Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her er han i dag

Aksel G. Schjervheim anno 1975 og slik han ser ut nå. FOTO: Dag Bjørkedal/Privat

Kommentar til historisk bilde SP 12/13:

Her er han i dag

Aksel G. Schjervheim forteller om en hard kamp om damene på 1970-tallet. Les hans kommentar til forrige ukes historiske bilde.

Tekst:

Publisert:

Forrige ukes historiske bilde av Akki med stubbevarmeren, har ført til at eieren har meldt seg. Aksel G. Schjervheim skriver i en epost at bakgrunnen for bildet var at det skulle være solfest i Ny-Ålesund. Den gang i 1970-årene var det alltid konkurranse mellom Isfjord Radio og Ny-Ålesund om besøk av jenter fra Longyearbyen under solfesten. Signaler fra «byen» viste at Isfjord Radio lå bedre an enn Ny-Ålesund.

«Etter en fuktig rådslagning i messa ble jeg valgt som utskremt misjonær for festkomiteen», skriver han.

Bildet ble tatt av Dag Bjørkedal, og Akki reiste over til Longyearbyen for å promotere solfesten med Cessna-flyet som var stasjonert i Ny-Ålesund.

«Den etter hvert legendariske «stubbvarmeren» var en julepresang, strikket etter hukommelsen, av en gammel flamme hjemmefra.

Svalbardposten ble besøkt og undertegnede, utstyrt med medbrakt stiftemaskin slo opp reklameplakater på alle egnede steder i Longyearbyen. Responsen fortjener karakteristikken «gevaldig.»

Akki mener å huske at flyet måtte gjøre to turer for å få med alle damene, og at værgudene også slo til.

«Det blåste opp til langvarig uvær som varte i to uker, uten flymuligheter for retur av de etterlengtede. Spetaklet startet i neste nummer av Svalbard­posten, og bredde seg etter hvert også til fastlandet. Jeg kan huske at skolestyreren i Longyearbyen skole sa opp abonnementet av

Svalbardposten som skolesett, da det angivelig ikke gikk an å la “uskyldige, sårbare barnesjeler”, lese avisen lengre,» skriver Schjervheim.

Siste nytt i Historisk bilde

Historisk bilde

Sverdrupbyen ble nedbrent i 1985 og 1986.

Historisk bilde

Før byggefeltet i Gruvedalen.

Historisk bilde

Avreise i 1965

Historisk bilde

Ny-Ålesund 1980.

Historisk bilde

Tatt i 1958.

Ukas historiske bilde

Bildet er tatt i kirka i 1958 og viser en gjeng pyntede menn.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!