Hvor mye bidrar DU til smeltingen av sjøisen i Arktis?

Sjøisen i Arktis sommerstid minsker i omfang år for år. Hvor mye bidrar du og jeg til dette?

Kronikkforfatteren har sett på sjøisen i Arktis sommerstid, og hvordan den smelter.
Publisert

Sjøisen i Arktis sommerstid minsker i omfang år for år. Hvor mye bidrar du og jeg til dette? Hvor mye bidrar min flytur tur/retur Oslo og hvor mye bidrar kraftverket i Longyearbyen til sjøissmeltingen hvert år?

Sjøisutbredelsen i Arktis er på sitt minste i september måned. Det er dette som ofte kalles sommerisen. Vi har undersøkt sammenhengen mellom det globale utslippet av drivhusgassen CO2 og utbredelsen av sommerisen i september. Vi fant ut at begge er lineært relatert: Jo mer CO2 vi mennesker forbruker, jo mindre sommeris er det i Arktis.

Det lineære forholdet gir et tap på cirka 3 kvadratmeter sommeris for hvert tonn CO2 som slippes ut hvor som helst på planeten vår. Dette er fordi CO2-utslippene akkumuleres i atmosfæren og varmer opp klimaet. Dette smelter litt av sommerisen, noe som fører til at isen i ytterkanten av pakkisen forsvinner helt. Dermed krymper utbredelsen av sommerisen.

Jo mer CO2 vi mennesker forbruker, jo mindre sommeris er det i Arktis.

I fjor ble vår artikkel «Observed Arctic sea-ice loss directly follows anthropogenic CO2 emission» publisert i Science. Der kan vi vise at en slik lineær sammenheng kan konkluderes utfra noen ganske enkle geometriske resonnementer, og er også simulert i alle globale klimamodeller.

Tur/retur Oslo=1 kvadratmeter mindre sommeris.Det enkle forhold på 3 kvadratmeter mindre sommeris for hvert tonn CO2-utslipp tillater oss å beregne virkningen av våre hverdagslige handlinger på den arktiske havisen. For eksempel, en tur-returreise fra Oslo til Svalbard avgir omtrent 380 kilo CO2 for hver passasjer, noe som tilsvarer et tap av 1 kvadratmeter sommeris per passasjer.

Et annet eksempel vil være kullkraftverket i Longyearbyen som forbrenner rundt 30.000 tonn kull hvert år. Dette betyr at kraftverket har et utslipp på cirka 90.000 tonn CO2 årlig, ettersom forbrenning av ett tonn kull tilsvarer utslipp av 3 tonn CO2. Det betyr at disse 90.000 tonn CO2 fører til at cirka 270.000 kvadratmeter av den arktiske sommerisen smelter.

Sommerisen er en saga blott om 20 år.
De resterende cirka 3 millioner kvadratkilometer av sommerisen i Arktis vil i stor grad være borte som følge av omtrent 700-1.000 gigatonn CO2-utslipp. Med dagens globale CO2-utslipp på omtrent 35 gigatonn hvert år, kan den arktiske sommerisen være en saga blott innen 20 år. Men hvis vi reduserer CO2-utslippene raskt, kan sommerisen vare mye lengre.

Referanse:
Dirk Notz og Julienne Stroeve: “Observed Arctic sea-ice loss directly follows anthropogenic CO2 emissions”.
Science, 11. november 2016. http://science.sciencemag.org/content/354/6313/747

Powered by Labrador CMS