterforestilling som mer går i retning av stand-up når Trine Lise Olsen kommer og forteller oss at «Æ har rett!».

Knut Erik Sundquist og Atle Sponberg tar med seg kontrabass og fiolin og tilbyr en musikkhistorisk reise. Med humor og selvironi skal konserten bidra til å snu publikums oppfatning av klassisk musikk som noe alvorlig og høytidelig.

Tradisjon tro står oktober også i bluesens tegn. 23. oktober er det offisiell åpning av Dark season blues. Helga er tettpakket av konserter rundt om i byen, og artister som Diunna Greenleaf & Blue Mercey og Jace Everett kommer fra USA for å gi oss blå toner.

Barneteater
I november blir det kunstpause med besøk av forfatter Carl Frode Tiller og Lillebjørn Nilsen med trioen «Seresta». Dansearena Nord skal ta for seg asyl- og integreringsproblematikk, og barn kan få med seg forestillingen «Hurra for Grunnloven» med Dårekisten Teater.

Barna får også møte geitekillingen som kunne telle til ti med Teater Grimsborken.

Nøkkelord

Se bildet større

Svenske Lars Winnerbäck har gitt ut en rekke album. Det siste kom i fjor og fikk navnet «Hosianna». FOTO: Jonas Linell

Se bildet større

Trine Lise Olsens stand-up forestilling «Æ har rett!» fikk terningkast 6 i iTromsø og 4 i Nordlys. FOTO: Lars Åke Andersen

Se bildet større

Siste helga i september blir det oktoberfest i teltet utenfor Polarhotellet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Kultur

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Byr på mysterier og lyden av Arktis

Årets svalbardseminar kombinerer historiske mysterier, ny forskning og en egen kunstavdeling som er ny for året.

Starter ny festival

Neste år blir det kammermusikkfestival i Longyearbyen. Den skal bygges rundt klima, natur og kultur.

Kul spillkule til biblioteket

Når det nye biblioteket åpnes til våren, venter en egen spillkule for barn og unge. – Sykt kult, sier Knut (10) og Rey (10).

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!