Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kronprinsbesøk og brakkeliv

Tålmodig venting på at kronprins Olav skal ankomme Longyearbyen i august 1949. FOTO: OLE B. NØIS

Historisk bilde SP 47/12:

Kronprinsbesøk og brakkeliv

Denne uka byr vi på to historiske bilder, og en dramatisk historie.

Tekst:

Publisert:

Det er august 1949, og på hovedbildet ser vi at sangkoret i Longyearbyen står og småtripper på kaia mens de venter på at kronprins Olav skal trede over gangveien. Ved kai ligger velkjente «Jacob Kjøde».

Samme dag ankom en flaggsmykket torpedo­jager KNM «Arendal» Longyearbyen, for å ta imot kronprinsen og for å føre ham til Tromsø etter svalbardbesøket.

Musikerne iført militære uniformer, antar vi hører til om bord i jageren. Sangkorets avventende holdning kan tyde på forsinkelse i programmet. Dagen er våt og hustrig, og de aller fleste er iført gummistøvler. Så var da også Longyearbyen på den tiden en shabby og gjørmete brakkeby.

Dette bildet inngår i serien om minnebautaen på Skjæringa, som skal avdukes av kronprinsen samme dag. Forrige uke skrev vi i denne spalten at avdukingen skjedde 14. august 1949. Det riktige er 7. august 1949.

Har du kommentarer til bildene? Send oss en epost.

Harbarka gutter

Bildet oppe til høyre er utlånt av Roald Westerbotn, og han forteller følgende historie:

Her ser vi Hans Helge Nilsen fra Storsteinnes til venstre i en hybel på Hotellneset. De to andre er ukjente. Høsten 1955 jobbet Nilsen på skeideverket og skulle gjøre transportøren rein for kull. Det var bare unggutter som jobbet der. Nilsen ble klemt mellom rullene og beltet, og fulgte med beltet. En av de andre guttene, Ronald Andreassen (ikke på bildet) fra Rossfjord, oppdaget i siste liten nødstoppen, og fikk stoppet båndet.

Nilsen ble så forklemt i ulykken at det sto om liv. Han ble brakt til sykehuset i Longyearbyen. Dette skjedde om høsten etter at siste båt hadde gått til fastlandet. Nilsen ble liggende på sykehuset til våren og overlevde.

I dag er han bosatt i Ski, forteller Westerbotn. Redningsmannen Ronald døde i Kings Bay-ulykka i 1962.

Se bildet større

Hans Helge Nilsen (t.v.) og to kompiser hygger seg på en hybel på Hotellneset i 1955. Vet du hvem gutta til høyre er? FOTO: UTLÅNT AV ROALD WESTERBOTN

Siste nytt i Historisk bilde

Historisk bilde

Lagbilde fra 1966.

Historisk bilde

Fotballkamp på 60-tallet.

Historisk bilde

Svalbardlegenden Hilmar Nøis.

 
Garden på besøk

Historisk bilde: 60-årsjubileet for Svalbardtraktaten.

Fint jubileumsbesøk

Ukens historiske bilde.

Sverdrupbyen i brann

Nedbrenningen av Sverdrupbyen var omdiskutert.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!