Kronikk:

Denne isbreen har parkert på en helt spesiell granitt

Granitten forteller en lang historie.

Kongsbreen er ikke lenger i kontakt med sjøen, men står på land på en terskel av granitt.
Publisert

Isbreene på Svalbard trekker seg tilbake samtidig som mer og mer av berggrunnen blottlegges. Enkelte steder, som ved Kongsfjorden, har det dukket opp nytt land flere kilometer innover i fjorden.

Sommeren 2017 dro geologer fra Norsk Polarinstitutt og Norges geologiske under-søkelse til de innerste delene av Kongsfjorden for å sjekke bergforholdene nærmere. Det vi fant var mye fin geologi, og en litt annerledes historie fra naturen på Svalbard.

Bildet du ser her viser Kongsbreen som har trukket seg tilbake fra sjøen og står på en terskel av nyoppdaget granitt. Dette er en hard, massiv bergart som gjerne har et flekkete utseende med mørke og lyse områder. Granitt dannes ved at oppsmeltet stein blir avkjølt og størkner.

De lyse flekkene på berget var flytende stein for 425 millioner år siden, De mørke flekkene er mye eldre.

Granitten innerst i Kongsfjorden har en spesiell historie, fordi den stammer fra en fjellkjede som oppstod da dagens nord-amerikanske og skandinaviske kontinentområder kolliderte i silurtida. Svalbard var en del av denne fjellkjeden for 425 millioner år siden, og er et bra sted å studere hva som egentlig skjedde da.

Hvordan kan stein begynne å smelte?

Det er to ting som kan skje når stein smelter: Økt varme og redusert trykk. Inne i en aktiv fjellkjede er det mye

bevegelser av steinmasser, og jo dypere begravet steinene er, jo varmere blir det. Når det virkelig røyner på og fjellene har blitt så høye at de kollapser under sin egen vekt, skjer det mye. Da vil masser dypt nede i fjellkjeden bli løftet nærmere overflaten, trykket går ned og smelting kan ta til hvis temperaturen er høy nok og berget har rett kjemisk sammensetning.

Noen ganger kommer denne smelten til overflaten som lava i en vulkan, men det vanligste er faktisk at den størkner i dypet (når vi kan finne granitt på overflaten i dag er det fordi lagene har blitt slipt bort av erosjon gjennom millioner av år). Granitten i Kongsfjorden er av denne smelte-typen. Noen av de mørkere flekkene har begynt å smelte og har størknet igjen som lyse flekker. Vi ser også noen fine mineraler som bare kan bli dannet under akkurat passe høyt trykk og temperatur.

Landskap og geologi

Moderne geologisk kartlegging handler vel så mye om å forstå prosesser i naturen som å finne ut om en lokalitet har granitt, granat eller sandstein. Mye av forståelsen for grunnfjellet på Svalbard finner vi ved å forske på fjellkjededannelse og historien til kontinentet langt tilbake i tid.

Landskapet ved Kongsfjorden på Svalbard forteller en historie som er lenger enn det man kanskje kunne tro. Berg og stein som ble til for hundrevis av millioner år siden eksisterer fortsatt, og kan fortelle om Jorda som en dynamisk planet.

Samspillet mellom landskapet og grunnfjellet er spesielt tydelig her, hvor isbreer har gravd seg ned hvor det er skjørt eller oppsprukket fjell, og andre steder kan parkere totalt der hardt og motstandsdyktig fjell står.

Geolog Per Inge Myhre
Norsk Polarinstitutt

Powered by Labrador CMS