Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Økosystembasert forvaltning – og undervisning

Unis-studentar sorterer prøver etter botntråling. Frå venstre mot høgre: Tom Langbehn, PINRO-forskar Tatiana Prokhorova, Libe Aranguren og Lisette van Noord. FOTO: Øystein Varpe

Økosystembasert forvaltning – og undervisning

Studenterpå tokt.

Tekst:

Publisert:

Universitetssenteret på Svalbard (Unis) og Havforskingsinstituttet (HI) starta i fjor eit nytt samarbeid gjennom kurset «Ecosystem based management of Arcitc marine systems» – økosystembasert forvaltning av marine system i Arktis. Kurset har som grunntanke at studentane skal lære teori og metodar om temaet, og ein viktig del i kurset er å også få kjenne feltarbeid og datainnsamling på kroppen. Vi er nyleg inne etter tokt, ei god veke på havet med forskingsskipet «G. O. Sars». Toktet er ein del av eit stort overvakingsprogram som HI og det russiske havforskingsinstituttet PINRO samarbeider om. Kvar haust deltar fleire forskingsskip samtidig for å dekke heile Barentshavet. På stasjonane målte vi fysiske variable, studerte plankton, tråla etter fisk og brukte akustikk for å studere fiskemengder, og frå brua talde vi sjøfuglar langs rutenettet toktet følgjer. Reker er målt, fiskemagar er samla, og øyresteinar frå fisk er tatt vare på for å fastslå alder. Målet er å forstå heilskapen i økosystemet og la det vere basis for forvaltningsråd, for eksempel om torske-, silde- og loddefiskeria.

Kursopplegget er inspirert av ei pågåande satsing ved Unis. Biologiavdelinga ved Unis deltar i bioCEED – senter for fremragende utdanning i biologi, leia av Universitetet i Bergen og med HI og Unis om samarbeidspartnarar. HI har ein sentral rolle som mogleg arbeidsgivar for studentane og som sluttbrukar av deira kompetanse. Unis byr på undervisning i små grupper og med feltarbeid som ein viktig del. Dette har vi kombinert i kurset. Før toktet var det forelesingar ved Unis for å sikre felles teoretisk ballast. Og på havet var det praksis. Slik håper vi teori og praksis kan utvikle seg i lag mot betre økosystembasert forvaltning.

Studentane har kome langt i studia sine og er del av master- eller PhD-program ved heimeuniversiteta sine. Dei er flinke og nysgjerrige. På havet har studentane hausta verdifulle erfaringar frå den rutinerte HI-staben og med stor iver tatt del når prøver skulle sorterast, vegast og målast. Vi takkar mannskapet på «G. O. Sars» for flotte dagar på havet og for svært god tilrettelegging. Økosystem er komplekse, og endringar er krevjande å spore og forstå. Men vi prøver – og ser fram til fleire tokt i lag.

Nøkkelord

Se bildet større

UNIS-studentane Lars-Henrik Larsen og Isabell Eischeid viser fram ein makrell frå den sørlege delen av studieområdet. FOTO: Øystein Varpe

Siste nytt i Eksterne artikler

Kartlegging av snøskred­aktivitet

Ekstern artikkel: Forskerne ved Norut har funnet en ny måte å oppdage snøskred på. Det kan bedre skredvarslingen, mener de.

Nye flammehemmere på Svalbard

Forskere vil finne ut hvor utbredt flammehemmere er i Svalbard-naturen og hvor de kommer fra.

I grenselandet (mellom Tull og Thule)

Forskere og studenter tilknyttet et biologi-kurs ved Unis har akkurat kommet tilbake fra tokt – et tokt som hadde tatt mål av seg å skaffe innsikt i et miljø svært få tidligere har kunnet studere på nært hold, nemlig brefronter.

Hva sier rød jaktstatistikk om svalbardrypenes tilstand?

Samtidig som forskernes tellinger viser flere ryper, feller jegerne færre fugl.

Jegerdata skal gi ny kunnskap

Reinsdyrforskere ønsker at jegerne skal veie byttet i felt. (Ekstern artikkel)

Et sted der ute venter noe fantastisk på å bli oppdaget

Havet og mørket bærer på hemmeligheter og kan virke skremmende på oss mennesker. Hva – og hvem – gjemmer seg i det våte, kalde, mørke og dype havet?

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!